Ook je hond kan huidkanker krijgen, smeren dus!

Ook je hond kan huidkanker krijgen, smeren dus!

Nieuws: Ook je hond kan huidkanker krijgen, smeren dus!

Als de zon schijnt smeren we ons in met zonnebrandcrème, zo voorkom je immers huidkanker. Maar doe dit ook bij je hond

De schadelijke uv-stralen zijn niet alleen gevaarlijk voor de mens, maar zeker ook voor de hond. Want ook honden kunnen, net als wij, huidkanker krijgen van de uv-stralen. Met name honden met een lichte of dunne vacht zijn extra vatbaar.

Symptomen
Mocht je bij je hond een rood bultje, knobbeltje, wondje of kale plek vinden wees dan alert. Zeker als je hond veel krabt of piept. Bij honden uit huidkanker zich als mastceltumoren. Meer hierover lees je in ons artikel over symptomen en, diagnose, behandeling en prognose van deze ziekte. Controleer zijn huid goed, met name bij de oren, neus, liezen, buik en andere plekken waar weinig tot geen haar zit.

Operatie, chemo of bestraling
Mocht je twijfelen over een plekje die je vindt bij je hond, neem dan gelijk contact op met je dierenarts. Net als bij de mens geldt dat ook kanker bij honden zich uit kan zaaien. Mocht de dierenarts ook een vermoeden hebben dart het om huidkanker gaat, dan al deze een biopt nemen. Afhankelijk van de uitslag zal een behandelplan worden opgesteld. Dit kan inhouden dat het plekje operatief verwijderd zal worden, maar ook kan medicatie, chemotherapie en/of bestraling nodig zijn.

Insmeren dus
Heb je een hond die ontzettend gaar lekker in het zonnetje ligt, smeer je hond dan in met zonnebrandcrème. Er zijn speciale crèmes voor honden te koop, want niet elke zonnebrandcrème kun je namelijk op je hond smeren. Het Medisch Centrum voor Dieren waarschuwt om geen crèmes te gebruiken voor de volgende ingrediënten inzitten:

  1. Cinnamaten (cinoxate, ethylhexyl, Octyl & p-methoxycinnamate)
  2. PABA esters (Padimate-O, Octyl Dimethyl PABA
  3. Salicylates (ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate)
  4. Propyleen Glycol
  5. Zink oxide
Loop je met je hond alleen maar in de schaduw tijdens het uitlaten en is je hond geen zonaanbidder dan loopt je hond al veel minder risico.