Commando 'plaats' leren

Commando 'plaats' leren

Het commando plaats houdt in dat je wilt dat je hond naar zijn vaste plaats gaat. Een eigen plek geeft veel rust, niet alleen voor jou, maar ook voor de hond.
Als de hond dit commando geleerd wordt, dan kan dat veel rust geven, met name als er bezoek komt, als er gegeten wordt of als een hond iets heeft gedaan wat niet mag.

Het belangrijkste is om een goede plek te zoeken wat “zijn plaats” gaat worden. Wat je als materiaal gaat gebruiken, is geheel naar je eigen invulling. Een mand kan voldoen, maar een handdoek of een kleedje ook. Tijdens het trainen is het vooral in het begin belangrijk om de mand of het kleedje op de vaste plek te laten liggen. Het zal ter zijne tijd een plekje voor de hond worden waar hij zelf lekker gaat liggen als hij rust wil, of als hij wat lekker heeft gekregen.

Vervolgens moet je kiezen wat voor jou een eenvoudig commando is. Deze mag echter niet lijken op andere commando’s die je de hond geleerd heeft. Enkele voorbeelden die je kunt gebruiken zijn: "plaats", "bed", "mand" enz.

Nu ben je klaar om te beginnen. Zorg dat je genoeg kleine traktaties hebt. Geef zachte traktaties en zorg dat ze klein zijn. De hond mag er niet lang over doen.

De volgende 6 stappen zijn nodig om het commando Plaats te leren:
  1. Ga naar mat
  2. Maak contact met mat
  3. Sta op de mat
  4. Zit op de mat
  5. Af op de mat
  6. Blijf op de mat

Stap 1: Ga naar de mat
Sta ongeveer een meter af van de mat van de hond en hou de hond aan de riem naast je. Zeg "plaats," wijs met de ene hand op de mat en gooi met de andere hand een traktatie op de mat. Als je hond naar de mat loopt om de traktatie te pakken, beloon je hem met lof. Doe dit meerdere keren. Zeg dan "plaats" en wijs naar de mat, zonder het gooien van een traktatie. Als je hond naar de mat gaat, beloon hem met lof en een traktatie. Als hij niet gaat zonder dat er een traktatie gegooid wordt, probeer dan een paar keer opnieuw met een traktatie en dan weer een keer zonder.

Stap 2: Maak contact met de mat
Zodra je hond consequent naar de mat loopt als je zegt "plaats," is het tijd voor de volgende stap. Zeg 'plaats' en wijs naar de mat, maar deze keer zonder lof of traktatie totdat hij zelf fysiek contact met de mat maakt. Dit kan variëren van staan op de mat, het plaatsen van zijn poot op de mat, of het aanraken van de mat zijn neus. Het idee is dat je hond een traktatie verwacht. En wanneer hij deze niet krijgt, zal hij proberen te achterhalen wat hij moet doen om hem wel te krijgen. Als hij binnen een paar seconden geen contact maakt met de mat, gebruik dan de riem en breng hem dicht genoeg bij de mat zodat zijn poten de mat raken en geef hem een traktatie en lof. Probeer het opnieuw.

Stap 3: Sta op de mat
Nadat je hond steeds contact maakt met de mat als je zegt "plaats," dan is het tijd voor de volgende stap. Hij moet er nu op gaan staan. Wijs naar de mat en zeg "plaats", maar geef geen traktatie totdat alle poten op de mat staan. Als hij niet binnen een paar seconden op de mat staat, gebruikt dan weer de riem om hem op de mat te krijgen en beloon hem met een traktatie.

Stap 4: Zit op de mat
Deze stap is de hond laten zitten op de mat. Als hij niet meteen gaat zitten na het commando plaats, vraag hem te gaan zitten en geef hem een beloning als hij dat doet.

Stap 5: Af op de mat
Zeg hem dat hij naar zijn "plaats" moet. Zodra hij op zijn mat is, zeg dan, zeg dan "af" (of wat je “af” commando is) en houdt een traktatie in de buurt van de grond tussen zijn voorpoten. Als hij gaat liggen, geef hem dan de traktatie.

Probeer nu als hij dit allemaal onder de knie heeft, het van een verdere afstand. Begin iets verder weg bij de mat en zo telkens een stuk verder op. Het einddoel is dat je vanuit een ander vertrek kunt zeggen plaats en dat je hond dan netjes naar zijn mat loopt.

Stap 6: Blijf op de mat
Zodra je hond op de mat gaat liggen als je dit verwacht van hem vanuit een willekeurige ruimte, wacht dan een paar tellen met het geven van de traktatie. Als hij weg probeert te lopen van de mat voor hij de traktatie krijgt, ontmoedig hem dan met een strenge "Eh! Eh! ". Geef hem een beloning als hij daar minstens 3 seconden blijft. Bouw op deze manier de tijd op dat hij op zijn mat moet blijven.

Dit proces vergt nogal wat geduld, want je hond zal dit zeer waarschijnlijk niet dit binnen 1 dag leren. De snelheid waarmee je hond dit commando oppikt is afhankelijk van veel factoren. Sommige honden zullen direct gaan staan op de mat, of zelfs gaan zitten op de mat.
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto