Help, mijn hond is hyperactief!

Help, mijn hond is hyperactief!

Een super actieve of zelfs hyperactieve hond

Heb je een hond die superactief of zelfs hyperactief is? Wees gerust, hier is echt wat aan te doen.Het is zo simpel als de ideale balans zien te vinden.

Mocht je een hond hebben die meer speelsessies of activiteiten vraagt dan jij hem als baas kunt bieden, dan heb je waarschijnlijk te maken met een hyperactieve hond. Dit houdt in dat je hond ontzettend veel energie heeft en die energie niet allemaal kwijt kan. Op zich niet erg zou je denken, maar dit kan echt wel gevolgen hebben voor zowel de baas als de hond zelf. De hond zal manieren gaan zoeken die hem wel die energie-dump geven. En dit kan zeer ongewenst gedrag veroorzaken, zoals bijvoorbeeld slopen, graven in de tuin of bijvoorbeeld vaak huilen of blaffen.

Laten we eens beginnen met het benoemen van de top vijf meest actieve hondenrassen die zeer gevoelig kunnen zijn voor hyperactiviteit als ze niet op de juiste manier hun energie kwijt kunnen:

Australian Shepherd: Een van de intelligentste rassen maar ze hebben een enorme hoeveelheid energie en willen constant werken en in beweging zijn

Border Collie: Zeer behendig hondenras die gek is op werken, geef dit ras dan ook voldoende uitdaging!

Jack Russell Terrier: Het bewijs dat de grootte van een hond er niet toe doet. Zeer energiek en avontuurlijk ras.

Labrador Retriever: Ze willen zwemmen, rennen, springen en werken.

Siberische Husky:  Gefokt om sledes te trekken over enorme afstanden en hierdoor een van de meest energieke hondenrassen. Bijna onmogelijk om deze hond moet te krijgen

Begin met het negeren van negatief gedrag

Als je hond niet behoort tot een van de hyper hondenrassen dan kan dit een eenvoudige oplossing zijn. Honden zijn gemakkelijk te trainen maar ze weten ook heel goed hoe ze de baas kunnen trainen. Probeer je deze situatie eens voor te stellen: Je hond zit constant te blaffen en te piepen en je bent ongeveer 10 minuten bezig hem om hem te corrigeren, tegen hem te praten en hem naar zijn plek te sturen. Je hond ziet dit anders, hij had je aandacht nodig en heeft het doel bereikt. Het zal niet lang duren voordat je hond doorheeft dat - als hij iets doet wat niet mag - hij aandacht van je krijgt. Valt het kwartje al? Probeer bijvoorbeeld zijn overmatig geblaf te negeren en hij zal er mee ophouden.

Heb je er ooit aan gedacht om je hond te belonen voor het rustig liggen in zijn bench of op zijn kleedje of als hij aan het spelen is met zijn speeltje? Waarschijnlijk niet, omdat we die tijd gebruiken om ons te concentreren op iets anders waar we op dat moment mee bezig zijn. Dus ben je bijvoorbeeld lekker een boek aan het lezen of aan het werk achter je computer en ligt je hond heerlijk braaf te zijn? Verras hem met een "brave hond!!" en geef hem wat lekkers. Je hond zal snel door hebben dat als hij lekker ontspannen en rustig is hier ook voor beloont kan worden.

Blijf kalm

Onze huisdieren bootsen ons gedrag vaak na dus probeer jezelf voor te stellen als een roedeleider die de situatie regelt en weet wat hij doet. Negatieve energie wordt gemakkelijk weerspiegeld en overgenomen door onze viervoeters. Dus ben jij druk en overactief? Dan is de kans dat je hond en evenbeeld van jou wordt.

Routine

Niet alleen mensen hebben behoefte aan structuur, honden hebben dit ook nodig. Als je de ene dag je hond om 10 uur uit laat en de andere dag om 12 uur, dan heeft je hond geen duidelijk. Hij zal dan bijvoorbeeld om 10 uur onrustig gaan worden omdat er wat leuks gaat gebeuren. Zo ook met eten geven. Probeer de vaste tijden een beetje aan te houden. Wel zo prettig voor je hond en dus uiteindelijk ook voor jou!

Uitdaging

Nu je de basis hebt doorgenomen is het tijd om wat energie te steken in het verbranden van de energie die je hond heeft. Geef hem een taak die zijn geest of lichaam aan het werk gaat zetten.Een lekkere lange wandeling waar hij heerlijk even zijn gang kan gaan (lichamelijke uitputting) of een geef hem een Kong (geestelijke uitputting). Een vermoeide hond is een gelukkige hond

Laat je hond werken voor zijn eten

Haal de etensbak eens weg en laat je hond maar eens werken voor zijn eten. Verstop bijvoorbeeld eens wat brokjes achter een trommel en laat hem maar zoeken. Begin met simpele plekjes en maak het de hond steeds moeilijker. Een leuk spel voor de hond en voor de baas.
Je kunt ook gebruik maken van diverse speeltjes die er te koop zijn om je hond een geestelijke uitdaging te geven.

Spelen

Neem de tijd en speel met je hond. Dit is een van de beste manieren om die overbodige energie te lossen. Er zijn genoeg bekende spellen die je zou kunnen proberen of je kunt een nieuwe bedenken. Denk aan frisbee, een flos-touw of bijvoorbeeld een tennisbal. Maar een leuk parcours in de tuin aanleggen kan natuurlijk ook.

Cursus

Er zijn genoeg leuke cursussen te vinden die je samen met je hond zou kunnen doen. Denk aan gehoorzaamheid of speuren.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test