De Tosa: een onverschrokken en moedige ras

Alles wat je wilt weten over de Tosa

Over de Tosa

De Tosa, ook wel bekend als de Tosa Inu, is een mastiff-type hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Japan. De Tosa ontstond door het kruisen van inheemse Japanse honden van het 'wolfstype', de Tosa's en de Nihon Inu's met onder andere St. Bernards, Mastiffs, Duitse Doggen, Bloedhonden, Engelse Pointers, Bulldogs, Bullterriers en Duitse Jachthonden. In de jaren 60 van de 20e eeuw werden eenmalig drie Bordeauxdog-reuen ingekruist, maar dit experiment gaf niet het gewenste resultaat en werd daarom meteen stopgezet.

De Tosa heeft een interessante maar niet erg lange geschiedenis. In de 19e eeuw werden handelsbetrekkingen tussen de Oosterse en Westerse wereld versterkt, wat leidde tot het transport van honden tussen de twee regio's. In die tijd had hondengevechten een lange traditie in Japan, en de traditionele Japanse vechthonden waren van het wolfstype. De honden die Westerse handelsreizigers meebrachten naar Japan waren echter van het molossoïde (dogachtige) type. Toen de Japanners deze honden zagen, waren ze zo onder de indruk dat ze begonnen hun inheemse honden ermee te kruisen om de ultieme vechthond te creëren die ze zochten.

Wat kost een Tosa

De kosten voor een Tosa kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Tosa ergens tussen de € 1.400 en de € 1.600 zal liggen.

Karakter van een Tosa

De Tosa is een rustige, kalme en moedige hond die van nature zelfverzekerd en waardig is. Ze zijn loyaal aan hun baasjes en hebben een sterk beschermend instinct. Ze staan bekend om hun terughoudendheid tegenover vreemden en zullen niet snel agressief worden, maar eerder afwachtend en waakzaam. De Tosa is een intelligente hond die zeer gevoelig is voor de stemming en energie van zijn omgeving.

Ze zijn van nature gehoorzaam, maar hebben wel een consequente opvoeding nodig om hun dominante karakter in toom te houden. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd te socialiseren met andere mensen en dieren, om te voorkomen dat ze angstig of agressief worden tegenover andere honden of mensen.

Temperament van een Tosa

In het algemeen zijn Tosas rustig en geduldig, maar kunnen ze zeer beschermend zijn ten opzichte van hun gezin en territorium. Ze hebben daarom een ervaren eigenaar nodig die begrijpt hoe ze deze hond moeten trainen en leiden. Omdat ze van nature dominante honden zijn, worden ze niet aanbevolen voor beginnende hondenbezitters.

Verzorging van een Tosa

De Tosa heeft weinig verzorging nodig wat betreft vachtverzorging. Het is wel belangrijk om regelmatig de oren schoon te maken en de nagels te knippen. De Tosa heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 12 jaar. Helaas heeft dit ras, net als bijna alle grotere rassen, een aantal erfelijke aandoeningen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en hartaandoeningen. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een Tosa te letten op de gezondheid van de ouderdieren en fokkers te selecteren die de nodige gezondheidstesten hebben gedaan.

Vacht van een Tosa

De vacht van de Tosa is kort, dicht, glanzend en hard van structuur. De kleur van de vacht kan variëren van rood, gestroomd, fawn of zwart. Een witte aftekening op de borst en voeten is toegestaan.

Trainen en opvoeden van een Tosa

De Tosa is een krachtige, moedige en onafhankelijke hond die een consequente en stevige opvoeding nodig heeft. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd met de socialisatie en training te beginnen, zodat de hond kan leren omgaan met andere mensen en dieren. Het is niet aanbevolen om een Tosa te trainen met harde hand of fysieke straffen, omdat dit alleen maar kan leiden tot angst of agressie bij de hond.

Een positieve trainingsmethode waarbij beloningen worden gebruikt, zoals voedsel of speeltjes, werkt over het algemeen het beste bij dit ras. Het is belangrijk om de hond te leren luisteren naar basiscommando's, en om hem te leren hoe hij zich moet gedragen in verschillende situaties. Het is ook aanbevolen om de hond te trainen om aan de lijn te lopen en om te gaan met vreemden.

Vanwege zijn geschiedenis als vechthond, is het belangrijk om de Tosa niet te stimuleren om agressief te zijn of om te vechten. Het is aanbevolen om de hond goed in de gaten te houden en hem niet los te laten lopen in gebieden waar andere honden of dieren zijn.

Activiteit en bewegen van een Tosa

De Tosa heeft een matige hoeveelheid dagelijkse beweging nodig om gezond te blijven en in goede conditie te blijven. Het zijn rustige honden die niet extreem actief zijn, maar wel van een goede wandeling houden. Ze hebben veel ruimte nodig om te bewegen en kunnen prima buiten leven in een ruime, omheinde tuin. De Tosa heeft echter geen behoefte om constant actief te zijn en kan zichzelf vermaken door simpelweg rond te snuffelen en te ontspannen in de zon.

Kenmerken van een Tosa

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 55-65 cm. Teef: 55-60 cm
  • Gewicht: Reu: 55-70 kg. Teef: 55-70 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Tosa

De Tosa is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Tosa is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource:Susihurtan, Kronos vauhdissa, modified, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test