De Poolse Owczarek Nizinny: een eigen wilskrachtige geest

Alles wat je wilt weten over de Poolse Owczarek Nizinny

Over de Poolse Owczarek Nizinny

Er is niet veel historisch materiaal beschikbaar over de Poolse Owczarek Nizinny, maar er is wel een opmerkelijk verhaal bekend uit de 16e eeuw. Tijdens een handelsmissie tussen Polen en Schotland in 1514 nam de Poolse schipper Kazimiery Grabski enkele werkhonden mee als ruil voor schapen. De Schotse handelaar was zo onder de indruk van de honden dat hij verzocht om een extra ruil, waardoor er drie Nizinny's achterbleven. Dit verhaal suggereert dat de Nizinny mogelijk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een ander ras: de Bearded Collie.

In de zeventiende eeuw beval de Poolse prinses Jablonowska het ras aan voor het werk op haar landerijen. Dit was de eerste vermelding van een summiere beschrijving van het uiterlijk van de Nizinny als een langharige, middelgrote herdershond. Een eeuw later beschreef de bioloog pater Christopher Kluk het ras nauwkeuriger en was waarschijnlijk een van de voorvaderen van het ras.

Inmiddels hebben we een vrij goed beeld van het ras, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit beeld pas is ontstaan na vele jaren van weloverwogen fokken. Het ras is nu vooral gewaardeerd als een attente en actieve huishond. Pater Christopher Kluk waardeerde het ras om zijn grote intelligentie en werkdrift, en benadrukte later ook het belang van het uiterlijk omdat de werkeigenschappen bij een goed omschreven type hond horen die het behouden waard is. Hij beschreef de Nizinny als een minder opvallende hond, maar zeer geschikt om mee te werken.

Wat kost een Poolse Owczarek Nizinny

De kosten voor een Poolse Owczarek Nizinny kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Poolse Owczarek Nizinny ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Poolse Owczarek Nizinny

De Poolse Owczarek Nizinny is levendig maar beheerst en staat bekend om zijn waakzaamheid, oplettendheid, intelligentie, goed begrip en een uitstekend geheugen. Door zijn vacht is hij bestand tegen verschillende omstandigheden. Deze hond is gemakkelijk in de omgang en wordt veelal ingezet als herdershond en waakhond. Wanneer deze hond in een stedelijke omgeving woont  functioneert hij uitstekend als huisdier.

Temperament van een Poolse Owczarek Nizinny

De Poolse Owczarek Nizinny is een ras dat een eigen wilskrachtige geest heeft en daarom niet aanbevolen wordt voor onervaren hondenbezitters. Ze kunnen agressief zijn richting honden van hetzelfde geslacht. Poolse Owczarek Nizinny's zijn zeer loyaal en beschermend voor hun familie, huis en grondgebied en kunnen achterdochtig en afstandelijk zijn tegenover vreemden. Wanneer ze opgroeien bij kinderen, doen ze het goed met hen. Hun temperament kan omschreven worden als levendig maar beheerst, waakzaam, intelligent en met een goed geheugen.

Verzorging van een Poolse Owczarek Nizinny

Poolse Owczarek Nizinny ’s vereisen dagelijks borstelbeurten van de vacht om te voorkomen dat er matten komen en om losse en dode haren te verwijderen. Wassen moet alleen gedaan worden wanneer dat nodig is. Dit is een gezond ras met geen bekende gezondheidskwesties. Ze doen het het best in koelere klimaten

De rasvereniging vereist dat ouderdieren worden onderzocht op heupdysplasie en het ECVO-oogonderzoek. Daarnaast wordt het aanbevolen om onderzoek te laten doen naar schildklierproblemen met behulp van een T4 of TSH-test.

De T4 en TSH-test zijn beide bloedonderzoeken die worden gebruikt om schildklierproblemen bij honden te diagnosticeren. T4-test meet de concentratie van thyroxine, een hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd, terwijl TSH-test de concentratie van thyroïd-stimulerend hormoon meet, dat wordt geproduceerd door de hypofyse om de schildklier te stimuleren om thyroxine te produceren. Deze tests kunnen helpen bij het identificeren van schildklierproblemen zoals hypothyreoïdie (te weinig thyroxine) of hyperthyreoïdie (te veel thyroxine).

Vacht van een Poolse Owczarek Nizinny

De Poolse Owczarek Nizinny heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is dik, lang, recht, ruig en dicht. De haren bedekken het hele lichaam inclusief het hoofd en ogen. De ondervacht is dicht en zacht. Poolse Owczarek Nizinny verhaard gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Poolse Owczarek Nizinny

De Poolse Owczarek Nizinny is een slimme hond die graag leert en gehoorzaamheidstraining zal waarderen. Het is belangrijk om de training op een positieve en consistente manier aan te pakken, met veel lof en beloningen voor goed gedrag. Aangezien dit ras een eigenzinnige geest heeft, kan het nodig zijn om de training interessant en uitdagend te maken om hun aandacht te behouden. Socialisatie vanaf jonge leeftijd is ook essentieel, zodat ze wennen aan verschillende situaties, mensen en dieren en hun natuurlijke neiging om wantrouwig en afstandelijk te zijn naar vreemden niet wordt versterkt. Het is belangrijk om duidelijk te zijn over de regels en grenzen en deze consequent te handhaven om te voorkomen dat de Poolse Owczarek Nizinny dominant en ongehoorzaam wordt.

Activiteit en bewegen van een Poolse Owczarek Nizinny

De Poolse Owczarek Nizinny is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Dagelijkse wandelingen van minimaal een uur zijn nodig om hem fit en gezond te houden. Naast wandelen hebben ze ook behoefte aan mentale stimulatie en uitdagingen, zoals puzzels (denk aan een Kong) of trainingssessies. Vanwege hun herdersachtergrond vinden ze het vaak leuk om samen te werken met hun eigenaar Dit ras blinkt uit in het volgen, schapendrijven, gehoorzaamheid en behendigheid.

Kenmerken van een Poolse Owczarek Nizinny

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 45-50 cm. Teef: 42-47 cm
  • Gewicht: Reu: 15-25 kg. Teef: 15-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Poolse Owczarek Nizinny

De Poolse Owczarek Nizinny is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Poolse Owczarek Nizinny is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource:Franciszek Vetulani, Polish Lowland Sheepdog puppy Bruno by Vetulani, CC BY-SA 3.0 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test