De Rafeiro do Alentejo: met name 's nachts zeer alert

Alles wat je wilt weten over de Rafeiro do Alentejo

Over de Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Portugal en verondersteld word dat ze afstammelingen zijn van Tibetaanse Mastiffs. Echter is hier geen bewijs van. Het ras werd gebruikt als een waakhond op boerderijen en kudden en als een beschermhond van eigendommen. Het is een van de oudste hondenrassen in Portugal en heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in het zuiden van het land.

Het ras wordt vaak geassocieerd met de regio Alentejo in Portugal, waar het zijn naam aan te danken heeft. Het is een grote en krachtige hond die zeer toegewijd is aan zijn gezin en eigendommen. De Rafeiro do Alentejo is ook bekend om zijn moed en vastberadenheid, en wordt vaak gebruikt als een beschermhond van kuddes tegen roofdieren zoals wolven en beren.

In de jaren 1950 en 1960 werd het ras bijna uitgestorven, maar door het werk van enkele toegewijde fokkers werd de populatie weer opgebouwd en het ras behouden. Tegenwoordig wordt de Rafeiro do Alentejo nog steeds gebruikt als waakhond op boerderijen en kudden, maar ook als gezinshond.

Wat kost een Rafeiro do Alentejo

De kosten voor een Rafeiro do Alentejo zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Rafeiro do Alentejo.

Karakter van een Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo is een imposante hond met een evenwichtig karakter. Zijn sterke, moedige en zelfverzekerde houding maakt hem tot een uitstekende bewaker en jager. Hij is bijzonder oplettend, vooral 's nachts, en is zeer beschermend tegenover zijn gezin, waar hij erg aan gehecht is. De Rafeiro do Alentejo is echter ook wantrouwend tegenover vreemden en zal zijn territorium fel verdedigen.

Deze honden zijn krachtig, serieus en gespierd en hebben een zeer alerte houding. Maar ondanks hun robuuste uiterlijk hebben Rafeiro's een zacht karakter. Ze zijn intelligent en leergierig en kunnen goed worden opgeleid. Dit betekent echter niet dat ze gemakkelijk in de omgang zijn. Deze honden zijn onafhankelijk en koppig en hebben regelmatig assertieve opleiding nodig.

Als trouwe en toegewijde honden zijn Rafeiro do Alentejo's uitstekende waakhonden en beschermen ze hun gezin en territorium met vastberadenheid. Ze zijn behendig en snel en hebben van nature een sterk beschermend instinct.

Temperament van een Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo is een hondenras dat niet meteen aan te raden is voor beginnende hondenbezitters. Het ras staat bekend om zijn beschermende karakter tegenover het huis, de familie en alles wat onder zijn "bescherming" valt. Hoewel deze honden zeer aanhankelijk zijn bij hun familie, zijn ze erg achterdochtig tegenover vreemden. Over het algemeen kunnen Rafeiro do Alentejo's goed overweg met andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. Ze zijn over het algemeen ook goed met kinderen, aangezien ze een rustig, volgzaam en standvastig karakter hebben.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze honden weliswaar goed zijn met kinderen en andere huisdieren, maar hun beschermende instincten niet zomaar opgeven. Het is dus belangrijk om altijd voorzichtig te zijn wanneer er vreemden in de buurt zijn. Met de juiste opvoeding en socialisatie kunnen Rafeiro do Alentejo's echter fantastische metgezellen zijn voor degenen die hun waakzame en beschermende aard kunnen waarderen.

Verzorging van een Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo is een relatief gezond ras, mede dankzij de zeldzaamheid ervan. Dit ras heeft niet veel verzorging nodig. Tijdens de rui moet de vacht worden geborsteld, maar verder is er weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een Rafeiro do Alentejo te letten op erfelijke afwijkingen zoals heupdysplasie, die soms bij dit ras voorkomt. Door verantwoord fokken en regelmatige controle kan de kans op deze afwijkingen worden verminderd en kan de Rafeiro do Alentejo gezond en gelukkig leven.

Vacht van een Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo heeft een opvallende vacht die kort tot halflang kan zijn. De vacht is grof, dicht en glad of kan juist golvend zijn. Wat betreft kleur zijn er veel variaties mogelijk, met of zonder vlekken en/of lichte tijgering. Dit ras heeft een imposante verschijning met een schofthoogte tussen de 65 cm en 75 cm en een gewicht dat kan variëren van 40 kg tot 55 kg.

Trainen en opvoeden van een Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo is een hond die specifieke aandacht en training nodig heeft vanaf een jonge leeftijd. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat deze hond zich ontwikkelt tot een gehoorzame en evenwichtige hond.

Rafeiro's zijn koppig en dominant en vereisen daarom een sterke en dominante baas. Het is belangrijk dat de trainer zich bewust is van deze eigenschappen en de training op de juiste manier aanpakt. Dit betekent dat de training gegeven moet worden met motivatie, stevigheid, respect, eerlijkheid en consistentie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze hond niet reageert op agressieve of hardhandige methoden. In plaats daarvan zal dit alleen maar averechts werken en kan het leiden tot meer problemen in de toekomst.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de Rafeiro do Alentejo een zeer beschermende hond is, zorg dus voor voldoende socialisatie met mensen en andere dieren. Dit zal helpen om zijn verdedigende instincten te verminderen en hem te leren om op de juiste manier te reageren op situaties.

Tot slot moet de training van de Rafeiro do Alentejo consequent en geduldig worden gegeven. Het is een intelligente en leergierige hond die houdt van uitdagingen, maar het kan tijd kosten om bepaalde commando's te leren en deze goed uit te voeren. Maar met de juiste aanpak en training kan de Rafeiro do Alentejo uitgroeien tot een loyale, gehoorzame en evenwichtige metgezel.

Activiteit en bewegen van een Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo is een hond die van nature weinig beweging nodig heeft.  Dat gezegd hebbende, hebben ze wel dagelijks enige beweging nodig om in vorm te blijven en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Korte wandelingen en wat tijd in de achtertuin om te snuffelen en te spelen zijn voldoende voor deze hond. Het is belangrijk om overmatige activiteit en harde training te vermijden, vooral tijdens de groei en ontwikkeling van de hond. Te veel beweging kan leiden tot problemen met de gewrichten en botten.

Daarnaast is het ook belangrijk om de Rafeiro do Alentejo mentaal te stimuleren. Ze zijn slimme honden die van uitdagingen houden. Trainingssessies en speeltijd met interactieve speeltjes kunnen helpen om hun geest actief en betrokken te houden. Over het algemeen is de Rafeiro do Alentejo een hond die zich gemakkelijk aanpast aan verschillende levensstijlen en woonsituaties, zolang ze maar voldoende aandacht en zorg krijgen.

Kenmerken van een Rafeiro do Alentejo

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-75 cm. Teef: 65-75 cm
  • Gewicht: Reu: 43-50 kg. Teef: 43-50 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Rafeiro do Alentejo is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test