Waarom zijn kleine honden vaak zo fel

Waarom zijn kleine honden vaak zo fel

Veel mensen vinden kleine honden maar bijtertjes en blaffers en worden grote honden vaak stabieler en rustiger gevonden. Maar hoe komt dat dan?
Ben jij één van die mensen die een voorkeur heeft voor grote honden? En van hoeveel mensen hoor jij wel niet dat kleine honden maar keffertjes en bijtertjes zijn? Dat zijn er best veel. Of je nou een liefhebber bent van een groot ras of een klein ras, we kunnen allemaal wel de conclusie trekken dat een kleinere hond een ander temperament heeft dan een middelgrote of grote hond. Denk hierbij aan bijterig zijn, pittig, jaloers, beschermend, wantrouwig en niet altijd even kind-vriendelijk. Helaas zijn veel van deze negatieve gedraging allemaal een beetje geaccepteerd. Maar waar komt dit gedrag nou vandaan? Zit dit in de kleine hond of is het de schuld van de mens?

Aan de Universiteit in Sydney in Australië onderzocht Paul McGreevy samen met zijn team of uiterlijke kenmerken van een hond gelijk staan aan het gedrag.
Honden zijn wat dat betreft perfecte dieren om te bestuderen schreef McGreevy, omdat de vorm van de schedel en het lichaam zo divers zijn tussen rassen. Zijn team probeerde er achter te komen of honden met vergelijkbare fysieke kenmerken zich ook op dezelfde manier gedragen.

Het is dus toch waar, of...?
Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat kleinere honden " meer eigenaar gerichte agressie hebben, vaker schooien / bedelen bij eten, vaker hun plek markeren en meer zoekende zijn naar aandacht dan wel bevestiging." De conclusie uit dit onderzoek kan dan ook zijn dat kleinere honden in bepaalde gevallen echt agressiever zijn. Maar, dit onderzoek verklaart niet waarom dit zo is.

Het formaat van de hond kan van invloed zijn, maar dit wil niet zeggen dat elke kleine hond agressief is.
De onderzoekers concludeerden dat uit de gegevens van het onderzoek niet kan worden vastgesteld in hoeverre de gedraging van de kleine hond genetisch bepaald zijn of door invloeden van de mens. Het is zeker mogelijk dat kleinere honden een ingebouwde neiging tot agressie hebben, maar er zijn tal van andere mogelijke verklaringen waarvan de meeste te maken hebben met de manier waarop mensen de honden behandelen.

We tolereren te veel van kleine honden


Laten we een paar voorbeelden nemen:
Spingen
Stel je loopt buiten en er komt een grote Duitse Herder naar je toe gerend. Hij is helemaal blij en enthousiast en springt tegen je op. Niet zo fijn he? De grote hond wordt gecorrigeerd, want springen kan echt niet. Maar dan komt er een kleine Chihuahua aangerend, net zo blij en enthousiast en ook deze spring tegen je op. Menig één zal denken 'ah, ah gossie wat lief' en gaan hem gelijk aaien. De kleine hond wordt beloont voor fout gedrag.

Grommen
Als er bezoek komt en de Duitse Herder gromt tegen de bezoeker dan wordt dit niet getolereerd. De hond wordt aangepakt. Maar als er bezoek komt en de kleine Chihuahua begint te grommen tegen de bezoeker dan wordt er vaak een beetje gelachen en wordt het incident afgedaan met "tja, klein hondje hè?" De kleine hond wordt niet gecorrigeerd.

Andere honden
Als bij het uitlaten een grote hond blaft en gromt naar een andere hond, dan wordt dit vaak gelijk gecorrigeerd. Als een kleine Chihuahua gromt en blaft naar een andere hond wordt er vaak niet ingegrepen. Het is 'aanvaard' bij de mens. De kleine hond wordt niet gecorrigeerd.

Hierboven hebben wij slechts drie voorbeelden opgenoemd, maar er zijn er uiteraard veel meer. De conclusie die je kunt trekken is in ieder geval dat het vaak aan de baas, dus de mens ligt. Van een grote hond wordt nu eenmaal veel minder getolereerd dan van een kleine hond en daarom zijn kleine honden vaak zo fel. Het wordt ze immers niet afgeleerd.

Wat kunnen we er tegen doen


Socialisatie
Begin met een goede socialisatie. Of het nu een pup betreft of een al wat oudere hond. Zorg er voor dat de kleine hond zoveel mogelijk in contact komt met grotere honden en met vreemde mensen. Leer de kleine honden wat wel en niet mag of wordt aanvaard.

Opvoeden
Stel jezelf bij alles de volgende vraag. Dat wat mijn kleine hond nu doet, zal ik dat ook accepteren als het een grote hond zou zijn geweest? Leer elke hond een paar basis commando's zoals bijvoorbeeld zit en blijf of plaats.

Discipline
Train met de hond wat wel en wat niet acceptabel is. En blijf hierin ook consequent. Een hond kent niet een "soms mag je dit wel en soms niet". Ook al vind je het bijvoorbeeld aandoenlijk als je terug komt van je werk en je kleine hond springt als een dolle tegen je op, ook al vinden bezoekers het grappig dat de hond gromt tegen ze, ook al...enzovoorts enzovoorts.

Jij als baas maakt of kraakt een hond.

Erik

geplaatst op 26 augustus 2018 | 11:02

Als (kleine) honden zich agressief gedragen is dat meestal uit angst. Om ze dan te straffen is waanzin, daarmee vererger je het alleen maar. Een goede socialisatie is niet een hond zo veel en vaak mogelijk met prikkels te confronteren. Bij goede socialisatie wordt een hond heel geleidelijk en zonder dwang in contact gebracht met prikkels zodat de hond binnen zijn comfort zone blijft en zo een goede associatie opbouwt. Een hond die blaft /gromt communiceert dat hij de situatie spannend vindt. Dat ga je toch niet bestraffen? Wees blij dat hij het netjes aangeeft, haal 'm uit die situatie en ga aan het "waarom" werken. (Ongewenst) gedrag onderdrukken is slechts symptoombestrijding en absoluut geen structurele oplossing. Wat mij betreft een onverantwoord stukje tekst met achterhaalde ideeën.

Baco

geplaatst op 17 november 2017 | 23:27

Dit klopt eigenlijk helemaal. Mijn boomer doet dit ook en wil het graag afleren. Het vergelijken met een grote hond vind ik een goede tip!

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto