De Bully Kutta: beschermt tot het bittere eind

Alles wat je wilt weten over de Bully Kutta

Over de Bully Kutta

De Bully Kutta is een grote gespierde waakhond uit het zuiden van Indië. Het is een zeldzaam hondenras en dit ras wordt ook wel aangeduid als de South Asian Mastiff, Pakistani Bully Dog, de Pakistani Mastiff, Bully Cutha of Indian Mastiff. De betekenis van de naam van dit ras is sterk gerimpelde hond. (Bully is afgeleid van het Hindi-woord Bohli, wat sterk gerimpeld betekent en Kutta betekent hond.)

De Bully Kutta is een grote, forse hond en is een oud hondenras dat bekend staat om zijn kracht en uithoudingsvermogen. De Bully Kutta heeft een dikke, vacht die bescherming biedt tegen de elementen. De karaktertrekken van de Bully Kutta zijn onder andere waaks, beschermend en intelligent. Ze hebben veel energie en zijn daarom geschikt voor baasjes die actieve honden willen hebben.

Wat kost een Bully Kutta

De kosten voor een Bully Kutta zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Bully Kutta.

Karakter van een Bully Kutta

De Bully Kutta heeft een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat, een sterke leider. Dit ras zal zijn leven op het spel zetten om zijn familie en erf te beschermen. Alles wat maar als een bedreiging gezien wordt zal dit ras tot het bittere einde beschermen. Een goede socialisatie en een zeer consequente opvoeding en opleiding zijn noodzakelijk. 

Vanwege het zeer beschermende karakter kan dit ras agressief zijn naar zowel mensen als honden. Dit alles heeft te maken met hun zeer sterke bewakingsinstinct. Bully Kutta's worden dan ook niet aanbevolen voor mensen die voor het eerst een hond nemen, of mensen die geen overwicht hebben over honden. Mede door hun enorme kracht en hun omvang is het van belang dat de eigenaar ervaring heeft met dit soort rassen. Het zijn zeer vastberaden waakhonden en ze zullen er alles aan doen om hun eigendommen te beschermen.

Temperament van een Bully Kutta

De Bully Kutta heeft doorgaans een zeer relaxed temperament, de meeste Kutta's liggen het liefste de hele dag lekker te slapen. Als de Bully Kutta nog jong is dan kunnen ze nogal onstuimig zijn, maar dit gedrag verdwijnt naarmate ze ouder worden.

Het is geen ras die andere honden uitdaagt. Ze weten van zichzelf dat ze sterk en krachtig zijn en hebben daardoor een bijna "ik ben te goed voor jou" houding bij andere honden. Deze rashond zal zelden een gevecht beginnen met een andere hond en loopt eigenlijk altijd weg, zelf als ze uitgedaagd worden. Maar hier is wel voorzichtigheid geboden, want als ze écht een keer uitgedaagd worden zullen ze hier geen afstand van nemen.

Verzorging van een Bully Kutta

De Bully Kutta heeft een korte vacht die weinig onderhoud nodig heeft. Af en toe borstelen moet genoeg zijn. Dode haren zijn makkelijk met de hand of met een rubberen borstel te verwijderen.

Vacht van een Bully Kutta

De Bully Kutta heeft een korte gladde vacht en komt meestal voor in de kleuren wit, lichtbruin en zwart. De snuit is zwart.

Trainen en opvoeden van een Bully Kutta

Een Bully Kutta is geen makkelijke hond om te trainen. Dit heeft er mee te maken omdat ze een eigenaar nodig hebben die veel wilskracht heeft, zeer consequent is, maar ook eerlijk. Van het begin af aan moeten duidelijke regels gesteld worden en deze regels moeten worden blijven gehandhaafd. Opvoeden met de harde hand zal een averechts effect hebben en zal ten koste gaan van de prestaties, de gehoorzaamheid en de band tussen de baas en dit ras. Als je als eigenaar de status van roedelleider hebt bereikt, dan zal de Bully Kutta gehoorzaam zijn en blijven en is hij veel makkelijker om mee te trainen.

Zorg er dus voor dat de regels die al op jonge leeftijd vastgesteld worden, want dan zal de Bully Kutta staan te popelen om zijn baas te behagen.

Activiteit en bewegen van een Bully Kutta

Dit ras heeft een gemiddelde tot hoge behoefte aan beweging. Een grote omheinde tuin wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat zijn geest gestimuleerd blijft, want dit ras doet niets liever dan werken voor de baas. Een hond die genoeg te doen krijgt zal ook veel makkelijker zijn in de omgang.

Kenmerken van een Bully Kutta

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 8-10 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 76-107 cm. Teef: 76-91 cm
  • Gewicht: Reu: 70-90 kg. Teef: 70-90 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Bully Kutta

De Bully Kutta is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Bully Kutta is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test