De Zwarte Russische Terriër: wil het liefste werken

Alles wat je wilt weten over de Zwarte Russische Terrier

Over de Zwarte Russische Terrier

De Zwarte Russische Terrier is een groot formaat hond met een vierkante of iets uitgerekt lijf. Deze hond past zich zeer makkelijk aanaan het klimaat waarin hij opgroeit, is intelligent en goed trainbaar. Het is een actief en waardig ras en zal van elke activiteit genieten die hij samen met de baas mag doen. Hij is het gelukkigst als hij een baas heeft die hem wil laten werken, zoals bijvoorbeeld spelletjes spelen, gehoorzaamheidstrainingen en behendigheidstrainingen.

De Zwart Russische Terrier, ook wel bekend als de Tchiorny Terrier, is een relatief nieuw hondenras dat is ontstaan in de Sovjet-Unie in de jaren 40. Het ras werd ontwikkeld voor gebruik door het Russische leger en werd gefokt uit verschillende rassen, waaronder de Riesenschnauzer, de Airedale Terrier en de Rottweiler.

In eerste instantie werd een Riesenschnauzer-reu gekruist met een Airedaleterriër-teef, vervolgens een Rottweiler-reu met een Riesenschnauzer-teef en nogmaals een Riesenschnauzer-reu met een Airedaleterriër-teef. Er werden in totaal vier foklijnen gecreëerd en er waren maar liefst twintig rassen bij het ontstaan van dit hondenras betrokken. Inteelt werd zoveel mogelijk vermeden en uiteindelijk werd er snel een hondenras ontwikkeld met een stabiel karakter en temperament. De Zwart Russische Terrier staat dan ook bekend om zijn zelfverzekerdheid en moed, terwijl hij tegelijkertijd loyaal en aanhankelijk is naar zijn gezin.

Het doel was om een hond te creëren die in staat was om te werken in verschillende klimaten en terreinen, en die in staat was om een verscheidenheid aan taken uit te voeren, waaronder bewaking, patrouilleren, en zelfs het ruimen van mijnen. De Zwart Russische Terrier was ook bedoeld om een trouwe metgezel te zijn voor zijn baasjes.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het ras verder ontwikkeld en in 1958 werd het officieel erkend als een apart ras door de Sovjet-Unie. Sindsdien is de Zwart Russische Terrier populair geworden als huishond en als showhond in verschillende delen van de wereld, waaronder Europa, Noord-Amerika en Australië. De Zwart Russische Terrier werd in 1984 erkend door de FCI.

De hond van Stalin

Deze bijnaam komt voort uit het feit dat het ras oorspronkelijk gefokt werd in Rusland, in opdracht van het Sovjet-leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stalin wilde een hond die gebruikt kon worden als waakhond en als militaire hond, en de Zwart Russische Terrier werd speciaal gefokt om aan deze eisen te voldoen.

Wat kost een Zwarte Russische Terrier

De kosten voor een Zwarte Russische Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Zwarte Russische Terrier ergens tussen de € 1.500 en de € 3.000 zal liggen.

Karakter van een Zwarte Russische Terrier

De Zwart Russische Terrier heeft een karakter dat gekenmerkt wordt door moed, zelfverzekerdheid en toewijding. Het is een imposante en krachtige hond met een sterke wil en een beschermend instinct.

Deze honden zijn intelligent en alert, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Ze zijn zeer loyaal aan hun eigenaar en zullen hun leven opofferen om hen te beschermen als dat nodig is. De Zwart Russische Terrier is een zeer waardige hond, die graag leert en gemotiveerd wordt door lof en beloning.

Deze honden hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn zeer geschikt voor verschillende taken. Ze zijn in staat om te werken als waakhond, politiehond, speurhond en zelfs als reddingshond. De Zwart Russische Terrier heeft een sterke wil en heeft een ervaren en geduldige trainer nodig die hem op de juiste manier kan trainen en socialiseren.

Temperament van een Zwarte Russische Terrier

De Zwart Russische Terrier heeft een temperament dat wordt gekenmerkt door waakzaamheid, moed, intelligentie en vastberadenheid. Dit ras is gefokt om te dienen als waakhond en verdediger, en deze eigenschappen zijn nog steeds duidelijk aanwezig in het temperament van de Zwart Russische Terrier.

Deze honden zijn zeer beschermend en loyaal ten opzichte van hun familie en territorium. Ze zijn van nature wantrouwend tegenover vreemden en zullen snel reageren op mogelijke bedreigingen. Dit maakt ze uitstekende waakhonden die in staat zijn om hun gezin en huis te beschermen tegen indringers.

De Zwart Russische Terrier is ook een zeer intelligent ras. Ze zijn snel te trainen en hebben een uitstekend geheugen. Ze zijn in staat om complexe taken uit te voeren en hebben een sterke wil om te leren en te presteren. 

Hoewel de Zwart Russische Terrier van nature beschermend en waakzaam is, hebben ze ook een zachte kant. Ze zijn aanhankelijk en liefdevol naar hun gezin en zijn vaak goede metgezellen voor kinderen. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren als ze op jonge leeftijd worden gesocialiseerd.

Omdat ze van nature waakzaam en territoriaal zijn, hebben ze wel een eigenaar nodig die in staat is om de leiding te nemen en duidelijke grenzen te stellen.

Verzorging van een Zwarte Russische Terrier

De Zwart Russische Terriër heeft een dikke, ruwe vacht die veel verzorging vereist. Om de vacht in goede conditie te houden, moet deze regelmatig worden geborsteld en gekamd. Naast het verzorgen van de vacht is het ook belangrijk om de nagels regelmatig te knippen, de tanden te poetsen en de oren schoon te maken om infecties te voorkomen.

Vacht van een Zwarte Russische Terrier

De vacht is ruw, stug en zeer dicht en beslaat het hele lichaam en de ondervacht is overal aanwezig. De vacht vormt een ruwe, borstelige snor op de bovenlip en een baard op de onderlip. Op de hals en de schoft is de vacht langer en vormen er manen. Dit ras verhaard licht.

Trainen en opvoeden van een Zwarte Russische Terrier

De Zwart Russische Terrier is een intelligente en zelfverzekerde hond die van nature graag leert. Dit maakt het trainen en opvoeden van dit ras relatief eenvoudig. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met de training.

Een positieve trainingsaanpak werkt het beste voor de Zwart Russische Terrier. Dit houdt in dat je beloningen gebruikt in plaats van straffen om gewenst gedrag te stimuleren. Wees consistent en geduldig bij het trainen van dit ras, aangezien het van nature een onafhankelijke hond is en soms eigenwijs kan zijn.

Socialisatie is ook erg belangrijk bij de opvoeding van de Zwart Russische Terrier. Zorg ervoor dat de hond kennis maakt met verschillende mensen, dieren en situaties om hem te helpen zich op zijn gemak te voelen in verschillende omgevingen. Dit zal ook helpen bij het verminderen van eventuele agressie of angstproblemen.

Omdat de Zwart Russische Terrier van nature een beschermend ras is, is het belangrijk om hem te leren omgaan met vreemden en bezoekers. Vroege socialisatie kan hierbij helpen. Het is ook belangrijk om het blaffen en het beschermen van het territorium te beperken, zodat de hond niet te dominant wordt.

Activiteit en bewegen van een Zwarte Russische Terrier

De Zwarte Russische Terriër is een middelgroot tot groot hondenras dat veel energie heeft en graag beweegt. Het is belangrijk om deze honden voldoende lichaamsbeweging te geven. 

Naast wandelen en rennen, houden Zwarte Russische Terriërs ook van andere activiteiten zoals zwemmen, fietsen en zelfs joggen. Ze zijn over het algemeen dol op alle vormen van spel en activiteit die hen uitdagen en hen een uitlaatklep bieden voor hun energie.

Het is belangrijk om de activiteiten en beweging van de Zwarte Russische Terriër geleidelijk op te bouwen, vooral tijdens de groeifase als ze jong zijn. Overmatige lichaamsbeweging kan leiden tot gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Naast voldoende lichaamsbeweging hebben Zwarte Russische Terriërs ook mentale stimulatie nodig. Ze zijn intelligent en leergierig, en vinden het leuk om nieuwe trucs te leren en uitdagingen aan te gaan. Het is belangrijk om ze mentaal te stimuleren door middel van training, interactieve spelletjes en puzzels.

Kenmerken van een Zwarte Russische Terrier

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 10-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 63-76 cm. Teef: 63-76 cm
  • Gewicht: Reu: 36-68 kg. Teef: 36-68 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Zwarte Russische Terrier

De Zwarte Russische Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Zwarte Russische Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Stephan Czuratis (Jazz-face), Tchiorny Terrier, modified, CC BY-SA 2.5

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test