Rasbeschrijving van de Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond is enorm gegroeid in populariteit en dat is niet erg verwonderlijk aangezien het een uitstekende hond is om in huis te hebben. Ze kunnen afstandelijk zijn tegen over vreemden, maar hebben een elegante verschijning en zijn voor de baas zeer toegewijd. Dit ras is zeer loyaal, maar zoals net al gezegd kunnen ze terughoudend zijn in de buurt vreemden. Socialisatie is een must voor dit ras.

Karakter

De Afghaanse Windhond is niet alleen erg mooi, maar het is ook een intelligent ras. Het is een hond die vanwege zijn mooie verschijning vaak wordt gezien in hondenshows. De Afghaanse windhond is zeer waardig, maar let op, als ze niet goed opgevoed worden kunnen ze erg ongehoorzaam zijn.

Temperament

Een korte bondige omschrijving van hun karakter is lief, trouw en aanhankelijk. De Afghaan is echter heel erg gevoelig en hier moet men ook rekening mee houden tijdens de opvoeding en hun verdere leven. Ze doen het goed met oudere kinderen en kunnen uitzonderlijk goed met andere dieren. Uiteraard, zoals bij elke hond, op voorwaarde dat ze goed gesocialiseerd zijn.

Verzorging

De zeer mooie vacht van de Afghaanse Windhond vereist nogal wat aandacht. Eens per week wassen is noodzakelijk om de vacht klitvrij te houden. Het verzuimen van borstelen van de vacht kan als gevolg hebben dat deze erg stug wordt en daardoor kunnen er problemen komen. Speciale verzorging-gereedschap is nodig voor dit ras.

Vacht

De Afghaanse windhond heeft een dikke en zijdeachtige vacht met een zeer fijne structuur.

Trainen en opvoeden

Omdat de Afghaanse windhond een gevoelig hond is, moet dit ras rustig worden opgeleid, maar wel consequent. Als ze niet de juiste training en socialisatie krijgen, kan dit ras destructief en ongehoorzaam worden . Gehoorzaamheid cursussen worden daarom aanbevolen.

Activiteit en bewegen

De Afghaanse windhond moet altijd in een veilig en omheind gebied lopen. Dit ras heeft zeker de regelmatige dagelijkse wandelingen nodig. Vers water moet altijd beschikbaar zijn omdat dit ras een lange vacht heeft, wat er toe kan leiden dat hij te warm wordt. Elke dag dertig minuten lopen wordt aanbevolen.

Kenmerken

Rasgroep: Windhonden
Leeftijd: 12 - 14 jaar
Schofthoogte: Reu 67-73cm, Teef 62- 65cm.
Gewicht: 23-27 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Gonnie

geplaatst op 10 augustus 2014 | 18:41

Hallo Anita, Ik zelf heb erg goede ervaringen met een gentle leader. Op het moment dat de hond gaat trekken aan de riem dan komt zijn kop in een voor hem oncomfortabele houding. Dit zal hem er van weerhouden om aan de riem te gaan trekken. De eerste paar keren vond mijn hond dit echt niet leuk, maar op een gegeven moment legde ze zelf de link met trekken en oncomfortabele houding

Anita De Clippeleir

geplaatst op 10 augustus 2014 | 17:52

Hallo, Wij hebben een vijf maand geleden een "Afghaanse windhond" geadopteerd. Ze zal midden oktober 2014, 2 jaar worden. Ze was voor we haar hebben geadopteerd reeds bij 2 verschillende gezinnen, wat natuurlijk niet zo goed is voor een afgaanse windhond. Ze is héél lief, want we hebben daarnaast een Cairn terrier van 12,5 jaar en 2 Yorkies van 9 en 6 jaar, waarmee ze geen enkel probleem heeft. Ik ga elke dag met haar 1 uur wandelen en 's avonds een half uurtje. Het probleem is, dat ze enorm trekt aan de leiband, heb een harnas aangeschaft, maar ze blijft op sommige momenten erg trekken. We zijn reeds naar een hondenschool gegaan, maar daar doet ze het tegenovergestelde wat ze zou moeten doen, met als resultaat dat we ermee gestopt zijn. Ik heb wel een paar trucjes geleerd, als ze haar trekmomenten heeft, moet ze zitten en wachten tot ze kalm is. Soms lukt het en dan weer niet, hangt een beetje van haar humeur af. 35 jaar geleden had ik 3 afghaanse windhonden, maar waren als puppy bij ons gekomen, Dus makkelijker op te voeden uiteraard. Na de dood van de Afghanen, is er een Barsoi gekomen. Is ook van ouderdom overleden. Wat zou ik kunnen doen om haar een beetje onder controle te kunnen houden? Wij hebben een grote tuin waar ze naar hartenlust kan crossen, en we spelen na de wandelingen met haar bal, zodat ze haar energie kwijt kan. We zouden misschien naar een renbaan kunnen gaan, maar we wonen in de bossen en gaan daar uiteraard wandelen, maar dan denk ik dat ze een te groot jachtinstinct zal ontwikkelen en zeker niet meer met haar in de bossen kan gaan, er zit soms veel wild. Misschien hebben jullie een idee? Alvast bedankt. Mvrgr

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test