De Tibetaanse Mastiff: een ras die zich snel verveelt

Alles wat je wilt weten over de Tibetaanse Mastiff

Over de Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is een oud ras dat al duizenden jaren in Tibet wordt gefokt. Ze werden gebruikt als waakhond voor huizen, tempels en kloosters in de Himalaya. Het ras wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen ter wereld, en er wordt gezegd dat het ras afstamt van de prehistorische hond, de Molosser. De Tibetaanse Mastiff was oorspronkelijk een werkhond en werd gefokt om kuddes te beschermen tegen roofdieren zoals wolven en beren.

De Tibetaanse Mastiff is altijd een zeer waardevolle hond geweest in Tibet, en er werd veel zorg besteed aan het fokken en trainen van deze honden. Ze werden ook vaak gebruikt in Tibetaanse tradities en ceremonies en er werden zelfs liederen geschreven ter ere van deze majestueuze honden.

In de jaren 1800 werden Tibetaanse Mastiffs geëxporteerd naar Europa, waar ze al snel populair werden vanwege hun indrukwekkende verschijning en hun reputatie als waakhond. Het ras werd voor het eerst tentoongesteld in Groot-Brittannië in 1901 en werd in 2004 officieel erkend door de American Kennel Club.

Tegenwoordig wordt de Tibetaanse Mastiff nog steeds gefokt en gebruikt als waakhond, maar ze worden ook steeds populairder als huisdieren vanwege hun loyale en beschermende karakter.

Wat kost een Tibetaanse Mastiff

De kosten voor een Tibetaanse Mastiff kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Tibetaanse Mastiff ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff staat bekend om zijn onafhankelijke en zelfverzekerde karakter. Deze hond heeft een sterke wil en kan eigenwijs zijn, wat hem een uitdaging kan maken om te trainen en op te voeden. Hij is loyaal aan zijn familie en zal hen beschermen tegen indringers, maar kan terughoudend of zelfs wantrouwend zijn tegenover vreemden.

De Tibetaanse Mastiff is van nature waaks en alert, en heeft een diep stemgeluid dat hij graag gebruikt om zijn territorium te beschermen. Hij heeft een sterke prooidrift en kan agressief zijn tegenover kleinere dieren als hij niet goed gesocialiseerd is.

Temperament van een Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is tolerant naar kinderen en erg toegewijd aan zijn eigen mensen, maar hij toont zijn genegenheid niet altijd erg uitbundig. Hij is onverschillig en terughoudend tegenover vreemden en kan soms agressief zijn. De Tibetaan is een uitstekende waak- en gezinshond, maar het is absoluut geen hond die geschikt is voor mensen die geen ervaring hebben met honden. Omdat de de Tibetaanse Mastiff eigenwijs en koppig is kan hij echt wel gehoorzaam zijn, maar alleen op momenten dat het hem uitkomt

Waar je als toekomstig eigenaar rekening mee moet houden is dat deze rashond zeer beschermend is ten opzichte van zijn familie en territorium en eigenlijk altijd de baas wil zijn. Wanneer hij buiten wordt gehouden, kan hij blafferig zijn. De Tibetaanse Mastiff is absoluut geen kennelhond en heeft veel contact met zijn mensen nodig. Reuen zijn vaak dominant ten opzichte van andere reuen, maar ze zijn doorgaans geen ruziemakers en kunnen goed samenleven met andere honden.

Verzorging van een Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff heeft een dikke, ruwe vacht. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen om klitten en knopen te voorkomen en om de vacht schoon te houden. Tijdens de ruiperiode kan het nodig zijn om de vacht dagelijks te borstelen. Wassen moet alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is, omdat te veel wassen de natuurlijke oliën in de vacht kunnen verwijderen en de huid kunnen uitdrogen. Het is belangrijk om de oren van de Tibetaanse Mastiff schoon te houden om infecties te voorkomen. Nagels moeten regelmatig worden geknipt en tanden moeten worden gepoetst om tandbederf en tandvleesontsteking te voorkomen. 

De Tibetaanse Mastiff is over het algemeen een sterk ras, maar kan net als andere rassen last hebben van oogproblemen en heupdysplasie, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om de oogtesten en heupscores te controleren voordat er gefokt wordt.

Vacht van een Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff heeft een dikke, zware vacht die hem beschermt tegen de kou in zijn oorspronkelijke leefgebied. De vacht is ruw en hard aan de buitenkant, met een dikke ondervacht die hem extra warmte biedt. De kleuren van de vacht variëren van zwart tot grijs, bruin, rood, goudkleurig en crème. De meest voorkomende kleuren zijn zwart met bruin, en goudkleurig met zwart. Sommige exemplaren kunnen een witte aftekening op de borst hebben. De vacht van de Tibetaanse Mastiff is nagenoeg geurloos.

Trainen en opvoeden van een Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is een intelligent en eigenzinnig ras dat een consequente en doelgerichte opvoeding nodig heeft. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Door zijn onafhankelijke karakter kan het trainen van een Tibetaanse Mastiff soms een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en motivatie kan hij zeer goed getraind worden.

Het is belangrijk om de training interessant en uitdagend te maken, omdat de Tibetaanse Mastiff snel verveeld kan raken en zijn interesse kan verliezen. Het gebruik van positieve bekrachtigingstechnieken en beloningen zal hem gemotiveerd houden en helpen bij het ontwikkelen van een sterke band met zijn eigenaar.

Vanwege hun beschermende en territoriale aard, is het belangrijk om de Tibetaanse Mastiff op jonge leeftijd te leren omgaan met vreemde mensen en situaties. Een gebrek aan socialisatie kan leiden tot agressief gedrag naar vreemden.

Activiteit en bewegen van een Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff heeft niet veel beweging nodig, maar heeft wel behoefte aan dagelijkse wandelingen om fit en gezond te blijven. Vanwege hun grote formaat zijn ze niet geschikt voor kleine appartementen of huizen zonder tuin. Het zijn van nature rustige honden en zijn vaak tevreden met een wandeling in de buurt. Maar uiteraard vinden ze lange wandelingen ook heerlijk!

Ze zijn niet geschikt voor intensieve training of activiteiten zoals hardlopen of fietsen. Het is belangrijk om de Tibetaanse Mastiff geleidelijk aan lichaamsbeweging te laten wennen en ze niet te overbelasten om blessures te voorkomen. Over het algemeen zijn het rustige honden die graag bij hun eigenaren zijn en genieten van rustige activiteiten zoals wandelen in de natuur of ontspannen in de tuin.

Kenmerken van een Tibetaanse Mastiff

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 10-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 60-70 cm. Teef: 60-70 cm
  • Gewicht: Reu: 35-55 kg. Teef: 35-55 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Tibetaanse Mastiff is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: timquijano from Peking, People's Republic, The Tibetan Mastiff at our Hostel, CC BY 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test