Rasbeschrijving van de Poolse Owczarek Nizinny

De Poolse Owczarek Nizinny is ontstaan tijdens de 13e eeuw. De Poolse Owczarek Nizinny werd gebruikt voor het hoeden en bewaken van schapen en runderen en als metgezellen. Dit ras was na de Tweede Wereldoorlog bijna uitgestorven, er overleefden slecht twee mannetjes en een vrouwtje. Deze drie vormen de basis van alle Poolse Owczarek Nizinny van vandaag.

Karakter

De Poolse Owczarek Nizinny is compact, middelgroot, gespierd en sterk. De Poolse Owczarek Nizinny is onafhankelijk, wendbaar, atletisch en duurzaam, zijn alert, slim en hebben een scherp waarnemingsvermogen.

Temperament

De Poolse Owczarek Nizinny wordt niet aanbevolen voor de onervaren hondenbezitters. Dit is een ras die een eigen wilskrachtige geest heeft. Ze zijn agressief in de richting van honden van hetzelfde geslacht en worden niet aanbevolen om te wonen bij katten of andere kleine huisdieren. Poolse Owczarek Nizinny’s zijn loyaal en beschermend voor hun familie, huis en grondgebied en achterdochtig en afstandelijk voor vreemden. Ze doen het goed met kinderen bij wie ze zijn opgegroeid.

Verzorging

Poolse Owczarek Nizinny ’s vereisen dagelijks borstelbeurten van de vacht om te voorkomen dat er matten komen en om losse en dode haren te verwijderen. Wassen moet alleen gedaan worden wanneer dat nodig is. Dit is een gezond ras met geen bekende gezondheidskwesties. Ze doen het het best in koelere klimaten

Vacht

De Poolse Owczarek Nizinny heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is dik, lang, recht, ruig en dicht. De haren bedekken het hele lichaam inclusief het hoofd en ogen. De ondervacht is dicht en zacht. Poolse Owczarek Nizinny verhaard gemiddeld.

Trainen en opvoeden

Vroege socialisatie en gehoorzaamheid is een must. Ze zijn gefokt om zelfstandig te denken en problemen zelf op te lossen en de Poolse Owczarek Nizinny heeft een neiging om manipulatief en dominant te zijn. Opvoeding moet gegeven worden met stevigheid, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen

Poolse Owczarek Nizinny wordt niet aanbevolen voor een appartement of voor sedentaire eigenaren. De Poolse Owczarek Nizinny vereist een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze doen het best in een grote goed omheinde tuin of een landelijke omgeving waar ze kunnen werken. Ze genieten van wandelen, fietsen, hardlopen, en interactie met de familie. Dit ras blinkt uit in het volgen, schapendrijven, gehoorzaamheid en behendigheid.
Bron foto:Franciszek Vetulani, Polish Lowland Sheepdog puppy Bruno by Vetulani, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12 - 15 jaar
Schofthoogte: Reu 45-50cm, Teef 42-47cm
Gewicht: Reu 20 kg, Teef 18 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Erik Jansen

geplaatst op 9 maart 2014 | 12:40

Het karakter van een hond wordt ook grotendeels bepaald door de baasjes. Het haar voor de ogen staat leuk, maar de hond ziet weinig tot niets en kinderen hebben de neiging om op het hoofd van een hond te slaan. De hond ziet niets en krijgt een tip op z'n kop. Hoezo niet aardig voor kinderen? Onze Nizinny's waren schatten van honden. Wel waaks en beschermend naar "eigen roedel", maar zeer zeker niet agressief !!! Erg leuke honden voor apporteren en andere spelletjes, ze zijn helemaal gek van ballen om mee te nemen in de bek en om mee te spelen.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test