Opvoedingstips bij puppy's

Opvoedingstips bij puppy's

Opvoedfouten bij puppy's - voorkom frustratie

De komst van een nieuwe pup is een spannende en leuke tijd! Voorkom frustratie en leer hoe je de 14 meest voorkomende opvoedfouten bij puppy's kunt vermijden.

De komst van een nieuwe pup kan een spannende, leuke en hele fijne tijd zijn. Maar zonder basiskennis van de "wat mag wel" en "wat mag niet" bij het opvoeden van je pup kunnen er snel dingen fout gaan. De ellende van zindelijkheidstraining, sloopgedrag, onnodig blaffen en ander frustrerend gedrag kunnen de blijde gevoelens snel omslaan in frustratie en zelfs spijt.

Maar door het vermijden van de meest voorkomende fouten, is het wel degelijk mogelijk om echt te genieten je pup en kun je de pup op een juiste manier begeleiden naar volwassenheid.

Een opsomming van de 14 meest voorkomende opvoeding 'blunders':

  1. De pup veel te snel mee naar huis nemen

    Helaas gebeurt dit maar al te vaak. Een fokker of particulier geeft de pup veel te vroeg mee. De eerste acht weken van het leven van de pup zijn hele belangrijke weken. In de periode leert de zorgzame moeder belangrijke sociale vaardigheden aan haar kroost. Als een pup te snel weg wordt gehaald bij de moeder dan kan dit resulteren in gedragsproblemen. Geen mens kan namelijk de sociale vaardigheden beter leren aan de pup dan de moeder.

    Denk aan het bijten wat een pup graag doet. Als dit te hard gaat dan zal de moeder de pup leren dat dit echt niet kan. Dat dit geen manier is om te communiceren met soortgenoten of mensen. De pup kan verlegen worden of angstig bij andere honden. Hij zit immers niet meer bij soortgenoten. Vermijd dit soort problemen door een pup simpelweg niet veel te vroeg bij de moeder weg te halen. In ieder geval niet binnen 8 weken. De ideale tijd is met 12 weken, maar dit wordt helaas niet altijd gehaald.

  2. Niet gelijk starten met de basis opvoeding

    Een pup van acht weken oud is volledig in staat om de elementaire gehoorzaamheid commando's te leren zodra ze de eerste stap in huis zet. Vreemd genoeg erkennen niet veel mensen dit en wordt vaak gedacht dat je eerst de pup zindelijk moet maken. Niet waar! Door te beginnen eenvoudige gehoorzaamheidsvaardigheden zoals zit, af, blijf, geef je de pup eigenlijk al een voorsprong in alles. Ze gaat zich leren focussen en je leert de pup enthousiast te worden bij het leren van dingen. En dat enthousiasme en de focus zijn enorm belangrijke eigenschappen voor je pup, maar ook als ze eenmaal volwassen zijn. Start de training meteen de eerste dag!

    Op deze pagina tref je de basiscommando's Zit, Af en Blijf aan. Wil je een stapje verder, kijk dan eens op deze pagina waar vele andere opvoedingstips staan.

  3. Een vaste plek

    Honden hebben een rustige plek nodig waar ze kunnen slapen. Bepaal voordat de pup in huis komt waar deze plek moet zijn. Het mooiste is dat het niet alleen voor de pup een fijne plek is, maar ook voor het gezin. Een kleed bij de voeten bij de bank is niet heel handig. Telkens als je opstaat wordt de pup gestoord.

    Bepaal een plek waar de pup echt tot rust kan komen. En dat deze plek wat verder weg is bij de baas, dat maakt niet uit. Geef je liever de voorkeur aan een bench, dan geldt dit precies hetzelfde. Je kunt de pup dan ook aanleren dat de vaste voederplek bijvoorbeeld in de bench is. Op deze pagina staat beschreven hoe je je hond het commando plaats kunt leren.

  4. Niet teveel vrijheid

    Pups hebben een gigantische nieuwsgierigheid naar hun omgeving. Maar als je het toestaat dat je pup zonder toezicht overal lekker rond mag kijken en rond mag struinen, dan komen er geheid problemen. Ze vind een schoen en begint er op te knagen, ze vindt de gordijnen wel leuk en wat dacht je van die stoelpoot? Jij raakt gefrustreerd, want ze heeft weer wat te pakken gehad. Verlies de pup niet uit het oog. Als ze dan wat wil pakken of ergens aan wil kauwen kun je haar gelijk leren dat dat niet mag. Zet bijvoorbeeld even een gedeelte af waar ze mag komen. Elk "ongeluk" in het huis is namelijk te wijten aan een gebrek aan toezicht .

  5. Altijd eten beschikbaar

    De hele dag door brokken ter beschikking hebben voor de pup is niet goed. Bijkomend iets is dat dit ook het zindelijk maken een stuk moeilijker maakt. En, als je op vaste tijden voert, dan creëer je bij de pup 'ik heb bijna honger gevoel'. En dat is vaak een mooi moment om weer een opvoedingstip te leren. Ze wil dan namelijk alles doen voor dat lekkere koekje. Meer weten over zindelijkheidstraining? Op deze pagina hebben wij een uitleg gemaakt over hoe je dit het beste aan kunt pakken.

  6. De snuit van de pup in haar ontlasting of urine drukken

    Een tien weken oude pup heeft geen idee wat je haar probeert te leren als je haar snuit in haar ontlasting of urine drukt als ze per ongelijk weer eens binnen heeft geplast. De juiste manier van het zindelijk maken van je pup vind je op deze pagina.

  7. Commando blijven herhalen

    Zodra een pup een opvoedingstip kent en je wilt dat ze deze weer doet, bijvoorbeeld 'zit', blijf dan niet het commando herhalen door "Zit......zit....zit.....zit' te zeggen. De pup zal letterlijk wachten tot je uitgesproken bent. Zeg het maar een keer en wacht dan een paar seconden. Als ze niet gaat zitten, dan is het wellicht niet goed aangeleerd of ze gooit haar kont in de krib. Zeg zachtjes "nee" en loop naar een andere plek en probeer het nogmaals. Probeer het desnoods weer even met een koekje.

  8. Straffen terwijl je niets hebt gezien

    Als je de pup uit het oog bent verloren, of je komt bijvoorbeeld thuis van boodschappen doen en je treft een bende aan, dan heeft het totaal geen zin om de pup alsnog te straffen. Een pup heeft geen tijdsbesef en ze zal niet snappen waarom je plots zo boos doet. Die pup is allang vergeten dat ze iets kapot heeft gemaakt. Alleen op heter daad iets bestraffen heeft zin.

    Stel je deze situatie eens voor: Je komt thuis en de pup komt enthousiast aangerend. Je zit de bende en wordt boos. Wat je op dat moment doet is de pup straffen dat je haar begroet. Dat je eigenlijk boos bent om het gesloopte, dat weet ze niet. Een schuldgevoel, dat kent een hond ook niet. Kijk maar eens naar dit artikel over of een hond 'wel of geen schuldgevoel kent'.

  9. Het niet hebben van een routine

    Honden houden van routine. Weten wanneer ze eten krijgen, wanneer ze uitgelaten worden enzovoorts. Dit geeft ook bij een pup minder stress, want met name voor een pup is het bijzonder belangrijk om een vast schema te hebben voor eten, wandelen, spelen, enzovoorts. Als hier van af geweken wordt, dan kan dit leiden tot verwarring en een terugval bij het opvoeden.

  10. Het niet socialiseren

    De eerste acht weken van het sociale leven van de pup wordt geregeld door haar broertjes en zusjes en moeder. Maar als ze eenmaal bij je thuis is, moet jij dit voortzetten. Het is van cruciaal belang dat een pup goed gesocialiseerd wordt. Niet alleen naar soortgenoten, maar ook naar mensen. Leer een pup van jong af aan dat het normaal is dat er een andere hond over de vloer van komen. Dat er mensen aan kunnen bellen en binnen mogen komen en dat ze deze dan niet gelijk gaat bespringen.

  11. Overdrijven bij het begroeten en het weggaan

    Honden die extreem enthousiast doen wanneer mensen thuiskomen is dit eigenlijk aangeleerd. Als je thuiskomt, ruim dan eerst rustig je spullen op, en begroet dan pas de hond. Gewoon met een rustige stem, geen gedoe. Je pup gat er namelijk in mee. En als je weggaat, doe dit dan ook zonder poespas. Op deze pagina hebben wij het probleem verlatingsangst beschreven en hoe je dit op kunt lossen.

  12. Troosten

    Honden hebben geen menselijke abstracties zoals empathie of troost. In plaats daarvan begrijpen ze eenvoudige acties en reacties. Stel bijvoorbeeld dat je pup een akkefietje heeft gehad met een grote witte hond en je troost haar op dat moment, dan kan ze elke witte hond blijven associëren met gevaar. Je versterkt namelijk haar angstgevoel. Net als tijdens onweer. Haal de pup niet aan. Je keurt haar angst namelijk goed.

  13. Puppie-proof huis hebben

    Schoenen, sokken, ondergoed, speelgoed van de kinderen, noem maar op. Een pup kan op missie zijn om alles te slopen. Velen van ons vergeten hoe leergierig en geur-gedreven puppies zijn en hoe graag ze dingen willen ontdekken met hun bekkie. En als ze het eenmaal vast hebben, dan is het leuk om er aan te knagen! Laat geen spullen rondslingeren waar de pup niet aan mag komen.

  14. Slaan

    Een tik of pak rammel geven. Het lost echt niks op. De pup leert er niet sneller door. Sterker nog, je kunt de pup juist bang maken wat op latere leeftijd grote gevolgen kan hebben. Een ietwat hardere stem of een knip met de vingers of even in de handen klappen werkt voldoende.

Kort samengevat is het opvoeden van een pup een spannende en leuke ervaring, maar het kan snel frustrerend worden als je niet de basiskennis hebt over wat wel en niet mag bij het opvoeden van je pup. Om ervoor te zorgen dat je optimaal van je pup kunt genieten en de pup goed kunt begeleiden naar volwassenheid, is het belangrijk om deze veelvoorkomende fouten te vermijden. Door bijvoorbeeld op tijd te beginnen met de opvoeding, een vaste plek voor de pup te creëren en de pup niet te straffen als je niet hebt gezien wat er is gebeurd, kun je ervoor zorgen dat de opvoeding van je pup soepel verloopt en je echt kunt genieten van deze mooie tijd.  

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test