Je hond kauwt op alles

Je hond kauwt op alles

Kauwen op voorwerpen is voor de hond heel normaal gedrag, maar we willen niet dat de hond onze spullen kapot maakt. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken?

Voor puppy's en volwassen honden is het kauwen op voorwerpen heel erg normaal. Puppy's doen dit bijvoorbeeld om de wereld te verkennen en eventuele pijn bij het doorkomen van tanden te verlichten. Volwassen honden doen dit om de kaken sterk te houden en de tanden schoon. Maar kauwen is ook een manier om verveling te bestrijden en het kan bij de hond milde angst of frustratie verlichten.

Kosten en risico's
Maar niets is natuurlijk vervelender voor jou als baas om te ontdekken dat je hond of pup weer eens wat kapot heeft gemaakt. Niet alleen vanwege de kosten waar je mee te maken krijgt om bijvoorbeeld voor de zoveelste keer een nieuwe afstandsbediening te moeten kopen, maar ook voor de eventuele gevaren bij je hond. Dierenartsen moeten vaak de meest bizarre spullen uit het maag/darm kanaal van honden halen. Batterijen, sokken, babyschoentjes, speelgoed, ballen enzovoorts enzovoorts. Elke operatie neemt risico's met zich mee en bovendien is een operatie niet goedkoop.

De vraag is natuurlijk hoe je dit gedrag nou het beste aan kunt pakken en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Sluit problemen uitVerlatingsangst
Honden die voor een langere tijd alleen gelaten worden kauwen op spullen om de stress van verlatingsangst te verlichten. Ook kunnen er andere symptomen van verlatingsangst bij komen kijken zoals huilen, blaffen, in huis plassen en constant in huis bewegen, onrustig zijn. Hoe je het beste verlatingsangst aan kunt pakken kun je in ons artikel verlatingsangst bij de hond lezen.

Het kauwen op stoffen
Er zijn honden die likken, sabbelen of kauwen op stoffen. Sommige deskundigen zijn van mening dat dit gedrag het gevolg is van honden die te vroeg zijn gespeend (Spenen houdt in dat de pup overgaat op vast voedsel). Als het kauwen/ sabbelen op stoffen zich al voor een langere tijd voordoet en het moeilijk is om de hond af te leiden als hij dit doet, is het mogelijk dat het gedrag dwangmatig is geworden.

Honger
Indien een hond bijvoorbeeld op dieet is of te weinig eten krijgt, dan kan het kauwen op spullen een manier zijn om het honger gevoel te stillen. Meestal richt een hond zich in dit soort gevallen op het kauwen op spullen die verband houden met eten bijvoorbeeld door een geur.

Het probleem aanpakkenTanden bij de pup
De wens om interessante objecten te onderzoeken en het ongemak van doorkomende tanden motiveert de pup om overal op te kauwen. Net als bij baby's ondervinden puppy's ook pijn bij het doorkomen / wisselen van tanden. Meestal eindigt deze sloopfase met zes maanden oud. Soms geven mensen ijsblokjes aan de pup, speciaal speelgoed of een nat washandje om de pijn te verzachten. Alhoewel het nodig is voor de pup om op dingen te kauwen is het aan jou als baas om te bepalen waarop hij wel en niet mag kauwen Denk hierbij aan passend speelgoed.

Normaal kauw gedrag
Ongeacht de leeftijd van de hond, kauwen is nu eenmaal een volkomen normaal gedrag bij honden. Zowel wilde als gedomesticeerde honden kunnen uren op botten kauwen. Deze activiteit houdt hun kaken sterk en hun tanden schoon. Honden houden er nu eenmaal van om te kauwen. Kauwen op botten, stokken of welk ander item dan ook. Ze kauwen voor de lol, ze kauwen voor stimulatie of ze kauwen om angst te verlichten.

Hoewel het kauwgedrag dus normaal is, kunnen honden ook kauwen op spullen waarvan jij als baas niet wilt dat ze dat doen. Belangrijk is om voor zowel de pup als de volwassen hond speelgoed beschikbaar te hebben Maar alleen het verstrekken van speelgoed is niet genoeg om ongewenst kauwen te voorkomen. Honden moeten leren waar ze wel en niet op mogen kauwen. Ze moeten dit leren met geduld en training.

Bruikbare tips
 1. Maak je huis 'hond-bestendig'
  Leg alle waardevolle spullen uit het zicht totdat je weet dat je hond het slopen af heeft geleerd. Maak het voor je hond zo makkelijk mogelijk door weinig 'triggers' in het zicht te hebben liggen
 2. Zorg voor speelgoed
  Zorg ervoor dat je hond speelgoed tot zijn beschikking heeft. Geef hem ook zo nu en dan eens wat anders of wissel van speelgoed om zijn interesse te behouden.
 3. Zog voor kauwstaven
  Geef je hond eens een bot, een runderoor of een pensstaaf.
 4. Ontmoedig het kauwen op ongewenste items
  Smeer er iets op wat de hond echt niet lekker vindt. De hond zal onthouden dat het kauwen op datgene echt onaangenaam is en zal het de volgende keer wel laten.
 5. Geef een correctie
  Mocht je de hond betrappen op het kauwen, corrigeer hem dan gelijk met een strenge "euh", pak het af en geef hem iets waar hij wel op mag kauwen.
 6. Beweging
  Zorg ervoor dat je hond genoeg energie kwijt kan raken. Een hond die zich verveelt zal veel eerder ongewenst gedrag vertonen.
 7. Let op met wat je geeft
  Geef de hond geen oude afgetrapte schoen als speelgoed. Je hond al het verschil echt niet kennen tussen een oude en een nieuwe schoen.


Gebrek aan lichaamsbeweging en mentale stimulatieSommige honden krijgen gewoon niet genoeg fysieke en mentale stimulatie. Honden die zich vervelen hebben de neiging op zoek te gaan naar manieren om zichzelf te vermaken en kauwen is hiervan één. Om dit destructieve kauwen te voorkomen moet jij als baas er voor zorgen dat je hond genoeg mentale uitdagingen en lichamelijke beweging krijgt. En dit kan al zo simpel zijn door niet dagelijks het zelfde rondje te lopen, maar eens een keer een nieuwe route pakken. Nieuwe geuren, nieuwe indrukken. Gooi eens een balletje in het park of probeer uit te vinden of je hond geur spelletjes leuk vind.

Stress en frustratie
Soms kan het zijn dat een hond gaat kauwen als er iets is wat bij hem stress veroorzaakt. Probeer te achterhalen wat de trigger kan zijn en probeer de stresser weg te halen.

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test