Fouten die je kunt maken tijdens het opvoeden van je pup

Fouten die je kunt maken tijdens het opvoeden van je pup

De komst van een nieuwe pup kan een spannende, leuke en hele fijne tijd zijn. Maar zonder basiskennis van de "wat mag wel" en "wat mag niet" bij het opvoeden van je pup kunnen er snel dingen fout gaan. De ellende van zindelijkheidstraining, sloopgedrag, onnodig blaffen en ander frustrerend gedrag kunnen de blijde gevoelens snel omslaan in frustratie en zelfs spijt.
Maar door het vermijden van de meest voorkomende fouten, is het wel degelijk mogelijk om echt te genieten je pup en kun je de pup op een juiste manier begeleiden naar volwassenheid.

Hieronder een opsomming van de 14 meest voorkomende opvoeding 'blunders':

1. De pup veel te snel mee naar huis nemen
Helaas gebeurt dit maar al te vaak. Een fokker of particulier geeft de pup veel te vroeg mee. De eerste acht weken van het leven van de pup zijn hele belangrijke weken. In de periode leert de zorgzame moeder belangrijke sociale vaardigheden aan haar kroost. Als een pup te snel weg wordt gehaald bij de moeder dan kan dit resulteren in gedragsproblemen. Geen mens kan namelijk de sociale vaardigheden beter leren aan de pup dan de moeder.

Denk aan het bijten wat een pup graag doet. Als dit te hard gaat dan zal de moeder de pup leren dat dit echt niet kan. Dat dit geen manier is om te communiceren met soortgenoten of mensen. De pup kan verlegen worden of angstig bij andere honden. Hij zit immers niet meer bij soortgenoten. Vermijd dit soort problemen door een pup simpelweg niet veel te vroeg bij de moeder weg te halen. In ieder geval niet binnen 8 weken. De ideale tijd is met 12 weken, maar dit wordt helaas niet altijd gehaald.

2. Niet gelijk starten met de basis opvoeding
Een pup van acht weken oud is volledig in staat om de elementaire gehoorzaamheid commando's te leren zodra ze de eerste stap in huis zet. Vreemd genoeg erkennen niet veel mensen dit en wordt vaak gedacht dat je eerst de pup zindelijk moet maken. Niet waar! Door te beginnen eenvoudige gehoorzaamheidsvaardigheden zoals zit, af, blijf, geef je de pup eigenlijk al een voorsprong in alles. Ze gaat zich leren focussen en je leert de pup enthousiast te worden bij het leren van dingen. En dat enthousiasme en de focus zijn enorm belangrijke eigenschappen voor je pup, maar ook als ze eenmaal volwassen zijn. Start de training meteen de eerste dag!
Op deze pagina tref je de basiscommando's Zit, Af en Blijf aan. Wil je een stapje verder, kijk dan eens op deze paginawaar vele andere opvoedingstips staan.

Een vaste slaapplek

3. Vaste plek
Honden hebben een rustige plek nodig waar ze kunnen slapen. Bepaal voordat de pup in huis komt waar deze plek moet zijn. Het mooiste is dat het niet alleen voor de pup een fijne plek is, maar ook voor het gezin. Een kleed bij de voeten bij de bank is niet heel handig. Telkens als je opstaat wordt de pup gestoord.
Bepaal een plek waar de pup echt tot rust kan komen. En dat deze plek wat verder weg is bij de baas, dat maakt niet uit. Geef je liever de voorkeur aan een bench, dan geldt dit precies hetzelfde. Je kunt de pup dan ook aanleren dat de vaste voederplek bijvoorbeeld in de bench is. Op deze pagina staat beschreven hoe je je hond het commando plaats kunt leren.

4. Niet teveel vrijheid
Pups hebben een gigantische nieuwsgierigheid naar hun omgeving. Maar als je het toestaat dat je pup zonder toezicht overal lekker rond mag kijken en rond mag struinen, dan komen er geheid problemen. Ze vind een schoen en begint er op te knagen, ze vindt de gordijnen wel leuk en wat dacht je van die stoelpoot? Jij raakt gefrustreerd, want ze heeft weer wat te pakken gehad. Verlies de pup niet uit het oog. Als ze dan wat wil pakken of ergens aan wil kauwen kun je haar gelijk leren dat dat niet mag. Zet bijvoorbeeld even een gedeelte af waar ze mag komen. Elk "ongeluk" in het huis is namelijk te wijten aan een gebrek aan toezicht .

5. Altijd eten beschikbaar
De hele dag door brokken ter beschikking hebben voor de pup is niet goed. Bijkomend iets is dat dit ook het zindelijk maken een stuk moeilijker maakt. En, als je op vaste tijden voert, dan creëer je bij de pup 'ik heb bijna honger gevoel'. En dat is vaak een mooi moment om weer een opvoedingstip te leren. Ze wil dan namelijk alles doen voor dat lekkere koekje. Meer weten over zindelijkheidstraining? Op deze pagina hebben wij een uitleg gemaakt over hoe je dit het beste aan kunt pakken.

6. De snuit van de pup in haar ontlasting of urine drukken
Een tien weken oude pup heeft geen idee wat je haar probeert te leren als je haar snuit in haar ontlasting of urine drukt als ze per ongelijk weer eens binnen heeft geplast. De juiste manier van het zindelijk maken van je pup vind je op deze pagina.

7. Commando blijven herhalen
Zodra een pup een opvoedingstip kent en je wilt dat ze deze weer doet, bijvoorbeeld 'zit', blijf dan niet het commando herhalen door "Zit......zit....zit.....zit' te zeggen. De pup zal letterlijk wachten tot je uitgesproken bent. Zeg het maar een keer en wacht dan een paar seconden. Als ze niet gaat zitten, dan is het wellicht niet goed aangeleerd of ze gooit haar kont in de krib. Zeg zachtjes "nee" en loop naar een andere plek en probeer het nogmaals. Probeer het desnoods weer even met een koekje.

Alleen op heterdaad

8. Straffen terwijl je niets hebt gezien
Als je de pup uit het oog bent verloren, of je komt bijvoorbeeld thuis van boodschappen doen en je treft een bende aan, dan heeft het totaal geen zin om de pup alsnog te straffen. Een pup heeft geen tijdsbesef en ze zal niet snappen waarom je plots zo boos doet. Die pup is allang vergeten dat ze iets kapot heeft gemaakt. Alleen op heter daad iets bestraffen heeft zin.
Stel je deze situatie eens voor: Je komt thuis en de pup komt enthousiast aangerend. Je zit de bende en wordt boos. Wat je op dat moment doet is de pup straffen dat je haar begroet. Dat je eigenlijk boos bent om het gesloopte, dat weet ze niet. Een schuldgevoel, dat kent een hond ook niet. Kijk maar eens naar dit artikel over of een hond 'wel of geen schuldgevoel kent'.

9. Het niet hebben van een routine
Honden houden van routine. Weten wanneer ze eten krijgen, wanneer ze uitgelaten worden enzovoorts. Dit geeft ook bij een pup minder stress, want met name voor een pup is het bijzonder belangrijk om een vast schema te hebben voor eten, wandelen, spelen, enzovoorts. Als hier van af geweken wordt, dan kan dit leiden tot verwarring en een terugval bij het opvoeden.

10. Het niet socialiseren
De eerste acht weken van het sociale leven van de pup wordt geregeld door haar broertjes en zusjes en moeder. Maar als ze eenmaal bij je thuis is, moet jij dit voortzetten. Het is van cruciaal belang dat een pup goed gesocialiseerd wordt. Niet alleen naar soortgenoten, maar ook naar mensen. Leer een pup van jong af aan dat het normaal is dat er een andere hond over de vloer van komen. Dat er mensen aan kunnen bellen en binnen mogen komen en dat ze deze dan niet gelijk gaat bespringen.

11. Overdrijven bij het begroeten en het weggaan
Honden die extreem enthousiast doen wanneer mensen thuiskomen is dit eigenlijk aangeleerd. Als je thuiskomt, ruim dan eerst rustig je spullen op, en begroet dan pas de hond. Gewoon met een rustige stem, geen gedoe. Je pup gat er namelijk in mee. En als je weggaat, doe dit dan ook zonder poespas. Op deze pagina hebben wij het probleem verlatingsangst beschreven en hoe je dit op kunt lossen.

Een bange pup troosten

12. Troosten
Honden hebben geen menselijke abstracties zoals empathie of troost. In plaats daarvan begrijpen ze eenvoudige acties en reacties. Stel bijvoorbeeld dat je pup een akkefietje heeft gehad met een grote witte hond en je troost haar op dat moment, dan kan ze elke witte hond blijven associëren met gevaar. Je versterkt namelijk haar angstgevoel. Net als tijdens onweer. Haal de pup niet aan. Je keurt haar angst namelijk goed.

13. Puppie-proof huis hebben
Schoenen, sokken, ondergoed, speelgoed van de kinderen, noem maar op. Een pup kan op missie zijn om alles te slopen. Velen van ons vergeten hoe leergierig en geurgedreven puppies zijn en hoe graag ze dingen willen ontdekken met hun bekkie. En als ze het eenmaal vast hebben, dan is het leuk om er aan te knagen! Laat geen spullen rondslingeren waar de pup niet aan mag komen.

14. Slaan
Een tik of pak rammel geven. Het lost echt niks op. De pup leert er niet sneller door. Sterker nog, je kunt de pup juist bang maken wat op latere leeftijd grote gevolgen kan hebben. Een ietwat hardere stem of een knip met de vingers of even in de handen klappen werkt voldoende.

paula

geplaatst op 18 december 2018 | 14:06

onze toller was lange tijd niet zindelijk, plaste overal in huis. Onze D.A. zei: laat haar de normale hoeveelheid drinken en dan niks meer, sommige honden drinken dwangmatig. Dit heeft goed geholpen. Wij hebben vijvers en die hebben we afgesloten voor onze hond.

Pita

geplaatst op 3 december 2018 | 23:24

Hallo . Ik heb een mannetjes chihuahua nu 5 maanden oud . Hij blijft maar binnen plassen. We gaan flink met hem wandelen. Dan doet ie goed zijn behoeftes .krijgt een compliment en een belonings snoepje. We zijn net binnen en bam daar plast ie weer neer . Als ie water ziet kan ie bewijze van spreken wel een moord er voor doen.. Ik heb zijn plas al laten na kijken dat was oke. Kan het zo zijn dat hin suikerziekte heeft . Ook omdat ie heel veel wil drinken .en zelfs zijn eigen plas weer wil op likken .. Of doen we iets fout . Vast vriendelijk bedank pita

Maarten

geplaatst op 1 december 2016 | 16:35

Punt 12 is volgens de laatste studies achterhaald. Juist door de hond te troosten en zijn angst te erkennen laat je de hond zien dat hij altijd op jou kan bouwen. Zijn angsten negeren of de rug toekeren voelt voor de hond als een afwijzing.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto