Waarom zijn kleine honden vaak zo fel

Waarom zijn kleine honden vaak zo fel

Waarom zijn kleine honden vaak zo fel, kwestie van temperament?

Waarom worden kleine honden vaak gezien als bijtertjes en blaffers, terwijl grote honden als stabieler en rustiger worden beschouwd? Waar komt dit gedrag vandaan? Uit onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt dat kleinere honden inderdaad een ander temperament hebben dan middelgrote of grote honden. 

Ben jij één van die mensen die een voorkeur heeft voor grote honden? En van hoeveel mensen hoor jij wel niet dat kleine honden maar keffertjes en bijtertjes zijn? Dat zijn er best veel. Of je nou een liefhebber bent van een groot ras of een klein ras, we kunnen allemaal wel de conclusie trekken dat een kleinere hond een ander temperament heeft dan een middelgrote of grote hond. 

Denk hierbij aan bijterig zijn, pittig, jaloers, beschermend, wantrouwig en niet altijd even kind-vriendelijk. Helaas zijn veel van deze negatieve gedraging allemaal een beetje geaccepteerd. Maar waar komt dit gedrag nou vandaan? Zit dit gedrag simpelweg ingebakken in de kleine hond of is het de schuld van de mens?

Het formaat van de hond kan van invloed zijn, maar dit wil niet zeggen dat elke kleine hond agressief is.

Aan de Universiteit in Sydney in Australië onderzocht Paul McGreevy samen met zijn team of uiterlijke kenmerken van een hond gelijk staan aan het gedrag.

Honden zijn wat dat betreft perfecte dieren om te bestuderen schreef McGreevy, omdat de vorm van de schedel en het lichaam zo divers zijn tussen rassen. Zijn team probeerde er achter te komen of honden met vergelijkbare fysieke kenmerken zich ook op dezelfde manier gedragen.

Het is dus toch waar, of...?

Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat kleinere honden:

  • Meer eigenaar gerichte agressie hebben
  • Vaker schooien / bedelen bij eten
  • Vaker hun plek markeren
  • Meer zoekende zijn naar aandacht dan wel bevestiging

De conclusie uit dit onderzoek kan dan ook zijn dat kleinere honden in bepaalde gevallen echt agressiever zijn. Maar dit onderzoek verklaart niet waarom dit zo is.

De onderzoekers concludeerden dat uit de gegevens van het onderzoek niet kan worden vastgesteld in hoeverre de gedraging van de kleine hond genetisch bepaald zijn of door invloeden van de mens. Het is zeker mogelijk dat kleinere honden een ingebouwde neiging tot agressie hebben, maar er zijn tal van andere mogelijke verklaringen waarvan de meeste te maken hebben met de manier waarop mensen de honden behandelen.

We tolereren te veel van kleine honden

Laten we een paar voorbeelden nemen:

Spingen

Stel je loopt buiten en er komt een grote Duitse Herder naar je toe gerend. Hij is helemaal blij en enthousiast en springt tegen je op. Niet zo fijn hè? De grote hond wordt gecorrigeerd, want springen kan echt niet.

Maar dan komt er een kleine Chihuahua aangerend, net zo blij en enthousiast en ook deze spring tegen je op. Menig één zal denken 'ah, ah gossie wat lief' en gaan hem gelijk aaien. De kleine hond wordt beloont voor fout gedrag.

Grommen

Als er bezoek komt en de Duitse Herder gromt tegen de bezoeker dan wordt dit niet getolereerd. De hond wordt aangepakt. Maar als er bezoek komt en de kleine Chihuahua begint te grommen tegen de bezoeker dan wordt er vaak een beetje gelachen en wordt het incident afgedaan met "tja, klein hondje hè?" De kleine hond wordt niet gecorrigeerd.

Aanvaarden van ongewenst gedrag richting andere honden

Als bij het uitlaten een grote hond blaft en gromt naar een andere hond, dan wordt dit vaak gelijk gecorrigeerd. Als een kleine Chihuahua gromt en blaft naar een andere hond wordt er vaak niet ingegrepen. Het is 'aanvaard' bij de mens. De kleine hond wordt niet gecorrigeerd.

Hierboven hebben wij slechts drie voorbeelden opgenoemd, maar er zijn er uiteraard veel meer. De conclusie die je kunt trekken is in ieder geval dat het vaak aan de baas, dus de mens ligt. Van een grote hond wordt nu eenmaal veel minder getolereerd dan van een kleine hond en daarom zijn kleine honden vaak zo fel. Het wordt ze immers niet afgeleerd.

Wat kunnen we er tegen doen

Socialisatie

Begin met een goede socialisatie. Of het nu een pup betreft of een al wat oudere hond. Zorg er voor dat de kleine hond zoveel mogelijk in contact komt met grotere honden en met vreemde mensen. Leer de kleine honden wat wel en niet mag of wordt aanvaard.

Opvoeden

Stel jezelf bij alles de volgende vraag. Dat wat mijn kleine hond nu doet, zal ik dat ook accepteren als het een grote hond zou zijn geweest? Leer elke hond een paar basis commando's zoals bijvoorbeeld zit en blijf of plaats.

Discipline

Train met de hond wat wel en wat niet acceptabel is. En blijf hierin ook consequent. Een hond kent niet een "soms mag je dit wel en soms niet". Ook al vind je het bijvoorbeeld aandoenlijk als je terug komt van je werk en je kleine hond springt als een dolle tegen je op, ook al vinden bezoekers het grappig dat de hond gromt tegen ze, ook al...enzovoorts enzovoorts.

Jij als baas maakt of kraakt een hond.

Zoals je hebt kunnen lezen laat bovenstaande zien dat het gedrag van een hond niet alleen genetisch bepaald is, maar ook door de omgeving en opvoeding van de hond wordt beïnvloed. Als eigenaar van een hond is het daarom belangrijk om de juiste omgeving en opvoeding te bieden, hoe klein de hond ook is.

 

 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test