De beste rassen voor het bestrijden van muizen en ratten

De beste rassen voor het bestrijden van muizen en ratten

Deze 10 rashonden zijn echte levende muizenvallen

Rashonden hebben verschillende vaardigheden. Rassen die speciaal zijn gefokt voor het jagen en vangen van ongedierte is bijvoorbeeld de terrier.

Verschillende rashonden hebben verschillende vaardigheden. Zo zijn sommigen ontzettend goed in zwemmen, terwijl anderen uitstekende hardlopers zijn. Maar, er zijn ook rassen die speciaal zijn gefokt voor het jagen en vangen van ongedierte, zoals de terriër, ook wel de levende muizenval. 

Het woord "terriër" komt uit het Latijnse "terra" wat "aarde" betekent. Dit is interessant aangezien veel terriërs zich over de grond bewegen bij het zoeken naar ingegraven ongedierte.

Al deze terriërs hebben kleine lichamen en een ongelofelijke energie. Ze kunnen snel een gat graven om ongedierte te vangen. De terriër heeft ook een dikke staart. De dikke staart van een terriër is niet alleen een kenmerkend uiterlijk, maar heeft ook een praktische functie. Terriërs werden oorspronkelijk gefokt om knaagdieren op te jagen en op te graven, en hun stevige staarten werden gebruikt door de eigenaars om de hond uit het gat te trekken wanneer dat nodig was. Hierdoor konden ze snel en efficiënt het ongedierte vangen en tegelijkertijd voorkomen dat ze zelf vast kwamen te zitten in het gat. Er zijn andere hondenrassen die goed zijn in het vangen van muizen, maar terriërs zijn zeer zeker in de meerderheid.

In dit artikel presenteren we 10 populaire hondenrassen die uitstekend zijn in het vangen van knaagdieren.

Rat Terriër, een knaagdiervanger met een hart van goud

Alles wat je wilt weten over de Rat terrier

De Rat Terriër leeft op tot zijn naam als rattenvanger. Met zijn kleine en actieve bouw en aanhankelijke karakter, is hij een geweldige huisgenoot voor gezinnen. Hij is bijzonder goed met kinderen, vooral als hij als puppy is opgevoed binnen het gezin. Gemakkelijk te trainen en vol energie, de Rat Terriër zal je altijd vermaken door te spelen en zelfs te zwemmen. Als je in een huis met een tuin woont, weet dan dat de Rat Terriër er een echte graafmachine is en af en toe een gat in de grond zal maken.

Cairn Terriër, één van de meest ervaren jagers op knaagdieren

Alles wat je wilt weten over de Cairn Terrier

De Cairn Terriër is een van de meest ervaren jagers op knaagdieren dankzij hun liefde voor graven. Als je thuis te maken hebt met een plaag van muizen of ratten, kan dit ras een oplossing zijn. Met zijn kleine formaat en weerbestendige vacht, die wel regelmatig verzorging nodig heeft, is de Cairn Terriër een vriendelijke en trouwe metgezel. Houd er wel rekening mee dat deze hond dagelijks beweging nodig heeft en graag speelt, anders kan hij ongewenst gedrag vertonen zoals blaffen en bijten.

Yorkshire Terriër, laat je niet misleiden door zijn grootte

Alles wat je wilt weten over de Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër, ook bekend als de Yorkie, is een compact hondenras, zijn grootte is vergelijkbaar met speelgoed. Dit formaat werkt echter in zijn voordeel bij het jagen op muizen en andere kleine prooien. De Yorkie is slim en vol energie. Door de juiste training, kun je een fantastische bondgenoot creëren.

Norfolk Terriër, een kleine hond met grote waarde

Alles wat je wilt weten over de Norfolk Terrier

De Norfolk Terriër is een kleine, hardwerkende variant van de Engelse Terriër. Het compacte formaat is perfect voor jagen op knaagdieren. Ondanks zijn kleine formaat heeft de Norfolk Terriër grote waarde. Hij is zeer vriendelijk, vrolijk en makkelijk te trainen. Als je niet bang bent voor muizen, kun je het speelinstinct van deze hond aanwenden.

Jack Russel Terriër, één van de meest effectieve jagers

Alles wat je wilt weten over de Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër wordt beschouwd als één van de meest effectieve jagers. Het komt oorspronkelijk uit een hondenras voor vossenjacht. Daardoor is het vangen van kleine prooien, zoals knaagdieren en muizen, een aangeboren aandrang voor hem. Jack Russell Terriërs zijn uitzonderlijk scherp, vastberaden, teder en levendig. Ze kunnen goed samenwerken met kinderen, mits deze hen niet plagen of slaan. Indien ze goed zijn opgeleid, kunnen deze terriërs verbluffende trucjes uitvoeren.

West Highland White Terriër, staat altijd klaar voor je

Alles wat je wilt weten over de West Highland White Terriër

De West Highland White Terriër, ook bekend als de Westie, is een populaire hondenras in het VK en de VS. Ze zijn speciaal gefokt om ratten en muizen op boerderijen te bestrijden en kunnen efficiënt knaagdieren vangen.

De Westie is een loyale en vastberaden vriend die voor de eigenaar altijd klaarstaat. Het ras is vriendelijk en geschikt voor gezinnen met kinderen. Let wel op dat sommige Westies erg koppig kunnen zijn en moeilijk te trainen zijn. Echter, eenmaal opgeleid, kunnen ze nog afhankelijker worden.

Lakeland Terrier, zeer makkelijke hond

Alles wat je wilt weten over de Lakeland Terrier

De Lakeland Terriër heeft zijn roots in het Lake District in Engeland en is dankzij zijn grootte en energie ideaal voor het vangen van knaagdieren in moeilijk bereikbare gebieden. Ze zijn vriendelijk jegens kinderen en uiterst vrolijk en levendig. Houd er rekening mee dat Lakeland Terriërs de neiging hebben om andere huisdieren na te jagen, dus wanneer je andere kleine huisdieren hebt, is het belangrijk om de Lakeland Terriër op jonge leeftijd bekend te laten maken met hen.

Schnauzer, intelligent en uitbundig

Alles wat je wilt weten over de Schnauzer

De Dwergschnauzer is afkomstig uit Duitsland en werd door veeboeren gefokt als een efficiënte jager. Bekend om zijn unieke verzorging nodig voor de baard, snor en wenkbrauwen, is de Dwergschnauzer ondanks zijn kleine formaat een uitstekende waakhond die zijn baas en familie onvoorwaardelijk trouw is.

Teckel, het Worstenhondje

Alles wat je wilt weten over de Teckel

De Teckel, bekend als de Wiener- of Worsthond, is beroemd om zijn compacte bouw met korte benen en een lange romp. Het ras is gefokt om knaagdieren, weidehonden en konijnen te jagen. Ze zijn geschikt voor gezinnen met goed opgevoede kinderen en kunnen ook makkelijk mee op reis. Net als andere knaagdierjagers hebben Teckels een passie voor graven en het achtervolgen van andere dieren, maar met de juiste opvoeding kunnen ze goed samenleven met andere huisdieren.

Duitse Pinscher, de poortwachter

Alles wat je wilt weten over de Duitse Pinscher

De oorsprong van de Duitse Pinscher dateert uit de achttiende eeuw, toen ze werden gebruikt als waakhonden en jagers voor knaagdieren. Tegenwoordig zijn ze echter vooral geliefd als familiehonden en kunnen ze nog steeds worden ingezet voor jacht in open gebieden of binnenhuis. goed samenleven met andere huisdieren. De Duitse Pinscher is bekend om zijn rol als poortwachter en zal daarom snel blaffen om zijn aanwezigheid te melden. Als je op zoek bent naar een liefdevolle, energieke en actieve hond, dan is dit ras perfect voor jou.

Samengevat

Met hun vastberadenheid en jachtinstinct zijn ze de perfecte kandidaten om knaagdieren te verjagen. En soms zijn ze zelfs beter dan professionele verdelgers! Geen rat kan tegen ze op. Onderschat dus niet het vermogen van deze snelle viervoeters om jouw huis en tuin vrij te houden van ongewenste indringers.

Heb jij al ervaring met een van deze rassen of een andere ras die niet de top 10 heeft gehaald? Laat het ons weten in de reacties! 

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test