Rasbeschrijving van de Labrador Retriever

Oorsprong in Newfoundland in 1700, werd de Labrador Retriever geïmporteerd naar Engeland in de vroege jaren van 1800. Dit ras behoort tot de oudste van de moderne erkende rassen. Hun veelzijdigheid en eindeloze positieve kenmerken maken de Labrador Retriever een populair huisdier.

Karakter

De Labrador Retriever is medium in grootte, sterk, atletisch en goed uitgebalanceerd. Ze zijn vriendelijk, extravert en bezitten een heel lieve persoonlijkheid. Er zijn twee soorten van Labrador: De Amerikaanse, die is lang en slank, en het Engels, dat is meer dik en zwaar. Dit sportieve ras is bedreven in de jacht en in het apporteren. Labrador Retrievers zijn trouwe metgezellen en zeer gerespecteerd door hun liefdevolle natuur.

Temperament

Dit ras is zeer intelligent, loyaal, en diep toegewijd. De Labrador Retriever is betrouwbaar, aanhankelijk, en zijn helemaal blij met menselijk gezelschap en aandacht. Ze zijn absoluut geweldig met kinderen en kunnen zeer goed opschieten met andere honden. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden en zijn goede waakhonden. Dit ras kan niet goed tegen lang alleen zijn.

Verzorging

De Labrador Retriever vereist een regelmatige verzorging met een stevige borstel. Speciale aandacht moet worden besteed aan de ondervacht om klitten te voorkomen. Labrador Retrievers zijn gevoelig voor elleboog en heupdysplasie, oogaandoeningen.

Vacht

De Labrador Retriever heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is recht, kort, zeer dicht en hard in textuur. De ondervacht is zacht, weerbestendig en beschermt dit ras tegen de kou, alle soorten bodembedekkers en water. De kleur van de vacht komt in chocolade, zwart en geel.

Trainen en opvoeden

Dit ras is makkelijk te trainen. Vroege socialisatie en basisgehoorzaamheid worden aanbevolen. De Labrador Retriever is zeer sterk en moet worden geleerd om niet te trekken aan de lijn. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige methoden. Ze blinken uit in het opsporen, politie werken, zoek-en reddingsacties, behendigheid, concurrerende gehoorzaamheid, gids voor de blinden en als diensthond voor gehandicapten.

Activiteit en bewegen

Heerlijk, temperamentvol en energiek, de Labrador Retriever heeft veel beweging nodig. Ze genieten van familie speelsessies, wandelen, zwemmen en plekken om te rennen en vrij te kunnen ravotten. Dit ras zal het goed doen in een appartement onder de voorwaarde dat ze voldoende beweging, aandacht en stimulatie krijgen.

Kenmerken

Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu 55-57cm Teef 52-55 cm
Gewicht: Reu 30-35 kg, Teef 25-30 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Frank

geplaatst op 12 juni 2021 | 10:31

Mijn buren hebben een Labrador, 3 jaar oud. Ik was een keer met een lange stok de boom aan het snoeien en toen is hij ( zij? ) heel erg gaan blaffen en vanaf dat moment blaft en gromt ze tegen mij en lijkt nog steeds bang. Tegen alle buren is ze lief en springt blij tegen hen op maar niet bij mij. Beetje pijnlijk want ik ben dol op honden. Wat te doen? Negeren?

Pee

geplaatst op 20 juni 2018 | 17:41

Zo griezelig. Mensen in de woonstraat hebben sinds kort een puppy labrador. Ze zitten met de hond op een hondenschool. De pup mag geen contact maken met andere mensen of andere honden. Ik vind dat erg vreemd. Het hele gezin "oefent" om beurten met de hond . Commando's van zit- sta enz. Een van de kinderen (14 jr) die geeft deze commando "training " van bijna een uur lang , zo zielig als je dat zo hoort. Ook blaft/huilt hij als die alleen in de achtertuin zit. Als hij dus naar binnen wil gaan. Ook hoor ik nooit eens iets positiefs van "braaf" , of "goed zo " . Is dit normaal ?

Herman Kolff

geplaatst op 21 september 2014 | 14:01

Al bijna 40 jaar een Labrador in huis; het is een fijne vriendelijke stevige hond. Nadelen zijn: altijd zin in iets eten en zwemmen. Geef ze liefdevolle aandacht en dan geven Labradors dat dubbel terug in hun aanhankelijkheid. Op schreeuwen reageren ze angstig, ze kijken dan meteen heel zielig. Op rustig zeggen wat er moet, met oog contact, daar reageren ze uitstekend op. Mijn huis voelt leeg als er geen Labrador aanwezig is.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test