De Shar-Pei: de hond met de rimpels

Alles wat je wilt weten over de Shar-Pei

Over de Shar-Pei

De Shar-Pei is een eeuwenoud hondenras afkomstig uit China, dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de jacht en bewaking van het erf. De stad Dialak in de provincie Kwun Tung wordt beschouwd als de oorsprong van dit ras. De Shar-Pei werd gefokt om wilde varkens te kunnen jagen en om te waken over het erf.

In de jaren 40 van de vorige eeuw dreigde de Shar-Pei bijna uit te sterven door hongersnood en de invoering van extreem hoge hondenbelasting. Het ras was bijna verloren gegaan, maar in 1973 startte de Hongkong Chinees Matgo Law een reddingsactie voor de Shar-Pei. Hij begon Shar-Peis te verschepen naar andere delen van de wereld vanuit Hongkong. Dit zorgde ervoor dat het ras gered werd en in 1979 konden we dit bijzondere ras voor het eerst in Europa begroeten.

De Shar-Pei is een bijzondere hond met een uniek uiterlijk en karakter. Het ras staat bekend om zijn kenmerkende rimpelige huid en kleine, opstaande oren. Shar-Peis zijn onafhankelijke en intelligente honden, maar ze hebben ook een sterke band met hun eigenaar. Ze zijn van nature beschermend en waaks, waardoor ze goede waakhonden zijn.

Wat kost een Shar-Pei

De kosten voor een Shar-Pei kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Shar-Pei ergens tussen de € 900 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Shar-Pei

Een van de eerste dingen die opvalt aan de Shar-Pei is hun onafhankelijke karakter. Ze zijn intelligent en zelfverzekerd, en hebben een eigen wil. Dit kan soms leiden tot koppigheid en ze kunnen een uitdaging zijn om te trainen. Het is daarom belangrijk om een consequente, maar liefdevolle aanpak te gebruiken bij het trainen en opvoeden van een Shar-Pei.

Ondanks hun onafhankelijkheid zijn Shar-Peis ook zeer loyaal aan hun eigenaar. Ze hebben een sterke band met hun familie en zijn beschermend tegenover hen. Ze kunnen echter wat gereserveerd zijn tegenover vreemden en hebben tijd nodig om nieuwe mensen te leren kennen.

Zoals we net al schreven is de Shar-Pei is een intelligente, waardige en rustige hond, maar kan ook zeer alert zijn en dat maakt hem ideaal als een waakhond. Het is echter belangrijk om hun waakzaamheid in goede banen te leiden en hen te leren onderscheid te maken tussen vrienden en vijanden. Hij heeft een sterk beschermend instinct en hierdoor moet dit ras op een vroege leeftijd goed worden gesocialiseerd om verlegenheid of overbezorgd zijn te voorkomen. Het ras is een sterke, zelfverzekerde hond die trainingen snel opppakt, maak hier gebruik van en stel dit dan ook niet uit. De Shar-Pei is onafhankelijk en wilskrachtig, belangrijk is om daarom consequent te blijven, maar zonder fysiek contact.

Temperament van een Shar-Pei

Deze rashond is alert en zelfverzekerd en de Shar-Pei is een prachtige aanvulling voor een ervaren eigenaar. Dit ras is niet voor iedereen geschikt. Hij kan goed met kinderen, maar moet (zoals altijd bij honden) onder toezicht gehouden worden, zeker rond baby's, aangezien deze honden zeer krachtig zijn. Doordat de Shap-pei zeer beschermend is kan deze rashond enigszins agressief naar andere honden reageren, maar met de juiste socialisatie zal hij het goed doen.

Het kan voorkomen dat een Shar-Pei vanuit het niets wordt aangevallen door een andere hond en dit heeft alles te maken met zijn uiterlijk. Door de rimpels op hun kop kunnen andere honden denken dat ze hun lip optrekken en door diezelfde rimpels lijkt het alsof de nekharen omhoog staan, wat als een dreigende houding gezien kan worden. Omdat de Shar-Pei van nature juist heel vriendelijk is zal het lang duren voor hij zich gaat verdedigen

Verzorging van een Shar-Pei

De vacht van de Shar-Pei vergt niet veel onderhoud. Af en toe borstelen om losse of dode haren verwijderen. De oren moeten regelmatig worden gereinigd. 

Net als bij elk ander hondenras kunnen Shar-Peis last hebben van algemene gezondheidsproblemen. Echter zijn er ook specifieke gezondheidsklachten die vaker voorkomen bij Shar-Peis. Deze aandoeningen zijn entropion, tightlip en Familial Shar-Pei Fever (FSF).

Entropion is een aandoening waarbij de onder- en/of bovenoogleden naar binnen krullen, waardoor de wimpers tegen het oog schuren. Dit kan irritatie en beschadiging van het hoornvlies veroorzaken en kan leiden tot ooginfecties.

Tightlip is een afwijking aan de onderlip of onderkaak van de Shar-Pei. Bij deze aandoening krult de te zwaar ontwikkelde onderlip over de ondertanden, wat kan leiden tot irritatie en ontsteking van de huid onder de lip.

Familial Shar-Pei Fever (FSF) is een erfelijke aandoening waarbij de hond periodiek koortsaanvallen krijgt, vaak gepaard met pijnlijke gewrichten en soms zelfs orgaanproblemen. Hoewel deze aandoening zeldzaam is, is het belangrijk om te weten dat het kan voorkomen bij Shar-Peis.

Voor de Shar-Pei zijn de volgende DNA-testen beschikbaar:
Familiaire Shar-Pei fever (FSF/SPAID), glaucoom en lensluxatie 

Vacht van een Shar-Pei

De Shar-Pei heeft een korte, harde en borstelige vacht. De vacht is recht en staat van het lichaam af, maar op de ledematen ligt de vacht meestal meer aan. Er is geen ondervacht aanwezig. De lengte van de vacht varieert van 1 tot 2,5 cm. Alle egale kleuren zijn toegestaan, met uitzondering van wit. De staart en achterzijde van de dijen zijn meestal lichter van kleur dan de rest van de vacht.

Trainen en opvoeden van een Shar-Pei

De Shar-Pei staat bekend om zijn soms wat koppige karakter, wat het trainen en opvoeden van deze hond een uitdaging kan maken. Maar laat je hier niet door afschrikken, want de Shar-Pei is zeer intelligent en bereid om te leren en te behagen. Met geduld, consistentie en positieve bekrachtiging kan de Shar-Pei goed worden opgeleid en getraind.

Een belangrijk aspect bij het trainen van een Shar-Pei is om te begrijpen dat hij van nature een waakhond is. Hierdoor kan hij soms terughoudend zijn ten opzichte van vreemden en dit kan tot uiting komen in zijn training. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en de Shar-Pei op een positieve en veilige manier te laten wennen aan nieuwe mensen en situaties.

Hoewel de Shar-Pei soms als koppig kan worden beschouwd, is het belangrijk om te onthouden dat dit ras van nature ook erg loyaal is aan zijn baasje. Door de Shar-Pei op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen, kan hij uitgroeien tot een gehoorzame en betrouwbare hond.

Activiteit en bewegen van een Shar-Pei

Voor mensen die houden van lange wandelingen en graag de natuur in trekken, is de Shar-Pei een ideale hond. Dit ras is van nature actief en houdt ervan om lekker buiten te zijn. Of je nu gaat wandelen in het bos of op het strand, de Shar-Pei zal genieten van de buitenlucht en het verkennen van nieuwe omgevingen.

Het is belangrijk om te weten dat de meeste Shar-Pei's niet dol zijn op water en regen. Een wandeling in de regen is dan ook niet hun favoriete bezigheid.

Kenmerken van een Shar-Pei

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 11-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 44-51 cm. Teef: 44-51 cm
  • Gewicht: Reu: 20-30 kg. Teef: 20-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Shar-Pei

De Shar-Pei is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Shar-Pei is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test