De Cirneco Dell Etna: besluipt zijn prooi in stilte

Alles wat je wilt weten over de Cirneco Dell Etna

Over de Cirneco Dell Etna

De Cirneco dell'Etna is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft op Sicilië, Italië. Het is vernoemd naar de Etna, de actieve vulkaan in het oosten van Sicilië, waar het ras al meer dan 2500 jaar leeft.

De exacte oorsprong van de Cirneco dell'Etna is onbekend, maar het wordt verondersteld dat het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de Egyptische Tesem en verschillende lokale hondenrassen op Sicilië. De honden werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op konijnen en hazen in de ruige bergen en vulkanische vlaktes van Sicilië.

Hoewel het ras in zijn oorspronkelijke vorm al eeuwenlang bestaat, werd het pas in de 20e eeuw erkend als een officieel ras. Tegenwoordig is de Cirneco dell'Etna populair als gezelschapshond en jachthond, zowel in Italië als daarbuiten.

Zicht, geluid en geur, drie verschillende jachtvaardigheden

Een Cirneco dell'Etna is een hond die gebruikt kan worden als een zichthond, geluidhond en geurhond. Dit betekent dat de hond zeer veelzijdig is in zijn jachtvaardigheden. Als zichthond kan de Cirneco dell'Etna goed objecten waarnemen op grote afstand, zoals bijvoorbeeld een haas of konijn in het veld. Als geluidhond is hij in staat om te blaffen en te janken om zijn prooi op te sporen of te waarschuwen voor gevaar. En als geurhond kan hij de geur van zijn prooi volgen en opsporen. Het feit dat deze hond over deze drie verschillende jachtvaardigheden beschikt maakt hem zeer geschikt voor de jacht in verschillende terreinen en omstandigheden.

In Nederland kennen we dit ras ook wel onder de naam Siciliaanse windhon.

Wat kost een Cirneco Dell Etna

De kosten voor een Cirneco Dell Etna zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Cirneco Dell Etna.

Karakter van een Cirneco Dell Etna

Het is een primitief ras en de Cirneco dell Etna is slank en elegant gebouwd. Ondanks hun lenige verschijning zijn ze goed gespierd, sterk en winterhard. Hun meest onderscheidend kenmerk zijn de oren die zeer hoog, stijf en rechtop staan. De Cirneco Dell Etna is wendbaar, snel en beschikken over ontzettend mooi vermogen namelijk het heimelijk besluipen van hun prooi. Deze wordt gevangen met een absolute stilte.

Temperament van een Cirneco Dell Etna

De Cirneco Dell Etna is een ras dat niet wordt aanbevolen voor onervaren hondenbezitters. Dit komt doordat het ras een sterke, onafhankelijke persoonlijkheid heeft en een baas nodig heeft die duidelijk en consistent leiderschap kan bieden. Ondanks hun onafhankelijke karakter zijn ze toch aanhankelijk, trouw en levendige metgezellen die goed kunnen omgaan met kinderen en andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. Echter, zijn ze gereserveerd en afstandelijk tegenover vreemden en huisdieren die ze niet kennen. Ze zijn uitermate alert en waaks, maar in de regel niet agressief.

Verzorging van een Cirneco Dell Etna

De Cirneco Dell Etna heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig. De korte vacht vereist alleen af en toe borstelen om losse haren te verwijderen en de huid schoon te houden. De gezondheid van dit ras is over het algemeen goed, maar zoals bij alle rassen kunnen er enkele gezondheidsproblemen voorkomen, zoals heup- en elleboogdysplasie, oogproblemen en allergieën.

Vacht van een Cirneco Dell Etna

De Cirneco dell'Etna heeft een korte, glanzende en dichte vacht die meestal rood of leverkleurig is, soms met witte aftekeningen op de borst en poten. De vacht heeft minimale verzorging nodig en hoeft alleen regelmatig geborsteld te worden om losse haren te verwijderen. De Cirneco dell'Etna staat bekend om zijn schone en geurloze vacht, waardoor hij een ideaal huisdier is voor mensen met allergieën.

De kleur van de vacht varieert van rood tot bruin, met of zonder witte aftekeningen. De ogen zijn meestal hazelnootkleurig en de neus is donker.

Trainen en opvoeden van een Cirneco Dell Etna

De Cirneco Dell Etna is een slimme hond die gemakkelijk te trainen is als er op de juiste manier met hen wordt omgegaan. Het is belangrijk om van jongs af aan te beginnen met de training en socialisatie om ervoor te zorgen dat ze goed opgevoed zijn. Het is ook belangrijk om consistent te zijn in de training en om positieve bekrachtiging te gebruiken.

Vanwege hun onafhankelijke persoonlijkheid kunnen Cirneco Dell Etna's soms koppig zijn en hun eigen willetje hebben. Het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te gefrustreerd te raken als de training niet meteen lukt. Het gebruik van harde trainingstechnieken wordt afgeraden, omdat dit hun gevoel van onafhankelijkheid kan vergroten en hun motivatie om te trainen kan verminderen.

Activiteit en bewegen van een Cirneco Dell Etna

Cirneco Dell Etna’s vereisen een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze worden niet aanbevolen voor de stad of appartement. De Cirneco Dell Etna doet het het beste in een landelijke omgeving waar er voldoende ruimte is om te zwerven, te jagen, te rennen en te spelen.

Kenmerken van een Cirneco Dell Etna

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 8-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 42-52 cm. Teef: 42-52 cm
  • Gewicht: Reu: 10-12 kg. Teef: 8-10 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Image source: Unknown, Cirneco Dell’Etna, CC BY-SA 4.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test