Je hond kauwt op alles

Je hond kauwt op alles

Hoe voorkom je ongewenst kauwgedrag bij je hond?

Kauwen op voorwerpen is voor de hond heel normaal gedrag, maar we willen niet dat de hond onze spullen kapot maakt. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken?

Kauwen op voorwerpen is voor de hond heel normaal gedrag, maar we willen niet dat de hond onze spullen kapot maakt. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken? Voor puppy's en volwassen honden is het kauwen op voorwerpen heel erg normaal. Puppy's doen dit bijvoorbeeld om de wereld te verkennen en eventuele pijn bij het doorkomen van tanden te verlichten. Volwassen honden doen dit om de kaken sterk te houden en de tanden schoon. Maar kauwen is ook een manier om verveling te bestrijden en het kan bij de hond milde angst of frustratie verlichten.

Maar niets is natuurlijk vervelender voor jou als baas om te ontdekken dat je hond of pup weer eens wat kapot heeft gemaakt. Niet alleen vanwege de kosten waar je mee te maken krijgt om bijvoorbeeld voor de zoveelste keer een nieuwe afstandsbediening te moeten kopen, maar ook voor de eventuele gevaren bij je hond.

Dierenartsen moeten vaak de meest bizarre spullen uit het maag/darm kanaal van honden halen. Batterijen, sokken, babyschoentjes, speelgoed, ballen enzovoorts enzovoorts. Elke operatie neemt risico's met zich mee en bovendien is een operatie niet goedkoop.

De vraag is natuurlijk hoe je dit gedrag nou het beste aan kunt pakken en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Sluit problemen uit door naar eventuele oorzaken te kijken

Er kunnen onderliggende oorzaken zijn waarom je hond op alles kauwt. Probeer eens na te gaan of dit met de volgende zaken te maken kan hebben:

Verlatingsangst

Honden die voor een langere tijd alleen gelaten worden kauwen op spullen om de stress van verlatingsangst te verlichten. Ook kunnen er andere symptomen van verlatingsangst bij komen kijken zoals huilen, blaffen, in huis plassen en constant in huis bewegen, onrustig zijn. Hoe je het beste verlatingsangst aan kunt pakken kun je in ons artikel verlatingsangst bij de hond lezen.

Te vroeg gespeend

Er zijn honden die likken, sabbelen of kauwen op stoffen. Sommige deskundigen zijn van mening dat dit gedrag het gevolg is van honden die te vroeg zijn gespeend (Spenen houdt in dat de pup overgaat op vast voedsel). Als het kauwen/ sabbelen op stoffen zich al voor een langere tijd voordoet en het moeilijk is om de hond af te leiden als hij dit doet, is het mogelijk dat het gedrag dwangmatig is geworden.

Honger

Indien een hond bijvoorbeeld op dieet is of te weinig eten krijgt, dan kan het kauwen op spullen een manier zijn om het honger gevoel te stillen. Meestal richt een hond zich in dit soort gevallen op het kauwen op spullen die verband houden met eten bijvoorbeeld door een geur.

Tanden komen door bij de pup

Het ongemak van doorkomende tanden is voor de pup één van de redenen om overal op te kauwen. Net als bij baby's ondervinden puppy's ook pijn bij het doorkomen / wisselen van tanden. Meestal eindigt deze sloopfase met zes maanden oud. Soms geven mensen ijsblokjes aan de pup, speciaal speelgoed of een nat washandje om de pijn te verzachten. Alhoewel het nodig is voor de pup om op dingen te kauwen is het aan jou als baas om te bepalen waarop hij wel en niet mag kauwen Denk hierbij aan passend speelgoed.

Gebrek aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie

Sommige honden krijgen gewoon niet genoeg fysieke en mentale stimulatie. Honden die zich vervelen hebben de neiging op zoek te gaan naar manieren om zichzelf te vermaken en kauwen is hiervan één. Om dit destructieve kauwen te voorkomen moet jij als baas er voor zorgen dat je hond genoeg mentale uitdagingen en lichamelijke beweging krijgt. En dit kan al zo simpel zijn door niet dagelijks het zelfde rondje te lopen, maar eens een keer een nieuwe route pakken. Nieuwe geuren, nieuwe indrukken. Gooi eens een balletje in het park of probeer uit te vinden of je hond geur spelletjes leuk vind.

Stress en frustratie

Soms kan het zijn dat een hond gaat kauwen als er iets is wat bij hem stress veroorzaakt. Probeer te achterhalen wat de trigger kan zijn en probeer de stresser weg te halen.

Normaal kauw gedrag

Je pup kauwt op alles

Ongeacht de leeftijd van de hond, kauwen is nu eenmaal een volkomen normaal gedrag bij honden. Zowel wilde als gedomesticeerde honden kunnen uren op botten kauwen, het houdt hun kaken sterk en hun tanden schoon. 

Hoewel het kauwgedrag dus normaal is, kunnen honden ook kauwen op spullen waarvan jij als baas niet wilt dat ze dat doen. Belangrijk is om voor zowel de pup als de volwassen hond speelgoed beschikbaar te hebben. Maar alleen het verstrekken van speelgoed is niet genoeg om ongewenst kauwen te voorkomen. Honden moeten leren waar ze wel en niet op mogen kauwen.

Bruikbare tips 

 1. Maak je huis 'hond-bestendig'

  Leg alle waardevolle spullen uit het zicht totdat je weet dat je hond het slopen af heeft geleerd. Maak het voor je hond zo makkelijk mogelijk door weinig 'triggers' in het zicht te hebben liggen.  Dit betekent niet alleen dat je waardevolle spullen opbergt, maar ook dat je ervoor zorgt dat je hond weinig 'triggers' heeft om op te kauwen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat schoenen, sokken en speelgoed niet rondslingeren en dat de prullenbak goed is afgesloten 

 2. Zorg voor speelgoed

  Zorg ervoor dat je hond speelgoed tot zijn beschikking heeft. Geef hem ook zo nu en dan eens wat anders of wissel van speelgoed om zijn interesse te behouden.

 3. Zog voor kauwstaven

  Geef je hond eens een bot, een runderoor of een pensstaaf. Dit helpt niet alleen bij het schoonhouden van de tanden, maar geeft je hond ook een gezonde manier om zijn kauwbehoefte te bevredigen. 

 4. Ontmoedig het kauwen op ongewenste items

  Smeer er iets op wat de hond echt niet lekker vindt. De hond zal onthouden dat het kauwen op datgene echt onaangenaam is en zal het de volgende keer wel laten.

 5. Geef een correctie

  Mocht je de hond betrappen op het kauwen, corrigeer hem dan gelijk met een strenge "euh", pak het af en geef hem iets waar hij wel op mag kauwen. Zo leert je hond dat hij alleen op het toegestane speelgoed mag kauwen 

 6. Beweging
  Zorg ervoor dat je hond genoeg energie kwijt kan raken. Een hond die zich verveelt zal veel eerder ongewenst gedrag vertonen.

 7. Let op met wat je geeft

  Geef je hond geen oude, afgetrapte schoen als speelgoed. Je hond zal het verschil niet kennen tussen een oude en een nieuwe schoen en zal beide als toegestaan beschouwen. Kies liever voor speciaal hondenspeelgoed dat geschikt is om op te kauwen. 

Kortom, het is normaal voor honden om op voorwerpen te kauwen, maar het kan vervelend en soms zelfs gevaarlijk worden als het ongewenst gedrag wordt. 

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test