Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt

Nieuws: Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt

De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.
De NVWA, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, gaf in februari van dit jaar de eerste fokker aan waarschuwing, de komende week zullen de volgende vijf waarschuwingen gegeven worden. Al sinds maart vorig jaar geldt er een fokverbod voor het fokken van honden met een te korte snuit.

Het fokverbod werd ingesteld omdat naar aanleiding van een onafhankelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat honden met een te korte snuit ernstige ademhalingsproblemen ervaren.

Fokkers die de wet negeren, riskeren boetes.
Mede naar aanleiding van meldingen van Dier&Recht voerde de NVWA eind 2019 bij negen hondenfokkers inspecties uit. Bij maar liefst zes fokkers werden overtredingen vastgesteld en deze hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen. Worden er tijdens een nieuwe inspectie opnieuw overtredingen geconstateerd, dan volgt een boete van 1500 euro.

Eerdere artikelen over honden met een te korte snuit zijn onder andere:
Honden met korte snuit krijgen verplichte ademhalingstest
Vliegverbod voor honden met een te korte snuit
Is de Engelse Bulldog nog te redden of wil men dit niet
Fokverbod zieke rashonden komt te laat

linda

geplaatst op 19 januari 2021 | 15:11

1500 boete? ik hoop per pup dan toch hé?

Ingrid

geplaatst op 11 januari 2021 | 22:28

En nu maar hopen dat België en de andere landen snel volgen! Ik begrijp niet wat mensen in hemelsnaam gezien hebben in een hond die constant naar loopt te pompen om genoeg zuurstof binnen te krijgen, die je in de zomer op een koelmat of natte doek moet leggen omdat 'm door ademnood anders dreigt te sterven. Of waarvoor regelmatig bij het fokken een dekmeester moet ingeschakeld worden die voorkomt dat de reu koppelt omdat anders de teef er in blijft. En pups vaak noodgedwongen met een keizersnee ter wereld moeten komen om dat arme teefje en de pups allemaal in leven te houden.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto