De Portugese Pointer: een toegewijde jachtkameraad

Alles wat je wilt weten over de Portugese Pointer

Over de Portugese Pointer

Als middelgroot hondenras dat tot de jachthondengroep behoort, is de Portugese Pointer, ook wel de Perdigueiro Português,  een ras met een rijke geschiedenis. Hoewel de Britse Kennel Club het ras pas in 2014 erkende, is het al honderden jaren een belangrijk onderdeel van de Portugese jachttraditie.

De Portugese Pointer stamt af van de Spaanse of Iberische Pointer, die aanvankelijk werd gebruikt om het ras te ontwikkelen dat voor het eerst werd beschreven in de literatuur in Portugal in de 12e eeuw en vervolgens in kunstwerken in de 13e eeuw. Het ras werd oorspronkelijk gebruikt om wild te ‘wijzen’ of te markeren naast een valk of havik, die dan de prooi zou doden.

Hoewel de Portugese Pointer werd gebruikt als een allround jachthond, werd hij het meest gebruikt om op patrijs te jagen, waar de Portugese naam vandaan komt, aangezien Perdigueiro Portugues verwijst naar patrijs. Het ras is goed aangepast aan het klimaat, het terrein en de soorten wild die in Portugal voorkomen.

In de 18e eeuw werd de Portugese Pointer geïntroduceerd in Engeland en hoewel hij kleiner en gedrongener was, beïnvloedde hij de ontwikkeling van de Engelse Pointer, waar sommige van zijn kenmerken nog steeds te zien zijn. Het moderne type van de Portugese Pointer werd gevestigd aan het begin van de jaren 1900, toen het ras in gevaar was geraakt en een groep fokkers samenwerkte om het aantal te herstellen.

De Portugese Pointer heeft een opvallend kop dat gekenmerkt wordt door zijn "vierkante" vorm.

Wat kost een Portugese Pointer

De kosten voor een Portugese Pointer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Portugese Pointer ergens tussen de € 1.000 en de € 5.000 zal liggen.

Karakter van een Portugese Pointer

De Portugese Pointer is een trouwe en toegewijde hond die in het begin wat terughoudend kan zijn tegenover vreemden, maar over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk is. Het ras is doorgaans rustig en nieuwsgierig, maar ook robuust en vasthoudend. De Portugese Pointer is een zachtmoedig ras dat meestal goed overweg kan met kinderen en daarom een ??uitstekende gezinshond kan zijn.

De Portugese Pointer is een zeer sociaal hondenras en hecht vooral veel waarde aan menselijk gezelschap. Daarom kan hij last hebben van verlatingsangst als hij niet geleidelijk gewend raakt om korte tijd alleen te zijn. Hoewel het ras van nature geen waakhond is, zal hij zijn natuurlijke blafvermogen gebruiken om te waarschuwen voor gevaar.

Temperament van een Portugese Pointer

De Portugese Pointer is een middelgrote jachthond met een levendig, buitengewoon aanhankelijk en toegewijd. Dit ras heeft een extreem verlangen om de eigenaar te plezieren en blijft graag dicht bij hem of haar in de buurt. De Portugese Pointer is erg sociaal en heeft veel beweging nodig, maar minder dan veel andere jachthondenrassen.

Vanwege zijn zachte aard kan de Portugese Pointer over het algemeen goed overweg met kinderen, maar het is belangrijk om hem van jongs af aan goed te socialiseren met andere honden en dieren.

Verzorging van een Portugese Pointer

De vacht van de Portugese Pointer is kort en vereist geen speciale verzorging. Het ras verhaart het hele jaar door, maar af en toe borstelen is voldoende om te voorkomen dat er haar in huis blijft hangen. Soms kan dit ras gevoelig zijn voor oorproblemen, dus het is belangrijk om regelmatig de oren te controleren en schoon te houden om de kans op infecties te verkleinen. De Portugese Pointer is een relatief gezond ras vanwege de zeldzaamheid en de beperkte menselijke tussenkomst.

Vacht van een Portugese Pointer

De Portugese Pointer heeft een korte, dichte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Af en toe borstelen is voldoende. De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen, zoals kastanje en geel. Ook combinaties van deze kleuren kunnen mogelijk zijn

Trainen en opvoeden van een Portugese Pointer

De Portugese Pointer is een intelligent ras dat graag leert en de neiging heeft om zijn eigenaar te behagen. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met de training en socialisatie van de hond, omdat dit ras soms wat terughoudend kan zijn tegenover vreemden en andere honden.

Het is belangrijk om de Portugese Pointer met een positieve en consistente trainingsaanpak te trainen. Het gebruik van beloningssystemen en het vermijden van straffen zal de hond aanmoedigen om te leren en te gehoorzamen. Het is ook belangrijk om de hond te socialiseren met andere honden en dieren om agressief gedrag te voorkomen.

Activiteit en bewegen van een Portugese Pointer

De Portugese Pointer is een actief en energiek ras dat veel beweging nodig heeft. Het is belangrijk om de hond elke dag voldoende lichaamsbeweging te geven om zijn fysieke en mentale gezondheid te bevorderen en verveling te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Portugese Pointer een jachthond is en een aangeboren instinct heeft om te jagen. Daarom moet de hond altijd worden uitgelaten aan een riem of in een veilig omheinde ruimte om te voorkomen dat hij achter wild aan gaat.

Kenmerken van een Portugese Pointer

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 52-60 cm. Teef: 48-56 cm
  • Gewicht: Reu: 20-27 kg. Teef: 16-22 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Portugese Pointer

De Portugese Pointer is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Portugese Pointer is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource:  Afonso Silva~commonswiki assumed (based on copyright claims)., Portuguese pointer 11yo, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test