Epilepsie

Epilepsie bij de hond

We spreken van epilepsie als er sprake is van een terugkomend optreden van toevallen. Het komt zowel bij de hond als ook bij de mens voor en in kleine mate bij de kat. De oorzaak van Epilepsie is een kortdurende storing in de hersenen. Door deze storing krijgt het dier een toeval die uit spierkramp kan bestaan, abnormaal gedrag en tijdelijke incontinentie.

Symptomen

Er is een gegeneraliseerde vorm. Hierbij wordt  de prikkel over de hele hersenen verspreid. De hond valt om en is bewusteloos.
Bij de partiële vorm wordt de prikkel maar over een deel van de hersenen verspreidt. Bij deze vorm trekt de hond raar met een poot of begint heftig te kauwen. Een combinatie van bovenstaande is ook mogelijk. Deze begint als partiële aanval en verpreidt zich later uit over het lichaam.  De reden van een aanval kan primair, secundair of reactief zijn.

 1. Primaire epilepsie
 2. Bij een primaire epilepsie is er geen aantoonbare oorzaak. De 1e  aanvallen zien we vooral terug bij dieren van ½ jaar tot 5 jaar oud. Zowel kruisingen als rashonden kunnen het krijgen. Tussen de epileptische aanvallen door lijkt het alsof er niks aan de hand is met de hond.
 3. Secundaire epilepsie
 4. Bij de secundaire epilepsie ligt de oorzaak in de hersenen. Dit kan een ontsteking zijn, een tumor of littekenweefsel.
 5. Reactieve epilepsie
 6. Als de oorzaak buiten de hersenen ligt noemen we het een reactieve epilepsie. Het kan dan komen door nierfalen, leverziekte, vergiftiging of een suiker tekort zijn.
Bij de secundaire en reactieve epilepsie zal de hond zich tussen de aanvallen door ook heel anders gedragen. Epileptische aanvallen bestaat uit 3 fases:
 1. Het aura.
 2. Het huisdier is onrustig en wil aandacht. Braken en klappertanden kan voorkomen.
 3. De echte aanval, de ictus.
 4. Hierbij raakt het huisdier bewusteloos en heeft spierkrampen.
 5. De post-ictale fase.
 6. Hier kan het huisdier in de war zijn, hij ziet soms niet goed en kan grote eetlust of dorst hebben.
Hoe moet je handelen? Eenmaal begonnen, kun je een aanval niet stoppen, dus blijf rustig. Maak de omgeving rondom de hond veilig zodat hij zich nergens pijn aan kan doen en praat rustig met de hond. Belangrijk is om de hond niet vast te houden en uit te kijken want de hond kan onverwachtse bewegingen maken of klapperen met de kaken.

Als  de aanval over is, dan neemt u contact op met uw dierenarts. Deze zal bepalen of er een nader onderzoek moet komen.

Diagnose

Wanneer het huisdier vaker dan 2x een aanval heeft gehad of een erg lange aanval , is het verstandig om het huisdier door de dierenarts na te laten kijken:
 1. Deze zal dan een uitgebreid lichamelijk en een neurologisch onderzoek doen;
 2. Een bloedonderzoek wordt gedaan om een reactieve epilepsie uit te sluiten;
 3. Wanneer er gedacht wordt aan secundaire epilepsie zal er een hersen-scan gemaakt worden.

Behandeling

De behandeling van epilepsie gebeurt met medicatie die epileptische aanvallen tegenhoudt. Er zijn diverse medicijnen. Af en toe is het nodig om te wisselen van medicatie als er onvoldoende resultaat is.

Prognose

Des te jonger de hond is ten tijde van de aanvallen, hoe lastiger het is om het te controleren. Een aantal huisdieren kunnen, ondanks dat ze therapie krijgen, toevallen blijven houden. Een levenslange therapie kan soms nodig zijn. De hond geneest niet, de toevallen worden onderdrukt.
Bij de grote rassen kan het lastiger zijn om ze onder controle te krijgen. Als alles goed gaat dan wordt geadviseerd om regelmatig op controle te komen om dan een bloedspiegelbepaling van de medicatie te laten doen. De orgaanfuncties worden dan gelijk beoordeeld (bijvoorbeeld de functie van de lever),vanwege de eventuele bijwerkingen van de medicatie.
Bron foto: Siberian HuskyEr is een screenshot gemaakt van de video om deze afbeelding te realiseren. Let op, indien je op de link klikt kom je op de youtube pagina uit en zal een video getoond worden van een hond die een epileptische aanval heeft. Dit kan als schokkend worden ervaren

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Epilepsie te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook