Het socialiseren van je pup

Het socialiseren van je pup

Iedere hondenbezitter weet eigenlijk wel dat het socialiseren van je pup erg belangrijk is. Maar waar moet je nou beginnen en waar moet je nou op letten? En waarom is het nou zo belangrijk om je pup te socialiseren?
Je hebt besloten om een pup in huis te nemen. Het vooronderzoek om te kijken welk ras het beste bij je past is gedaan, (mocht je hulp nodig hebben, dan kun je hier kijken welk ras het beste bij je past) je hebt een goede fokker gevonden en het aftellen van de dagen is begonnen. Ondertussen heb je alles in huis gehaald voor je nieuwe pup en je wilt hem het beste geven wat mogelijk is. Dit begint met een goede opvoeding en socialisatie is daarbij één van de belangrijkste dingen.
Maar waar moet je nou beginnen en waarom is dit socialiseren nou zo belangrijk.

Belangrijk is om je pup te laten zien dat nieuwe mensen en andere honden niet eng zijn, ze geen bedreiging vormen. En door je pup bloot te stellen aan 'de wereld' zal je hem helpen om een sociale, gehoorzame en zelfverzekerde hond te worden.

Begin zo snel mogelijk

De meest belangrijkste periode om te beginnen met socialisatie is als de pup tussen de 2 en de 12 weken oud is. Tijdens deze periode is het erg belangrijk om je pup aan zoveel mogelijk mensen, dieren en situaties bloot te stellen. Denk hierbij aan de pup meenemen naar de stad, genoeg plekken opzoeken waar andere honden lopen en als het mogelijk is de pup mee te nemen op visite. Als je de pup maar vroeg genoeg leert dat niks eng is, dat de pup altijd jou kan vertrouwen als baas, dan zal dit resulteren in een hond die zelfvertrouwen heeft en zelfverzekerd is. Ook zal dit de gehoorzaamheid ten goede te komen.

Het socialiseren van je pup is belangrijk omdat dit hen in staat stelt om meer op hun gemak te zijn en zich meer te richten op commando's van de baas zonder afleiding. Het socialiseren met een verscheidenheid aan mensen en dieren helpt de pup ook om zich sociaal zonder angst te ontwikkelen.

Do's and dont's

Het socialiseren van je pup houdt niet alleen in om zo maar elke hond of persoon bij je pup toe te laten. Overweeg van te voren of die persoon wel geschikt is voor je pup. De pup moet namelijk wel positieve ervaringen overhouden aan die persoon. Een voorbeeld is bijvoorbeeld om de pup niet mee te nemen op visite naar iemand waarvan je weet dat die angstig is voor honden. De pup zal deze negatieve energie voelen. En als je weet dat een kind niet in staat is om de pup uit te laten omdat het kind nog niet goed weet wat wel en niet mag, dan is dit ook af te raden.

Hard en ruig spelen met een pup klinkt leuk. Het kleine pluizenbolletje zal mee gaan in dit ruige spel en zal ook denken dat dit heel normaal is. Negatieve ervaringen tijdens de puppy periode kan leiden tot een angstige volwassen hond.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de veiligheid en de gezondheid van je pup tijdens de socialisatie. Aangezien puppy's nog niet alle vaccinaties hebben gehad is het belangrijk om ze niet zomaar aan elke hond bloot te stellen, tenzij die honden ook gevaccineerd zijn.
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto