Maagtorsie bij de hond

Maagtorsie

Bij een maagtorsie, maag-dilatatie-volvulus, wordt de maag, die zich in de buikholte van de hond bevindt, rond zijn as gedraaid . Door de draaiing zijn de uitgang en de ingang afgesloten. Hierdoor kan het gas wat ingeslikt is niet meer weg. Het schijnt dat er wel lucht ingeslikt kan worden, aangezien er vast is gesteld dat het gas de zelfde samenstelling heeft als de lucht. De maag zal op gaan wellen met als gevolg:scheuring.

Vooral grote rassen  met een borst die diep is, daarbij komt dit voor, bijvoorbeeld de Deense dog: bijna vier op tien Deense doggen krijgt een maagtorsie. Ook bij Weimaraners, Dobermanns, reuzepoedel, Sint-Bernards en bij Setters komt dit vaak voor.
Het moet direct behandeld worden aangezien het levensbedreigend is.

Symptomen van maagtorsie bij de hond

Het gebeurt vaak plotseling. De hond zal proberen over te geven, zonder dat er wat komt en de hond zal suf worden. De buik zwelt op door het ophopen van het gas in de maag. De volgende fase in shock en de maag kan gaan scheuren. Als er geen behandeling plaatsvindt, zal het bijna altijd fataal aflopen.

Diagnose van maagtorsie bij de hond

Het is niet bekend wat de diagnose is van Maagtorsie bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Behandeling van maagtorsie bij de hond

Als eerste wordt geprobeerd de druk weg te nemen in de maag. Dit gebeurd door een sonde in te brengen via de bek en de slokdarm in de maag. Of (vaak) door in de buikwand tot in de maag een naald te steken. Eerst moet de shock behandeld worden, voordat er geopereerd kan worden

Als er geopereerd wordt, dan zal de maag leeg gehaald worden en terug worden gebracht in de goede positie. De maag wordt vaak gelijk verankerd aan de borstholtewand of de buikwand. Dit omdat de kans groot is dat het terug komt.
Vaak moet ook de milt verwijderd worden. Deze is namelijk meegedraaid en de bloedtoevoer is afgesloten geweest, met het verval van weefsel als gevolg.

Prognose van maagtorsie bij de hond

De prognose is behoudend.
Als er op tijd is behandeld is er een kans op overleving. Vaak is dit echter niet zo.

Preventie van maagtorsie bij de hond

Honden die grote porties eten zijn er gevoeliger voor, dit zijn aanwijzingen. Vaak is het daarom raadzaam om rassen die gevoelig zijn, kleinere porties te geven.

Rassen die bekend staan met maagtorsie, kan men preventief behandelen met een zogenaamde gastropexie. Hierbij wordt de mag vastgemaakt aan de borstholtewand of buikholte, zodat deze niet meer kan draaien. Dit kan gedaan worden als de hond onder narcose is voor een andere ingreep, zoals bijvoorbeeld een sterilisatie.
Bron foto: anonymous, Magendrehung Roentgenaufnahme, CC BY-SA 3.0
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Flatcoated retriever 9 maand, teefje (stamboom)

In overleg met haar fokker is besloten dat wij mogen uitkijken naar een nieuw baasje. Zij is een ech

Beierse Bergzweet pups te koop!

Geboren op 11 mei, 7 prachtige pups! Gawra Z Grodziskich Borow (Kees) X NL kamp Swagger-Brawura Tr