NVWA neemt alle honden weg bij Brabantse fokker

NVWA neemt alle honden weg bij Brabantse fokker

Nieuws: NVWA neemt alle honden weg bij Brabantse fokker

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 23 mei jl besloten om alle honden die nog op de locatie in Eersel aanwezig weg te halen

Op dinsdag 23 mei heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten om alle honden die nog op de locatie aanwezig waren bij een hondenfokker in Brabant in bewaring te nemen. Bij inspectie bleek opnieuw dat de honden te kampen hadden met gezondheidsproblemen, niet de juiste zorg ontvingen of niet op de juiste manier werden gehouden. Naast de honden worden er ook pluimvee in bewaring genomen.

Gedurende het handhavingstraject heeft de NVWA een uitgebreid dossier opgebouwd tegen deze fokker. In december 2022 werden al ongeveer 30 honden in bewaring genomen bij dit bedrijf. Eind januari van dit jaar kwamen daar nog eens 460 honden bij. De NVWA had de fokker opgedragen om de overige honden de juiste zorg en huisvesting te bieden. Helaas constateerden inspecteurs en dierenartsen van de NVWA tijdens de inspectie van vandaag dat de fokker hier niet aan heeft voldaan.

Geschikte opvanglocaties

Het handhavingstraject van de NVWA bij deze fokker loopt al een lange tijd. De NVWA heeft de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Aangezien de fokker opnieuw niet de juiste zorg bood aan zijn dieren, heeft de NVWA besloten om alle honden op het bedrijf mee te nemen. Deze dieren worden ondergebracht bij opvanglocaties.

Veel van de honden die nog op het bedrijf verbleven zijn niet zindelijk en missen sociale vaardigheden. Opvanglocaties moeten deze dieren de juiste zorg, hulp en aandacht kunnen bieden, zodat ze kunnen wennen aan het leven in een huiselijke omgeving. De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben de afgelopen tijd gezocht naar voldoende geschikte opvanglocaties om de honden onder te brengen. Gelukkig zijn er nu geschikte locaties gevonden.

Wat betekent "in bewaring nemen"?

"In bewaring nemen" houdt in dat de overheid de verantwoordelijkheid voor de dieren overneemt en ze op een andere, anonieme locatie plaatst. De kosten hiervan worden gedragen door de eigenaar van de dieren. In sommige gevallen krijgt de eigenaar de dieren terug. Echter, zelfs in dat geval dient de eigenaar de kosten voor de verzorging te betalen en te voldoen aan strenge voorwaarden, zoals het beëindigen van alle overtredingen.

Mede-eigenaar Stephanie Dul verwijdert pagina op startpunthonden

Mede-eigenaar Stephanie Dul van Hondencentrum Kwispel Enzo had een eigen profielpagina aangemaakt op onze website waarin ze duidelijk maakte met heel veel rassen te fokken, namelijk 18 stuks. De recensies logen er echter niet om. Er kwamen woorden voorbij als broodfokker en handelaren. Eind vorig jaar heeft Kwispel Enzo besloten om hun pagina van onze website te verwijderen met daarbij dus ook alle negatieve reviews. Waarschijnlijk zal deze actie te maken met de uitspraak van de voorzieningenrechter of met de aangifte van House of Animals.

Anderen bekeken ook