Meest zeldzame en oudste hond opnieuw ontdekt in het wild

Meest zeldzame en oudste hond opnieuw ontdekt in het wild

Nieuws: Meest zeldzame en oudste hond opnieuw ontdekt in het wild

Verborgen in een van de meest afgelegen en onherbergzame gebieden op aarde is een gezonde populatie van de New Guinea Highland Wild Dog aangetroffen.

Decennia lang was er een angst dat de New Guinea Highland Wild Dog uitgestorven zou zijn in zijn natuurlijke habitat. Maar onderzoekers hebben eindelijk bevestigd dat er een gezonde, levensvatbare populatie rondloopt, verborgen in een van de meest afgelegen en onherbergzame gebieden op aarde.

Een bloeiende populatie
Volgens DNA analyse zijn dit de oudste en meest primitieve canids(*) die er bestaan en een recente expeditie naar een afgelegen gebied in Nieuw-Guinea heeft geresulteerd in meer dan honderd foto's van ten minste vijftien wilde individuen met inbegrip van reuen, teven en pups.
Een bloeiende populatie van een groep wilde honden waarvan men dacht dat deze uitgestorven was, ver weg van menselijk contact.

"De ontdekking en de bevestiging van de Highland Wild Dog voor het eerst sinds een halve eeuw is niet alleen spannend, maar ook een ongelooflijke kans voor de wetenschap," aldus de New Guinea Highland Wild Dog Foundation (NGHWDF).

Tijdens de expeditie in 2016 waren onderzoekers in staat om de Highland Wild Dog te lokaliseren, te observeren, alles te documenteren, biologische monsters te verzamelen en middels DNA-onderzoek te bevestigen dat er nog steeds New Guinea Highland Wild Dogs bestaan en dat zeer goed gedijen in de hooglanden van Nieuw-Guinea.

New Guinea Highland Wild Dog

Vorig jaar maakte de NGHWDF een expeditie naar de provincie Papoea in westelijk Nieuw-Guinea onder leiding van zoöloog James K McIntyre. In september 2016 werd een modderige pootafdruk gevonden en dit gaf hen het bewijs wat ze zochten, namelijk "recente tekenen dat er duidelijk iets hond achtigs ronddwaalde in de dichte bossen van de Nieuw Guinea.

Onmiddellijk werden er in het hele gebied observatie camera's geplaatst en het was raak. De camera's hebben in slechts twee dagen meer dan 140 foto's gemaakt van New Guinea Highland Wild Dogs op Puncak Jaya - de hoogste top van de Carstensz berg.

Het team was ook in staat om de groep te observeren en alles te documenteren. Middels DNA monsters van uitwerpselen kon worden bevestigd dat er een relatie bestaat met Australische dingo's en de New Guinea Singing Dog

Door gebrek aan bewijs is het nog onduidelijk hoe Dingo's, New Guinea Singing Dogs en New Guinea Highland Wild Dogs verband houden met elkaar. Maar dat is een vraag die hopelijk binnenkort beantwoord kan worden. "Deze groep wilde honden biedt ons de beste kans om een beter te begrijpen hoe de evolutie van hondachtigen is ontstaan".

De onderzoekers zijn optimistisch over de overlevingskansen van de New Guinea Highland Wild Dogs.
Canids *: Canids zijn een familie binnen de orde Carnivora en de klasse Mammalia. De officiële naam van de familie Canidae. Het omvat honden, vossen, wolven, dingo's, jakhalzen, coyotes en Afrikaanse wilde honden.
Bron en foto's: NGHWDF
Bron: Science Alert