De Kokoni: een zeer populaire metgezel van de Grieken

Alles wat je wilt weten over de Kokoni

Over de Kokoni

Kokoni is de naam die wordt gebruikt voor het Griekse kleine hondenras en deze hond komt erg veel voor op Griekenland. Al eeuwen lang is dit een zeer populaire metgezel van de Grieken. De naam Kokoni komt waarschijnlijk van het griekse woord kokona, wat een ander woord voor dochter is in het Nieuwgrieks . Vroeger leefde de dochter meestal in en rond het huis, dus de Kokoni-hond was de "dochterhond" of de "hond voor het huis", dit in tegenstelling tot de jachthonden of de veedrijvershonden.

Op sommige plaatsen in Griekenland wordt het woord Kokoni gebruikt voor een hond die niet in staat is om serieus te werken (bijvoorbeeld als een veedrijver tekenen van angst vertoont, noemt de herder zijn hond "kokoni"). Op andere plaatsen in Griekenland wordt het woord Kokoni gebruikt voor elke kleine hond.

Deze hond is van een gemiddelde grootte variërend van ongeveer 4-8 kilo. De Kokoni komt in een groot aantal kleuren en combinaties van kleuren voor, zoals zwart en bruin, blond, crème en wit. Ze zijn nog niet erkend door de FCI . Ze worden vaak verward met de langharige teckel of een mix van cocker-spaniël . De gemiddelde hoogte is ongeveer 28 centimeter.

Wat kost een Kokoni

De kosten voor een Kokoni zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Kokoni.

Karakter van een Kokoni

De Kokoni is een hondenras dat oorspronkelijk uit Griekenland komt en bekend staat om zijn levendige en speelse karakter. Het zijn kleine, compacte honden met een lief en aanhankelijk temperament. Kokoni's zijn erg sociaal en houden van gezelschap, zowel van hun eigenaar als van andere honden en zelfs van katten. Ze hebben veel energie en zijn graag actief, zowel binnen als buiten. Ze zijn intelligent en leergierig, wat hen tot goede kandidaten maakt voor hondentraining. Kokoni's zijn ook beschermend naar hun eigenaar en hun territorium, maar hebben niet de neiging om overdreven te blaffen of agressief te zijn. Over het algemeen is de Kokoni een vrolijke en aanhankelijke hond die goed past bij gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een trouwe metgezel met een levendig en speels karakter. Ondanks hun kleine formaat hebben ze een luide, sterke blaf, maar het is geen hond die overmatig blaft.

Temperament van een Kokoni

Ze zijn super vriendelijk en hebben altijd een goed humeur. Het zijn levendige en vrolijke honden die graag gezelschap hebben. Ze zijn niet snel agressief of angstig en zijn over het algemeen heel sociaal. Het kan zijn dat ze in het begin wat afstandelijk zijn tegenover vreemden, maar als ze eenmaal aan je gewend zijn, zijn ze erg aanhankelijk en liefdevol.

Verzorging van een Kokoni

De Kokoni heeft weinig verzorging nodig. Het is een hond met een korte, gladde vacht die niet veel verhaart. Af en toe borstelen met een zachte borstel is voldoende om de vacht schoon en glanzend te houden. Het is belangrijk om de oren regelmatig te controleren en schoon te maken om oorinfecties te voorkomen. Ook de tanden moeten goed verzorgd worden door regelmatig te poetsen of te kauwen op speciale hondensnacks. De Kokoni heeft niet veel beweging nodig, maar een dagelijkse wandeling is wel aan te raden om de hond fit en gezond te houden. Verder is het belangrijk om de Kokoni goed te socialiseren en op te voeden. Een goede opvoeding zorgt voor een gelukkige hond en een fijne relatie tussen de hond en de eigenaar. Grote gezondheidsproblemen zijn onbekend bij dit ras.

Vacht van een Kokoni

De vacht van de Kokoni komt voor in drie lengtes en is gemakkelijk te verzorgen. Soms is het licht golvend, maar het moet altijd zijdeachtig aanvoelen. De vacht is vol, dicht en weerbestendig.

De Kokoni heeft een korte, gladde vacht en kan in verschillende kleuren voorkomen, zoals zwart, wit, beige, rood en brindle. Brindle Kokoni's hebben meestal een lichtbruine of crèmekleurige vacht met donkere strepen. Vaak hebben ze ook witte aftekeningen op de borst en poten. De kleuren kunnen soms ook gemengd zijn. Over het algemeen heeft de Kokoni weinig verzorging nodig vanwege de korte vacht. Regelmatig borstelen en een bad geven wanneer nodig, is voldoende om de vacht glanzend en schoon te houden.

Trainen en opvoeden van een Kokoni

De Kokoni is een intelligente hond die gemakkelijk te trainen is. Positieve bekrachtiging en consistente training zorgen voor de beste resultaten. Het is belangrijk om de Kokoni op jonge leeftijd te socialiseren met andere honden en mensen. Puppycursussen en gehoorzaamheidstraining zijn een goede manier om de hond te leren gehoorzamen en goede manieren te tonen. Omdat ze van nature jachthonden zijn, kan ook specifieke jachthondentraining geschikt zijn. Het is belangrijk om de training afwisselend en leuk te houden, zodat de Kokoni geïnteresseerd blijft en graag wil leren. Een goede opvoeding en training zijn essentieel om een goed opgevoede en gehoorzame Kokoni te krijgen.

Activiteit en bewegen van een Kokoni

De Kokoni is een actieve hond en heeft voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dagelijkse wandelingen en spelen in de tuin zijn belangrijk om te zorgen dat de hond genoeg beweging krijgt. Het zijn echter geen honden die graag lange afstanden lopen, dus korte en frequente wandelingen zijn beter dan lange wandelingen. Ook zijn ze erg speels en vinden ze het leuk om te spelen met hun baasjes. Het is belangrijk om de hond mentaal uit te dagen met bijvoorbeeld spelletjes en gehoorzaamheidstrainingen. Daarnaast houden ze van snuffelen en het verkennen van nieuwe plekken, dus het is goed om ze mee te nemen naar verschillende omgevingen en ze nieuwe ervaringen te laten opdoen.

Kenmerken van een Kokoni

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 13-19 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 18-22 cm. Teef: 18-22 cm
  • Gewicht: Reu: 6-12 kg. Teef: 6-12 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Kokoni

De Kokoni is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Kokoni is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource:Hoib3rgA, Kokoni liegend, modified, CC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test