Rasbeschrijving van de Rafeiro do Alentejo

Verondersteld word dat ze afstammelingen zijn van Tibetaanse Mastiffs. De Rafeiro do Alentejo werd gebruikt om te waken en voor het verplaatsen van runderen en schapen. Ze werden ook gebruikt om boerderijen, huizen en landgoederen te bewaken. Dit ras is in Portugal nog steeds een werkhond.

Karakter

De Rafeiro do Alentejo is een krachtig, serieus en gespierd ras, is zeer alert, vooral 's nachts. Rafeiro do Alentejo's zijn  onafhankelijk, behendig en snel.

Temperament

Het ras wordt niet aanbevolen voor mensen die voor het eerst een hond nemen. Ze zijn erg beschermend over hun huis, familie en alles wat onder zijn “bescherming” ligt. De Rafeiro do Alentejo is aanhankelijk bij hun familie, maar zeer achterdochtig bij vreemden. Ze kunnen meestal goed opschieten met andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. De Rafeiro do Alentejo is goed met kinderen aangezien ze een rustig, volgzaam en standvastig ras zijn.

Verzorging

De Rafeiro do Alentejo vereist zeer weinig verzorging. De vacht moet geborsteld worden tijdens de rui. Vanwege de zeldzaamheid van dit ras zijn ze relatief gezond. Er zijn wel gevallen van heupdysplasie bekend.

Vacht

De vacht van de Rafeiro do Alentejo is van gemiddelde lengte, dicht, recht en dik. Dit ras verhaard zwaar tijdens de seizoenen

Trainen en opvoeden

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining is absoluut van cruciaal belang. Rafeiro do Alentejo's zijn koppig en dominant en daarom vereisen ze een sterke en dominante baas. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige methoden. Training moet gegeven worden met motivatie, stevigheid, respect, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen

De Rafeiro do Alentejo vereist niet veel beweging. Zij worden echter niet aanbevolen om te houden in een appartement. Dit ras doet het het beste met een grote veilig omheinde tuin of in een landelijke omgeving.

Kenmerken

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 10 - 12 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 43-50 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Karin Bruinsma

geplaatst op 3 mei 2013 | 22:40

Onze rafeiro hebben we geadopteerd via een Spaanse stichting. Ze noemen de honden een mastin espanjol maar het zijn Rafeiro's Ben je op zoek naar zo'n hond kijk dan eens op de site www.acecharity.org. Onze Lola hebben we zo geadopteerd als 6 jarige hond en het is een kanjer. Zo dankbaar voor een beetje aandacht en liefde en natuurlijk een lekkere bak vlees iedere dag. Regelmatig staan er ook puppen van dit fijne ras op deze site. Onze Lola is daar gevonden met 13 puppen waarvan een aantal nu ook in Nederland wonen.

vanschooren kim

geplaatst op 3 mei 2013 | 21:15

graag had ik namen van kwekers. We zouden heel graag een rafeiro do alentejo aanschaffen maar we vinden nergens kwekers. We zijn ten einde raad

Dirk jan Abbas

geplaatst op 2 maart 2012 | 19:58

Super lieve hond ,sinds bijna vier jaar super trotse eigenaar van zenith ,zoals jullie ook beschrijven overdag alles in de gaten houden en samen met haar boeven vriendin ook veel rennen op het erf en sávonds erg waaks ze is super goed bevriend met alle campinggasten vooral met kinderen ,ook met andere honden kan ze het goed vinden mits ze maar geen dominant gedrag vertonen dan zet ze maakt niet uit hoe groot of stoer deze is even op hun plaats ,beschermt alle dieren op het erf ,en maakt de boef het te bont ( die wil nog vaak eens bijten op geiten en kippen ed) dan wordt die ook even door haar op de plaats gezet . bijelkaar een super hond

Karin Bruinsma

geplaatst op 18 oktober 2011 | 21:32

Onze Lola is een super vriendelijke hond die erg aanhankelijk is. Ook met onze andere honden (jack Russells) is ze erg lief en geduldig. s'Avonds is ze actief en alert wat wij erg prettig vinden omdat we een garagebedrijf aan huis hebben. Het is ook erg leuk dat ze samen met de jacks op jacht gaat en net zo goed op een muis of rat jaagt. Wij vinden dit ras een echte aanrader...

annemieke rodrigues

geplaatst op 18 oktober 2011 | 01:40

super hond, heel erg waaks zeker 's-nachts kan de hele nacht in de weer zijn. Overdag is ie rustiger. Super lief voor mensen en kinderen, 's-nachts/s-avonds niet te vertrouwen met vreemden. Merk dat ie graag bij paarden of andere beesten is en het liefst een beetje jagen op de paarden wat ie natuurlijk niet mag. Êcht een super lieve maar wel heel erg onafhankelijke hond.

jeanette elstak

geplaatst op 8 augustus 2011 | 11:50

Onze Urso is een zeer brave hond die weliswaar waakzaam is maar zeker niet agressief ook niet naar vreemde Savonds doet hij een rondje over het erf blaaft fink en dan gaat hij slapen. Als je de ruimte hebt zeker het aanbevelen waard een Rafeiro

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test