Ongewenst gedrag van de hond doorbreken

Ongewenst gedrag van de hond doorbreken

Eenvoudige stappen om ongewenst gedrag te doorbreken

Heeft je hond ongewenst gedrag? Is zijn gedrag gênant, frustrerend of gewoon destructief? Het maakt niet uit wat voor ongewenst gedrag je hond vertoont. Er zijn een aantal trainingstechnieken, die je kunnen helpen het stuk frustratie weg te nemen.

Onderbreek het gedrag voordat het begint

Je hond de hele dag door zeer nauwlettend in de gaten duurt te lang en die mogelijkheid is vaker niet dan wel aanwezig. Als je hond bijvoorbeeld moeite heeft met zindelijk worden, dan moet je de hele dag door je hond nauwlettend in de gaten houden of hij het “ik moet nu wat doen” gedrag vertoont. Als je de hond telkens naar buiten brengt voor hij wat moet doen, zal de hond het uiteindelijk doorkrijgen dat hij zijn behoefte buiten moet doen. Als de hond het gedrag vertoont dat hij telkens op andere honden wil rijden, dan hou je hem nauwlettend in de gaten als hij andere honden tegenkomt. Probeer door te krijgen wanneer hij de andere hond wil berijden en stop hem voordat hij ermee begint. Brul hard "Eh! Eh! " voordat hij contact maakt met de andere hond. Als je dit telkens bij doen, zal hij weten dat het niet mag. Deze methode werkt bij bijna al het ongepaste gedrag van een hond, maar het vereist dat je echt ijverig er mee bezig bent.

Als je wilt dat slecht gedrag stopt, moet je dit absoluut niet versterken.

Verandering in de keten van gebeurtenissen

Elke actie is een reeks van meer eenvoudige gedragingen. Als je hond er een gewoonte van maakt om te springen als je thuiskomt, dan is de volgorde van de hond iets als dit:

  1. De hond hoort de sleutel in het slot
  2. De hond rent naar de deur
  3. De hond wacht tot de baas naar binnen komt
  4. De hond is opgewonden, springt blij rond

Je moet de gewoonte van je hond hier in veranderen. Een meer wenselijk gedrag zou zijn:

  1. De hond hoort de sleutel in het slot
  2. De hond rent naar de deur
  3. De hond zit en wacht bij de deur
  4. De hond wordt begroet met genegenheid en lof

Je kunt dit gedrag bij je hond aanleren door hem niet uitbundig te begroeten als hij springt. Hij zal leren dat hij dan niet de aandacht krijgt die hij wel graag wil hebben. Je kunt je hond leren zitten bij de deur en braaf te wachten met hulp van iemand anders. Vraag iemand om de sleutels in het slot te doen en op dat moment geef je de hond het commando “af” en “blijf”. Laat hem net zo lang zitten totdat de helper binnen is. En dan begroet je de hond vol lof. Als je dit keer op keer zo doet, dan zal je hond leren dat hij de aandacht krijgt die hij wil, maar dan op een door jou zelf gekozen goed moment.

Kijk goed naar je eigen gedrag

Veel probleemgedrag bij honden ontstaat omdat de eigenaar per ongeluk een negatief gedrag beloont. Als je hond tegen je opspringt, aai je hem dan? Als je hond blij is als je thuis bent gekomen, laat je hem dan gelijk uit? Kreeg je hond wat lekkers toen hij zo lief zat te bedelen? Al deze acties leren je hond dat als hij op de juiste manier aandacht vraagt, de aandacht ook krijgt. Als je wilt dat slecht gedrag stopt, moet je dit absoluut niet versterken.

Verwijder de trigger

Sommige gedragingen worden aangeduid als "zelf belonen". Dit houdt in dat het gedrag de motivatie is om de actie te herhalen. Zelf belonend gedrag is bijvoorbeeld drinken uit het toilet, graven in de tuin of de prullenbak openmaken. De beste manier om dit gedrag te stoppen is de trigger te verwijderen. Hou de badkamer deur dicht, laat de hond niet zonder toezicht in de tuin, koop een prullenbak die hij niet open krijgt of verplaats hem waar de hond niet bij kan.

Meer bewegen

Veel van de handelingen die honden doen komt voort uit overtollige energie. Neem je hond twee keer per dag mee uit voor een mooie, lange wandeling en je zult aanzienlijk verschil zien. De meeste honden zijn gefokt met een bepaald soort werk in het achterhoofd. Voor dit soort honden is het funest als ze de hele dag maar een beetje in hun mand liggen. De hond moet een voldaan gevoel hebben. Wandelen met je hond in de ochtend en de avond geeft je hond een goed gevoel en dat zal leiden tot beter gedrag.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test