Anatolische herder (Kangal)

Rasbeschrijving van de Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder (Kangal) werd gefokt om als bewaker te dienen voor zowel de goederen als het vee. Dit ras staat er bekend om dat ze zelfstandig zeer goed beslissen kunnen nemen, alsmede door hun vermogen om moeilijke klimaten te weerstaan. Dit laatste was noodzakelijk vanwege het nomadische leven van eigenaren. Dit oude ras wordt beschouwd als het nationale embleem van Turkije.

Karakter van een Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder is groot en zwaar. Dit ras bezit een groot uithoudingsvermogen en is zeer wendbaar. Ze zijn zelfverzekerd, betrouwbaar, trots en hardwerkend. Een majestueus en nobel ras. De veelzijdigheid van de Anatolische Herders stelt hen in staat te voldoen aan hun plichten als metgezel, als beschermer van familie en erf en als showhond.

Temperament van een Anatolische herder (Kangal)

Een trouwe, diep toegewijd en intelligent ras. De Anatolische herder is rustig, aanhankelijk en dapper. Ze zijn bezitterig en beschermend tegenover hun familie, huis en territorium. Zij kunnen over het algemeen goed opschieten met honden en andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. Bij vreemden zijn ze op hun hoede en achterdochtig. Dit ras heeft de neiging om langdurig luid te blaffen. De Anatolische herder kan koppig zijn en dominant. Ze worden niet aanbevolen aan de sedentaire, apathische of onervaren hondenbezitter.

Verzorging van een Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder moet een keer per week geborsteld worden. Helemaal tijdens de zware rui. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk. Dit ras is zeer gevoelig voor vlooien, teken, en vliegenbeten. Zij kunnen ook aanleg hebben tot heupdysplasie.

Vacht van een Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder komt voor met twee soorten vacht: de korte variant en de ruwe variant. De korte vacht is ongeveer een centimeter in lengte, de ruwe vacht is ongeveer vier centimeter in lengte. De haren in de hals zijn langer en dikker dan de haren op het lichaam en deze hebben een dubbele vacht. De ondervacht hiervan is dik.

Trainen en opvoeden van een Anatolische herder (Kangal)

Dit ras heeft vroege socialisatie nodig en gehoorzaamheidstrainingen. Ze zullen niet reageren op hardheid of hardhandige methoden. De training moet worden gegeven met respect, stevigheid, eerlijkheid, geduld, consistentie en liefde. De Anatolische herder heeft een dominante eigenaar nodig.

Activiteit en bewegen van een Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder heeft behoefte aan een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en gedijt op het krijgen van werk. Dit ras wordt niet aanbevolen voor het appartement, flat of woning in de stad. Ze doen het best in een landelijke omgeving waar ze kunnen ravotten en rondlopen, of in een huis met een grote tuin.

Kenmerken van een Anatolische herder (Kangal)

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 12 - 15 jaar
Schofthoogte: Reu 74-81 cm, Teef 71-79 cm
Gewicht: Reu 50-65kg, Teef 40-55kg
Grootte:
6
Beweging:
3
Waakhond:
5
Onderhoud:
2
Sociaal:
1
De volgende ziektes zijn bekend bij de Anatolische herder (Kangal) Heupdysplasie   Allergieen  Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test