Ongewenst gedrag van de hond doorbreken

Ongewenst gedrag van de hond doorbreken

Heeft je hond ongewenst gedrag? Is zijn gedrag gênant, frustrerend of gewoon destructief? Het maakt niet uit wat voor ongewenst gedrag je hond vertoont. Er zijn een aantal trainingstechnieken, die je kunnen helpen het stuk frustratie weg te nemen.
Onderbreek het gedrag voordat het begint
Je hond de hele dag door zeer nauwlettend in de gaten duurt te lang en die mogelijkheid is vaker niet dan wel aanwezig. Als je hond bijvoorbeeld moeite heeft met zindelijk worden, dan moet je de hele dag door je hond nauwlettend in de gaten houden of hij het “ik moet nu wat doen” gedrag vertoont. Als je de hond telkens naar buiten brengt voor hij wat moet doen, zal de hond het uiteindelijk doorkrijgen dat hij zijn behoefte buiten moet doen.

Als de hond het gedrag vertoont dat hij telkens op andere honden wil rijden, dan hou je hem nauwlettend in de gaten als hij andere honden tegenkomt. Probeer door te krijgen wanneer hij de andere hond wil berijden en stop hem voordat hij ermee begint. Brul hard "Eh! Eh! " voordat hij contact maakt met de andere hond. Als je dit telkens bij doen, zal hij weten dat het niet mag. Deze methode werkt bij bijna al het ongepaste gedrag van een hond, maar het vereist dat je echt ijverig er mee bezig bent.

Als je wilt dat slecht gedrag stopt, moet je dit absoluut niet versterken.
Verandering in de keten van gebeurtenissen
Elke actie is een reeks van meer eenvoudige gedragingen. Als je hond er een gewoonte van maakt om te springen als je thuiskomt, dan is de volgorde van de hond iets als dit:

  1. De hond hoort de sleutel in het slot
  2. De hond rent naar de deur
  3. De hond wacht tot de baas naar binnen komt
  4. De hond is opgewonden, springt blij rond
Je moet de gewoonte van je hond hier in veranderen. Een meer wenselijk gedrag zou zijn:

  1. De hond hoort de sleutel in het slot
  2. De hond rent naar de deur
  3. De hond zit en wacht bij de deur
  4. De hond wordt begroet met genegenheid en lof
Je kunt dit gedrag bij je hond aanleren door hem niet uitbundig te begroeten als hij springt. Hij zal leren dat hij dan niet de aandacht krijgt die hij wel graag wil hebben. Je kunt je hond leren zitten bij de deur en braaf te wachten met hulp van iemand anders. Vraag iemand om de sleutels in het slot te doen en op dat moment geef je de hond het commando “af” en “blijf”. Laat hem net zo lang zitten totdat de helper binnen is. En dan begroet je de hond vol lof. Als je dit keer op keer zo doet, dan zal je hond leren dat hij de aandacht krijgt die hij wil, maar dan op een door jou zelf gekozen goed moment.

Kijk naar binnen
Veel probleemgedrag bij honden ontstaat omdat de eigenaar per ongeluk een negatief gedrag beloont. Als je hond tegen je opspringt, aai je hem dan? Als je hond blij is als je thuis bent gekomen, laat je hem dan gelijk uit? Kreeg je hond wat lekkers toen hij zo lief zat te bedelen? Al deze acties leren je hond dat als hij op de juiste manier aandacht vraagt, de aandacht ook krijgt. Als je wilt dat slecht gedrag stopt, moet je dit absoluut niet versterken.

Verwijder de Motivator
Sommige gedragingen worden aangeduid als "zelf belonen". Dit houdt in dat het gedrag de motivatie is om de actie te herhalen. Zelf belonend gedrag is bijvoorbeeld drinken uit het toilet, graven in de tuin of de prullenbak openmaken. De beste manier om dit gedrag te stoppen is de motivatie te verwijderen. Hou de badkamer deur dicht, laat de hond niet zonder toezicht in de tuin, koop een prullenbak die hij niet open krijgt of verplaats hem waar de hond niet bij kan.

Meer bewegen
Veel van de handelingen die honden doen komt voort uit overtollige energie. Neem je hond twee keer per dag mee uit voor een mooie, lange wandeling en je zult aanzienlijk verschil zien. De meeste honden zijn gefokt met een bepaald soort werk in het achterhoofd. Voor dit soort honden is het funest als ze de hele dag maar een beetje in hun mand liggen. De hond moet een voldaan gevoel hebben. Wandelen met je hond in de ochtend en de avond geeft je hond een goed gevoel en dat zal leiden tot beter gedrag.

km

geplaatst op 4 april 2021 | 09:52

Hey onze hond een franse bulldog ook en zieltje dat we in huis hebben genomen. Deze is nogal hevig. Wandelen is echt niet tof als we andere dieren vooral honden tegenkomen. Ze begint hevig te trekken te blaffen, piepen of zeg maar krijsen om naar de andere hond te kunnen. Dit gebeurd zelfs als een hond verschijnt. Ik krijg ze met niks afgeleid geen eten geen clicker of speeltje is dan belangrijk enkel die hond in de verte of dichtbij. iemand tips heb dit nog nooit met onze andere honden meegemaakt. dus zit met de handen in het haar en ja hondenschool verlopig zit er niet in ze kunnen voorlopig met corona niet iedereen helpen.

Margret

geplaatst op 23 januari 2021 | 10:00

Mijn 2 jarige hond bijt snachts behang van de muren en vernielt erg veel wij zijn gemiddeld hele dagen thuis

Marie

geplaatst op 19 april 2017 | 12:31

Aan het probleem met je Roemeense hond kan je zeker nog werken, maar ik zou een heel goede gedragstherapeut raadplegen, die kan de juiste tips geven, want geloof me, vaak gaan wij baasjes onbewust in de fout en versterken we het foute gedrag alhoewel we denken alles goed te doen.

Karin Adriaensen

geplaatst op 4 november 2016 | 05:20

Hoi, Wij hebben een Roemeens straathond.bijna is hij 2 jaar en van zijn 7 maanden bij ons. We hebben heel erg gewerkt aan zijn gedrag. Hij luistert heel naar de basis commando s. Een supper lieve hond. 1 ding frustrerend als er mannen binnen komen gaan ze zijn haren recht naar boven en gromt hij heel erg. Bij bezoek moet hij naar zijn mand doet dit dan ook. Maar staart het bezoek aan Haren omhoog en grommen. Na. Een dik kwartier geeft hij het op en valt in slaap. Bij sommige vrienden blijft hij grommend voorstaan. Zoals onze vader en schoonvader en pleegzoon 27 jaar nu. Hij durfd dan te happen naar hun bijten nog niet gedaan. Ook Kinderen die met onze dochtertje komen spelen zijn niet welkom bij hem. We zijn bang dat hij ooit toch is gaat bijten. Kunnen wij hier iets nog aan veranderen? We hebben al zoveel geprobeerd.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto