Teckel

Alles wat je wilt weten over de Teckel

De teckel: een zeer clowneske ras

Over de Teckel

De teckel komt oorspronkelijk uit Duitsland. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op dassen, vandaar de Duitse benaming Dachshund. In Nederland kennen wij deze hond als Teckel. Het langwerpige lichaam en de verkorte benen werden gefokt in deze hond zodat ze makkelijk de prooi uit konden graven. Dit miniatuur ras is gefokt om te jagen op haas en hermelijn, maar staat ook bekend om te jagen op vossen, otters en dassen.

Wat kost een Teckel

De kosten voor een Teckel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Teckel ergens tussen de € 1.500 en de € 2.250 zal liggen.

Karakter van een Teckel

Teckels zijn een zeer clowneske ras en kunnen heel ondeugend en intuïtief zijn. Tegenwoordig worden ze als metgezel gezien in plaats van een jager. Dit ras vindt het heerlijk om mensen om hen heen te hebben. De teckel is een hele vriendelijke hond, is zeer extravert en zal zeker de harten van iedereen die hij tegenkomt stelen.

Temperament van een Teckel

De Teckel is een vrolijke hond, vasthoudend en levendig, maar kan jaloers worden en erg prikkelbaar zijn. Vanwege de jaloezie is toezicht bij kleine kinderen gewenst. Door zijn kleine formaat en kleine benen moet dit ras niet worden geplaatst in een huis met grotere honden, tenzij ze te samen worden grootgebracht. De Teckel heeft de neiging om jaloers te zijn, maar kan echter heel goed met soortgenoten overweg.

Verzorging van een Teckel

De langharige variëteit vergt nogal wat verzorging. Omdat deze hond zo laag bij de grond is, blijven er gemakkelijk bramen, stokken en takken vastzitten in zijn vacht. Borstelen van de vacht moet op een regelmatige basis gedaan worden om klitten en / of vervilten te voorkomen. De kortharige Teckel vraagt niet veel verzorging.

Vacht van een Teckel

De Teckel komt in drie verschillende variëteiten. De kortharige teckel, Teckel Korthals en de langharige Teckel. De langharige Teckel heeft een lange en rechte vacht, met haar licht gevederde en langer op de onderbuik, oren, borst en benen. De gladde vacht heeft een rechte, gladde, korte en glanzende vacht dat van gelijke lengte langs het lichaam loopt van de hond. De ruwharige heeft een vacht van gebroken verschijning met pezig, grof en stug haar.

Trainen en opvoeden van een Teckel

De teckel kan soms koppig zijn tijdens de opvoeding en daar moet een toekomstige baas wel rekening me houden. Dit ras vereist een stevige en consequente opvoeding, maar vanwege de gevoelige aard van dit ras, altijd met de zachte hand. Teckels reageren het best op een verscheidenheid van trainingsmethoden.

Activiteit en bewegen van een Teckel

De teckel kan erg levendig zijn maar hij heeft niet heel veel behoefte aan beweging. Een korte wandeling per dag is voldoende. Dit ras is gevoelig voor rugklachten (hernia) dus hoog springen mag nooit worden toegestaan.

Kenmerken van een Teckel

  • Rasgroep: Dashonden
  • Leeftijd:11 - 12 jaar
  • Schofthoogte: 30 - 35cm
  • Gewicht: Niet zwaarder dan 9kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Teckel

De Teckel is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Teckel is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test