De Barsoi: een ras van schoonheid, snelheid, moed en kracht

Alles wat je wilt weten over de Barsoi

Over de Barsoi

De Barsoi, ook wel bekend als de Russische Wolfshond, heeft zijn oorsprong in de 17e eeuw dankzij de Russische aristocratie. Deze elegante hond stond bekend om zijn moed en felheid tijdens de wolvenjacht en werd daarom erg gewaardeerd. De Barsoi maakte zijn intrede in de Verenigde Staten in 1889. Tegenwoordig wordt dit ras vooral gewaardeerd om zijn vriendelijke karakter, schoonheid, intelligentie en trouw. Ondanks dat de Barsoi niet meer wordt ingezet voor de jacht, wordt dit ras nog steeds gebruikt door boeren in de westelijke staten van de Verenigde Staten om coyotes op afstand te houden.

Wat kost een Barsoi

De kosten voor een Barsoi kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Barsoi ergens tussen de € 1.750 en de € 2.250 zal liggen.

Karakter van een Barsoi

De Barsoi staat bekend om zijn nobele en verfijnde karakter. Ze hebben een kalme, evenwichtige persoonlijkheid en zijn zeer loyaal en aanhankelijk aan hun eigenaar. Dit ras heeft een sterk gevoel van onafhankelijkheid en kan enigszins afstandelijk zijn ten opzichte van vreemden. De Barsoi is intelligent en kan soms koppig zijn, waardoor consequente training en socialisatie essentieel zijn. Ze hebben een rustige omgeving nodig en gedijen het beste in een huiselijke omgeving waar ze veel aandacht en liefde krijgen. Naast hun sierlijke en elegante verschijning hebben ze ook een zacht karakter, waardoor ze zeer geschikt zijn als gezelschapshond.

Ze hebben een lange, dunne smalle kop en een licht gebogen snuit. De Barsoi wordt beschouwd als de meest elegante en gracieuze van alle rassen. De Barsoi is een ras van schoonheid, snelheid, moed en kracht.

Temperament van een Barsoi

De Barsoi is geen geschikt ras voor gezinnen met jonge of kleine kinderen. Een huis met oudere, attente kinderen is beter geschikt voor dit ras. Met andere honden kunnen ze goed overweg, op voorwaarde dat de andere honden niet klein zijn. De Barsoi is een visuele jachthond en zal elk klein vluchtend dier achtervolgen en mogelijk doden. Deze honden zijn aanhankelijk en zeer trouw aan hun gezin. Ze hebben een rustig, onafhankelijk, genadig en gevoelig karakter. De Barsoi is zeer goed gemanierd en wordt niet gebruikt als waakhond.

Verzorging van een Barsoi

De vacht van de Barsoi moet regelmatig worden geborsteld om klitten en vervilting te voorkomen. Wassen moet alleen worden gedaan wanneer dat nodig is om de natuurlijke oliën van de vacht niet te verwijderen. Dit ras is gevoelig voor medicijnen. Zij zijn gevoelig voor maagtorsie en het beste is om twee tot drie kleine maaltijden per dag te geven. Alle oefening en inspanning na de maaltijd moet vermeden worden.

Maagtorsie is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag van een hond opzwelt en zich omdraait, waardoor de bloedtoevoer naar de maag wordt afgesneden. Dit kan leiden tot shock en de dood als het niet onmiddellijk wordt behandeld.

Vacht van een Barsoi

De vacht van de Barsoi is lang, zijdeachtig en licht golvend. Het vereist regelmatig borstelen om klitten en verwarde haren te voorkomen. De vacht is kort en glad op de voorkant van de benen, oren en hoofd. De vacht rond de nek is overvloedig en krullend. Er is een lange en overvloedige bevedering op de staart en achterhand. Barsoi's verharen zwaar tijdens de rui.

De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen, zoals wit, zwart, grijs, rood en brindle.

Brindle is een vachtpatroon waarbij er strepen of vlekken van een donkere kleur op een lichtere kleur vacht aanwezig zijn. Het kan voorkomen in verschillende kleuren, zoals rood, zwart, fawn en grijs. Fawn is een kleur die vaak wordt gezien bij honden en verwijst naar een lichtbruine tot geelbruine kleur. Het kan variëren in tint en intensiteit, afhankelijk van het ras.

Trainen en opvoeden van een Barsoi

De Barsoi is een slim ras dat graag leert. Het trainen van een Barsoi vereist echter een zachte en consistente aanpak. Dit ras is gevoelig voor harde woorden en fysieke correcties. Positieve versterking en beloning gebaseerde methoden werken het beste. Training moet worden gestart op jonge leeftijd en de oefeningen moeten kort en frequent zijn. Het is belangrijk om de Barsoi te socialiseren met andere mensen en dieren om te voorkomen dat ze verlegen of angstig worden.

Activiteit en bewegen van een Barsoi

De Barsoi zal het goed doen in een appartement op voorwaarde dat ze voldoende worden uitgelaten. Echter, een veilig omheinde tuin wordt aanbevolen. Barsoi's houden van rennen, dus het is belangrijk om ze voldoende beweging te geven om hun energie te kanaliseren.

Kenmerken van een Barsoi

  • Rasgroep: Windhonden
  • Leeftijd: 11-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 75-85 cm. Teef: 68-78 cm
  • Gewicht: Reu: 35-48 kg. Teef: 35-48 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Barsoi

De Barsoi is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Barsoi is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source: ROVER_JP, Borzoi red and white, cropped, resized, CC BY-SA 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test