Oorontsteking bij de hond

Oorontsteking

Oorontsteking

Een veel voorkomend probleem bij de hond is Otitis externa of oorontsteking. We zien dit met name bij rassen met hangende oren.
Allergie is vaak de reden, net als een schimmel- infectie, een oormijt of een voorwerp. Denk aan een korenaar in het oor.
Een ontsteking van het oor kan ook chronisch worden. Voor een lange tijd zal de hond er dan last van hebben.

Symptomen van oorontsteking bij de hond

Schudden van de kop, jeuk en/of pijn. De gehoorgang of de binnenkant van de oorschelp zijn gezwollen, rood en warm. Dit komt door de ontsteking
Als het niet behandeld word gaat de infectie verder het het binnenoor (otitis interna) in, of het middenoor in (otitis media) en er kunnen dan stoornissen aan het evenwicht optreden.
Als de ontsteking chronisch is duurt die lang en reageert die slecht op een behandeling. Het oor veranderd, hij wordt dikker.

Diagnose van oorontsteking bij de hond

Met een otoscoop probeert men de exacte oorzaak te achterhalen. Als het nodig is, kan er ook een uitstrijkje gemaakt worden van oorsmeer om te zien welke kiemen er zijn

Behandeling van oorontsteking bij de hond

Dit hangt af van de aanwezigheid van kiemen en de oorzaak

De oren worden eerst schoongemaakt met speciale vloeistof. Als er iets in het oor zit, zal dit eruit gehaald worden. De schimmel en bacteriëleinfectie wordt met oordruppels behandeld. Als het nodig is kan ook aangepaste medicijnen gegeven worden. Bij oormijt moet elk ander huisdier ook behandelt worden In extreme gevallen kan men opereren.

Progonose van oorontsteking bij de hond

Deze is normaal gesproken goed, hoewel het vaak terugkomt bij veel honden
Ernstige chronische gevallen kunnen geopereerd worden, waarbij in hele extreme gevallen zelfs het oor weggehaald wordt.
Bron foto: Kalumet, Otitis dog, CC BY-SA 4.0

Preventie van oorontsteking bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Oorontsteking bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook