De Engelse Shepherd: onbevreesd, aanhankelijk en trouw

Alles wat je wilt weten over de Engelse Shepherd

Over de Engelse Shepherd

De oorsprong van de Engelse Shepherd is niet helemaal duidelijk. Het ras komt oorspronkelijk uit Engeland, maar er is weinig bekend over de geschiedenis ervan. Men vermoedt dat het ras een kruising is tussen verschillende lokale herdershonden en honden die door de Vikingen naar Engeland zijn gebracht. De Engelse Shepherd is een veelzijdig werkend ras dat in staat is om diverse taken uit te voeren.

Ze zijn uiterst bekwaam in het hoeden van allerlei soorten dieren, waaronder schapen, runderen, varkens en pluimvee. Daarnaast kunnen ze ook als waakhond fungeren, worden ingezet voor de jacht en ongedierte bestrijden. Het zijn ook geweldige metgezellen vanwege hun trouwe en aanhankelijke karakter. Dit ras wordt echter wel beschouwd als ongebruikelijk en zeldzaam.

De Engelse Shepherd heeft een natuurlijk instinct om te werken en te dienen, en is daarom een populaire keuze voor boeren en ranchers.

Hoewel de Engelse Shepherd tegenwoordig als zeldzaam wordt beschouwd, is het ras in het verleden veelvuldig gebruikt in de Verenigde Staten. In de jaren 1800 en begin 1900 was het ras populair onder boeren en ranchers in het Midwesten en het Westen van de Verenigde Staten. Tegenwoordig wordt het ras nog steeds gebruikt als werkhond, maar ook als huisdier. De Engelse Shepherd is een trouwe en toegewijde hond die graag deel uitmaakt van het gezin.

De Engelse Shepherd lijkt qua uiterlijk erg op de Australian Shepherd. Beide rassen hebben veel overeenkomsten en zijn intelligent en hebben veel uithoudingsvermogen. Het kan lastig zijn om een Engelse Shepherd te vinden in Nederland, omdat dit ras hier niet zo bekend is en dus minder vaak voorkomt.

Wat kost een Engelse Shepherd

De kosten voor een Engelse Shepherd kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Engelse Shepherd ergens tussen de € 800 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Engelse Shepherd

De Engelse Shepherd staat bekend om zijn loyaliteit en toewijding aan zijn gezin. Dit ras is erg intelligent, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn en goed reageren op positieve bekrachtiging. Ze zijn van nature waakzaam en beschermend, en kunnen een uitstekende waakhond zijn. Engelse Shepherds hebben ook een sterk instinct om te hoeden, wat betekent dat ze vaak instinctief proberen om mensen en dieren te "hoeden" en bij elkaar te houden.

Dit ras is over het algemeen vriendelijk en sociaal, maar kan ook gereserveerd zijn tegenover vreemden. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd goed te socialiseren, zodat ze leren hoe ze zich moeten gedragen rond andere mensen en dieren. Engelse Shepherds hebben ook een sterke werkmentaliteit en hebben dagelijks veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Temperament van een Engelse Shepherd

De Engelse Shepherd is geen goede keuze voor beginners of onervaren hondenbezitters. Dit ras is moedig, aanhankelijk, loyaal en toegewijd. Ze hebben de neiging om zich te hechten aan één specifiek familielid. Hoewel ze goed overweg kunnen met kinderen, andere honden en huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid, zijn ze wantrouwig tegenover vreemden en zullen ze hun familie, eigendommen en territorium beschermen en bewaken.

Verzorging van een Engelse Shepherd

De Engelse Shepherd heeft een dikke, weelderige vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en overtollige haren te voorkomen. Tijdens de verharingsperiode kan de vacht intensiever verzorging nodig hebben. Het wassen van de Engelse Shepherd moet met mate worden gedaan om de natuurlijke oliën in de vacht niet te veel te verwijderen. Het is belangrijk om de oren van de hond regelmatig te controleren en schoon te maken om infecties te voorkomen. Bij dit ras komt zeer incidenteel heupdysplasie voor.

Vacht van een Engelse Shepherd

De Engelse Shepherd heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is tamelijk grof, lang, recht of licht golvend. De ondervacht is dicht, fijn en zacht.

De kleur van de vacht kan variëren van zwart, rood, bruin, tot wit en blauw merle. Soms hebben ze ook vlekken of aftekeningen. Het is belangrijk om de kleur en het patroon van de vacht te controleren voordat je een Engelse Shepherd aanschaft, omdat sommige fokkers honden kunnen produceren met ongewenste kleuren of patronen. Het is ook belangrijk om op te merken dat sommige kleuren zoals wit of blauw merle kunnen geassocieerd worden met bepaalde gezondheidsproblemen.

Trainen en opvoeden van een Engelse Shepherd

De Engelse Shepherd is een slim ras dat van nature gehoorzaam en trainbaar is. Het is belangrijk om een ??goede balans te vinden tussen consistentie en positieve bekrachtiging tijdens de training en opvoeding van dit ras. Dit ras heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig en kan het beste worden getraind voor een specifieke taak, zoals hoeden of jagen. Sociale interactie en socialisatie zijn ook belangrijk voor dit ras om goed gedrag en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Een tekort aan training en beweging kan leiden tot destructief gedrag en ongehoorzaamheid.

Activiteit en bewegen van een Engelse Shepherd

De Engelse Shepherd is een energieke en atletische hond die van nature veel beweging nodig heeft. Dagelijkse wandelingen en voldoende speeltijd in de tuin zijn belangrijk om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen. Dit ras is ook zeer geschikt voor hondensporten zoals agility, obedience en flyball. Ze zijn intelligent en leergierig, wat het trainen voor deze sporten leuk maakt. Het is belangrijk om te onthouden dat de Engelse Shepherd een taakgerichte hond is, dus het is belangrijk om ze een taak te geven om te voltooien om ze gelukkig en tevreden te houden.

Kenmerken van een Engelse Shepherd

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 46-58 cm. Teef: 46-58 cm
  • Gewicht: Reu: 18-28 kg. Teef: 18-28 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Engelse Shepherd

De Engelse Shepherd is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Engelse Shepherd is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test