Mijn hond springt tegen mensen op

Mijn hond springt tegen mensen op

Bijna niemand vindt het fijn als een hond tegen hem opspringt. Hoe kun je dit probleem nou het beste aanpakken en afleren?

Een van de meest voorkomende en frustrerende gedragsproblemen bij honden is het tegen mensen opspringen. Dit is niet alleen erg vervelend vanwege eventuele vieze kleding, maar het kan ook leiden tot verwondingen bij mensen. Maar met onderstaande tips kunt je je hond afleren om dit zeer ongewenste gedrag af te leren. Begin op jonge leeftijd
Je vindt het waarschijnlijk alleen maar aandoenlijk. Je komt thuis van je werk of boodschappen doen en op het moment dat je naar binnen stapt dan is je puppy zo blij dat je weer thuis bent dat hij tegen je opspringt en drukt kwispelt. Op die jonge leeftijd is dit nog lief en leuk, maar denk je dan eens in dat ditzelfde pluizebolletje volwassen is en rond de 40 kilo weegt. Dan is dit erg vervelend en wil je dit niet meer. Begin daarom van jongs af aan dat dit gedrag niet toegestaan is. Je hond zal het immers niet snappen waarom hij dit eerst wel mocht doen en later niet meer. Zoals altijd geldt: De hond heeft duidelijk nodig.

Zorg ervoor dat het thuiskomen voor de hond een normale gang van zaken is. Er moet geen reden zijn tot over enthousiasme. Geef de hond niet eerder aandacht totdat hij kalm is en uit de buurt van de deur is. Hij moet nu al leren dat hij niet wordt beloond met aandacht vragen of tegen je op springen. Als je hond rustig is geworden en je begroet je hond doe dit dan kalm en rustig. Doe je dit namelijk erg enthousiast, dan leer je de hond dat het heel normaal is om ook enthousiast te zijn. Op deze pagina vindt je tips terug die ook nog eens kunnen voorkomen dat je hond verlatingsangst ontwikkeld.

Het commando zit is een erg belangrijk commando om je hond te leren. Dit is de basis van controle hebben over de hond en het geeft ook gelijk aan dat jij de leider bent. En leiderschap is iets wat de hond nodig heeft. Op deze pagina kun je lezen hoe je dit commando aan kunt leren. Als het gelukt is om je hond te laten zitten, dan kun je hem het commando zit geven op het moment dat je ziet dat je hond tegen je op wilt springen. Je hond krijgt op dat moment duidelijkheid. En wat de hond nog leuker vindt is de beloning die hij krijgt voor het uitvoeren van de opdracht. Hij krijgt die welverdiende aai of een beloning.

Springt je hond al tegen mensen op?
Het tegen mensen opspringen kan twee redenen hebben bij de hond. Of het is zijn super enthousiasme of het is dominant gedrag. Honden tonen hun dominante gedrag tegenover andere honden aan door 'op hun te gaan staan'. De dominante hond legt dan zijn poot op de rug van de andere hond. Je hond moet leren dat jij de alfa bent en dat dit soort dominant gedrag bij mensen onacceptabel is. Een makkelijke manier om aan je hond te laten zien dat jij de alfa leider bent is bij het eten. Als honden in een roedel leven, dan eet eerst de alfa hond. De rest van de roedel begint pas met eten zodra de leider heeft aangegeven dat ze ook mogen eten. Jij als baas kunt duidelijk aangeven dat jij de alfa leider bent door ervoor te zorgen dat je eerst de hond laat zitten voordat hij eten krijgt. Zodra hij deze taak uitgevoerd heeft, dan krijgt hij pas zijn eten.

Jij als baas bepaalt alles. Iedere hond wil een leider. Maak hier gebruik van en zorg dat jij regeert.
Een veel voorkomende fout die er voor zorgt dat je hond denkt dat springen heel normaal is, is het onbewust belonen van dit gedrag. Wat vaak gebeurt is dat de hond bijvoorbeeld een bak eten krijgt of een lekkere kauwstaaf, dan wordt hij immers wel rustig. Maar wat je eigenlijk doet op dat moment is hem belonen. De hond zal denken, 'zie je, mijn enthousiasme is goed! Ik krijg te eten'. Het is belangrijk dat je dit dus niet doet. Wacht tot de hond rustig is en voer dan pas taken uit zoals eten geven, wandelen of spelen. Zorg dat jij regeert.

Er zijn diverse methodes om je hond het springen af te leren. Hieronder staan diverse methodes beschreven. Probeer uit te zoeken welke methode het beste bij jou en je hond past. Onthoudt één ding. Er is geen 'gouden' methode. De beste methode is de methode die jou en je hond goed liggen.

Uit balans brengen.
Wanneer je hond tegen je opspringt, neem dan op dat moment een stap naar voren en geef het commando "Uit" en vervolgens "Zit". Als de hond springt, dan staat hij op twee poten. De balans is op dat moment weg en ze hebben moeite om die balans te bewaren. Als jij op dat moment die stap naar voren zet, dan raakt de hond echt uit balans, wat hem een onaangename ervaring geeft. Als je dit consequent blijft doen, dus het uit balans brengen van je hond, dan zal hij het springen gaan associëren met een naar gevoel en zal het gedrag stoppen.

De dans
Indien je hond tegen je opspringt, pak dan zijn beide voorpoten vast en hou deze omhoog. Geef hem op dat moment het commando "Uit" en loop naar hem toe. Door die stap vooruit, moet de hond wel een stap naar achteren doen of zitten. De hond wordt op deze manier uit balans gebracht en dat voelt voor hem niet fijn. Blijf dit elke keer doen als hij springt en hij zal snel genoeg doorhebben dat het springen nare gevoelens met zich meebrengt en zal hij hier mee stoppen.

De riem methode.
Doe de hond een halsband en een riem om. Zorg ervoor dat de riem losjes genoeg hangt, maar dat hij niet genoeg lijn heeft om te springen en zet je voet op de riem. Ga rechtop staan en houdt een stuk speelgoed of beloning in je hand op borsthoogte. Probeer hem enthousiast te krijgen zodat hij de beloning wilt pakken. Wanneer hij probeert om het speelgoed of de beloning te pakken door te gaan springen, geef je hem op dat moment het "zit" commando. De hond wordt door niet alleen door je stem gecorrigeerd maar ook nog eens door een vervelende ruk aan de lijn. Hoe vaker je dit doet, hoe vaker de hond het springen zal associëren met ongemakkelijk gevoel.

Voor elke opvoedingsmethode geldt: Heb geduld en blijf consequent.
De rug toekeren.
Als je hond tegen op je wilt springen of dit al doet, dan draait je je met de rug naar hem toe en negeer je hem volkomen. Geef hem het commando "zit". Blijft dit doen (omdraaien en laten zitten) totdat hij rustig is geworden. Beloon hem pas op het moment dat hij je commando uit heeft gevoerd. Je geeft op dat moment aan je hond aan dat dit drukke gedrag onacceptabel is en dat je hem net zolang negeert tot hij rustig is geworden. Beloon hem dan pas.

De knie methode.
Er zijn veel mensen die denken dat de knie methode de beste manier is. De knie methode houdt in dat op het moment dat je hond wil springen je je knie omhoog doet. Je hond krijgt de knie dan in de borstkas. Dit brengt hem uit balans wat hem weer die nare ervaring geeft. Of dit de beste manier is, valt te betwisten. Je hond kan de knie ook in de maag krijgen wat uiterst pijnlijk is of de knie kan tegen zijn keel komen. De kans op letsel bij de knie methode is aanwezig.

Elke hond heeft een rustige onderdanige kant. Het is jouw taak om deze kant naar boven te halen en deze te belonen. Het kan een langdurig proces zijn. Er zijn honden die supersnel leren, maar er zijn ook honden die er heel lang over kunnen doen. Hoe meer je je hond goed gedrag aan leert en onjuist gedrag afleert, hoe meer plezier je hebt van je hond. Voor elke opvoedingsmethode geldt: Heb geduld en blijf consequent.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test