Een van de zeldzaamste hondenrassen in Nederland is de Kraski Ovcar (KO), ook wel bekend als de Herdershond van de Karst. Het ras is al een paar honderd jaar oud en is ontstaan door de vraag naar goede waak- en verdedigingshonden. Ze zijn gefokt uit een groep Molossers die oorspronkelijk uit Griekenland komen. Al in 1689 beschreef Baron Janez Vajkard Valvasor het karakteristieke ras
De Kraski Ovcar, of Herdershond van de Karst, komt uit Slovenië en Istrie. In dit bergachtige gebied werd de KO gebruikt voor de bewaking van schaapskuddes tegen roofdieren zoals beren, wolven en vossen. De honden handelen niet alleen op bevel van de herder, maar nemen ook zelfstandig beslissingen. Omdat er steeds minder schapen waren, is de vraag naar deze honden ook afgenomen. Toch is de KO nog steeds een zeer aanpasbare waakhond die goed kan omgaan met extreme weersomstandigheden. Het eigenzinnige karakter maakt het wel lastiger om deze hond te trainen. In Slovenië wordt hij nog steeds gebruikt voor defensie en als politiehond. In Nederland is de Kraski Ovcar een zeldzaam hondenras.
Het zijn grote en sterke honden die zeer moedig zijn en niet bang zijn voor wolven. Ze blijven altijd in de buurt van de kudde en werden door boeren geselecteerd op hun kwaliteiten.
De kosten voor een Kraski Ovcar kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Kraski Ovcar ergens tussen de € 900 en de € 1.250 zal liggen.
De Kraski Ovcar is een prachtige, sterke en goed gebouwde hond. Hij is rustig, moedig en waakzaam. Hij kan goed omgaan met zijn baasje en familie, en is een geweldig gezelschapshond. Maar wees gewaarschuwd: hij is niet om te kopen! De Kraski Ovcar is zich bewust van zijn taak en zal zijn terrein verdedigen. Het is dan ook niet verstandig om onaangekondigd zijn gebied te betreden. Alleen wanneer de hond het bezoek heeft geaccepteerd, kan de bezoeker vrij bewegen op het terrein. Een Kraski Ovcar buiten zijn eigen terrein is een hond zonder enige scherpte. Hij weet dat hij zijn taken dan los kan laten.
Door zijn zelfstandigheid is de Kraski Ovcar niet altijd even makkelijk te trainen. Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 jaar voordat zijn waakhondengedrag zich begint te ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat de pup van jongs af aan in contact komt met veel mensen en socialisatie krijgt. Maar als je geduld hebt en de Kraski Ovcar goed opvoedt, heb je een geweldige hond aan je zijde.
Hij is zelfbewust en alert van nature. Een goed gefokte Kraski is in wezen heel gevoelig en daardoor voor familieleden wat onderdanig. Ze zijn heel tolerant en vinden het echt heerlijk om met kinderen te spelen. Maar als ze het zat zijn, trekken ze zich terug. Krijgt de Kraski niet de kans om weg te lopen dan zal hij het kind op zijn plaats zetten. Daarom is het belangrijk om kleine kinderen nooit alleen te laten met de hond.
De taak die de Kraski opgedragen krijgt neemt hij zeer serieus. Onverwacht bezoek kan problemen geven en daarom is een goede afzetting noodzakelijk. Als de hond van pup af aan goed gesocialiseerd is, dan zal dit alles wel makkelijker gaan.
Over het algemeen staat dit ras bekend als rustig, goedhartig en waakzaam. Het is een moedige hond die trouw is aan zijn baas en familie. Ze hebben een sterk gevoel voor zelfbewustzijn en zijn zeer alert op hun omgeving. Het zijn zelfstandige honden die niet altijd slaafs gehoorzaam zijn, maar ze kunnen wel goed getraind worden met de juiste methode. Door hun gevoeligheid hebben ze een zachte hand en positieve bekrachtiging nodig.
Deze honden hebben een heel goed geheugen en vergeten geen ontrechte handelingen. Als iemand ze pest of bedreigt, zullen ze dat niet vergeten. Doe je dit als eigenaar dan zal de hond zich volledig tegen je keren
De Kraski Ovcar heeft een lange, dikke vacht die er misschien moeilijk uit ziet om te verzorgen, maar eigenlijk valt het wel mee. Twee keer per jaar verharen ze wel flink gedurende ongeveer drie weken, dus in die tijd moet je ze wel wat extra aandacht geven. Maar buiten die periodes is regelmatig borstelen genoeg om hun vacht in goede conditie te houden en ze zullen het ook fijn vinden om wat extra aandacht te krijgen. In de zomer verliezen ze hun ondervacht om hun dekvacht te beschermen tegen de hitte en in de winter isoleert de ondervacht tegen de kou en nattigheid. Ze vinden het heerlijk om in de sneeuw te liggen en worden rustig ondersneeuwd. Verder zijn ze makkelijk in onderhoud en hebben ze niet veel speciale zorg nodig.
De volgende onderzoeken zijn door de rasvereniging verplicht gesteld voor de ouderdieren:
Heupdysplasie en Distichiasis (een oogaandoening waarbij er abnormale haargroei is op de rand van het ooglid) Een onderzoek naar elleboogdysplasie wordt aanbevolen.
De verzorging van de vacht valt op zich mee. Borstelen en kammen moet genoeg zijn. Wassen moet alleen worden gedaan als het echt noodzakelijk is.
De Kraski Ovcar heeft een dichte, lange vacht met verschillende kleuren. Meestal zijn ze grijs, grijs met een bruine of rode tint, of zwart met witte aftekeningen op de borst, nek, benen en staart.
De Kraski Ovcar zal niet zomaar volgzaam gehoorzamen. Als dit ras ergens het nut niet van inziet, dan zal hij de taak niet uitvoeren. Denk hierbij aan een spelletje apporteren. Wees van pup af aan eerlijk, consistent en zorg voor genoeg socialisatie. Als de Karstherder vanaf jonge leeftijd genoeg contact met mensen, dan zal dit problemen in de omgang voorkomen. Argwaan zal er altijd blijven bij deze hond, maar hij zal dan braaf blijven. Indien de opvoeding en training niet eerlijk of hardhandig verloopt, dan zal deze hond zich tegen de baas keren. Laat hem in zijn waarde en je krijgt er een zelfverzekerde hond voor terug, die trots is en zeer gesteld is op zijn familie.
De Kraski Ovcar is van nature een energieke en actieve hond. Hij heeft voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dagelijkse wandelingen en regelmatige uitstapjes in de natuur zijn belangrijk voor deze hond.
Formaat:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
Hou mij op de hoogte bij reacties.
Plaats je bericht Lees hier ons privacy statement
Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Bedankt voor je reactie! Je bericht is geplaatst.
Er is iets niet goed gegaan Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Lees het artikel
Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?
Plaats advertentie
Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?
Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in
Video Foto
Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.
Doe de test