De Aidi: een uniek en opkomend ras uit Marokko

Alles wat je wilt weten over de Aidi (Atlashond)

Over de Aidi (Atlashond)

De Aidi is een hondenras die samen met de Sloughi het enige internationaal erkende Marokkaanse hondenras is. Een andere naam waaronder dit ras bekend staat is de Atlashond. Dit ras wordt gebruikt als hoeder van het vee en wordt ook ingezet voor de jacht. In zijn geboorteland Marokko wordt dit ras vaak ingezet om samen met de Sloughi te jagen. De Aidi jaagt middels geur.

De Aidi heeft een robuust en atletisch uiterlijk met een dikke vacht die hem beschermt tegen de elementen. Het ras heeft een uitgesproken kop met een scherpe neus en heldere, oplettende ogen. De Aidi heeft een staart die meestal in een roes omhoog staat, wat bijdraagt aan zijn uitstraling.

Wat kost een Aidi (Atlashond)

De kosten voor een Aidi (Atlashond) zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Aidi (Atlashond).

Karakter van een Aidi (Atlashond)

Het is een onafhankelijk, levendig en bovendien erg moedig ras die, als ze als huishond gehouden worden, zeer goed gesocialiseerd moeten worden. Het is een ras die erg waaks is en worden dan ook vooral gebruikt om als waakhond te dienen. Als ze mogen werken voor de baas, het liefste buiten, dan zijn ze helemaal in hun element. De Aidi is intelligent en snel, en is gemakkelijk te trainen voor taken zoals het bewaken van kuddes of gezinsbeveiliging.

Temperament van een Aidi (Atlashond)

De Aidi is een erg levendige hond met veel energie. Belangrijk is dat de hond die energie ook kwijt kan. Het is een onafhankelijk ras die daarom graag hun eigen gang gaan. Een strakke consequente opvoeding van pup af aan is daarom een vereiste.

Mits de Aidi voldoende gesocialiseerd is en in handen van mensen met ervaring met honden kan deze hond een geweldige keuze voor gezinnen met kinderen vanwege zijn vriendelijke en speelse aard.

Verzorging van een Aidi (Atlashond)

Bij de Aidi zijn geen specifieke gezondheidsproblemen bekend. Er kunnen gevallen van heupdysplasie voorkomen. De Aidi heeft een zeer gespierd lichaam, maar is tegelijkertijd ook zeer beweeglijk en atletisch. Beweging is van groot belang bij dit zeer energieke ras.

Vacht van een Aidi (Atlashond)

De haren worden ongeveer 6cm lang en moeten geborsteld worden om deze vrij te houden van matten en klitten. Doordat de haren dicht op elkaar zitten hebben ze een behoorlijke haardos.

Trainen en opvoeden van een Aidi (Atlashond)

Een consequente opvoeding met een goede socialisatie zijn essentieel. Krijgt hij een juiste opvoeding en vind er een goede socialisatie plaats, dan heb je een zeer gehoorzame hond in huis die erg trouw is aan de familie.

Activiteit en bewegen van een Aidi (Atlashond)

De Aidi is een zeer levendige hond die zijn energie echt kwijt moet kunnen. Gebeurt dit niet dan kan dit leiden tot ongewenst gedrag. Dit ras komt het beste tot zijn recht in een landelijke omgeving, waar hij de ruimte heeft en waar hij lekker rond kan struinen.

Kenmerken van een Aidi (Atlashond)

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 10-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 51-64 cm. Teef: 51-64 cm
  • Gewicht: Reu: 24-26 kg. Teef: 24-26 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Aidi (Atlashond)

De Aidi (Atlashond) is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Aidi (Atlashond) is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Bron foto: HichamB, Aidi Atlas, cropped, resized, CC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test