Discussie hoogrisicohonden laait op na aanval Rotterdam

Nieuws: Discussie hoogrisicohonden laait op na aanval Rotterdam

Door het vreselijke incident in Rotterdam waar een vrouw zwaargewond is geraakt door drie honden laait de discussie in de Kamer weer op. De maat is vol
De partijen PvdA, VVD, CDA en D66 vinden dat er nu echt maatregelen moeten komen omtrent het houden en fokken van de ‘hoogrisicohonden’

De volgende standpunten per partij komen hierbij naar voren:

PvdA, Tweede Kamerlid William Moorlag
Moorlag gaat het verst in het treffen van maatregelen en pleit er voor dat er een totaal fokverbod komt op honden zoals de Staffords. Het doel is om deze honden uit te laten sterven. Het ministerie laat echter weten dat ze hier niets voor voelen aangezien betrouwbare gegevens ontbreken

VVD, Arne Weverling
De VVD is ook van mening dat er iets moet gebeuren, maar gaat niet mee in het standpunt van de PvdA. Weverling pakt liever de mensen aan in plaats van de dieren. Mensen die hond honden gebruiken als vechtmachine of wapen zouden een verbod moeten krijgen op het houden van honden en eventueel een gevangenisstraf.

CDA, Maurits von Martels
von Martels is ook van mening dat een fokverbod niets op gaat lossen. Er zullen altijd mensen blijven die dit soort honden houden, hierdoor ontstaan kruisingen en ben je weer terug bij af aldus von Martels. von Martels pleit er voor om het te zoeken bij de baas. Er moeten strenge maatregelen en eisen komen voor mensen die deze honden willen houden. Een muilkorf lost volgens hem niets op, dit maakt honden alleen maar ongelukkig.

D66, Tjeerd de Groot
Tjeerd de Groot meent dat voor de honden die op de lijst staan zo snel mogelijk een landelijk expertise-centrum moet komen en dat de moties nu snel moeten worden uitgevoerd om dergelijke incidenten te voorkomen.
Er doen zich volgens de Groot ieder jaar onnodige bijtincidenten voor die door middel van kennis en training voorkomen kunnen worden. De problemen beginnen volgens de Groot in de asiels, waar veel hoog risico honden zich bevinden. In de Randstad is 60 tot 80 procent van de honden een hoog risico hond. In de asiels is te weinig kennis en professionaliteit om deze honden te trainen. De Groot is dan ook voorstander van een landelijke expertisecentrum welke kan bijdragen aan de opvang en training van complexe honden.

Nieuwe wet
Er komt een nieuwe wet die het mogelijk maakt hondeneigenaren een houdverbod op te leggen als zij hun hond hebben misbruikt. Tevens wordt het opzetten van een hond tegen een ander dier of een mens strafbaar. In oktober gaat deze wet naar de Raad van State. Naar verwachting wordt deze eind dit jaar, begin volgend jaar voorgelegd aan de Tweede Kamer.
Welke rassen er op de lijst staan van 'Hoog Risico honden' is terug te lezen via dit artikel Publicatie staatssecretaris: De lijst van agressieve honden

Lena

geplaatst op 20 april 2020 | 11:06

@Willem: ik pleit ervoor dat IEDEREEN die een dier aan wil schaffen verplicht een cursus moet volgen en een examen moet doen om te zien of iemand uberhaupt wel geschikt is om een dier te houden en te verzorgen! De verwaarlozing van dieren loopt de spuigaten uit en het gros van de 'hondenliefhebbers' is nog te beroerd om hun hond fatsoenlijk uit te laten (ik zie het hier dagelijks om me heen: de vaak al te dikke hond wordt een kwartiertje door de wijk gesleurd en moet dan weer naar binne, mag niet spelen en mag niet snuffelen) en dan woon ik nog in Noord-Nederland met bossen, zandpaden en hei om de hoek van de deur! Bovendien moeten de straffen voor dierenmishandeling veel hoger worden en bij overtreding een levenslang verbod op het houden van dieren!

lucy

geplaatst op 3 februari 2020 | 14:20

0640531546

Willem

geplaatst op 19 september 2019 | 19:15

We hebben in de jaren negentig het Pitbull verbod gehad, en daarvoor zijn destijds veel honden ingeslapen. En dat waren niet allemaal agressieve honden. Het was verschrikkelijk verhaal. Ze hebben daarna het Pitbull verbod weer opgeheven, en nu zie je ze overal weer lopen. En ja, de risico rassen zijn allemaal in de kern prima honden, alleen niet voor onervaren baasjes, en zeker niet geschikt voor de zielige types die je er vaak mee ziet lopen. Je zou ze maar tegenkomen in het bos met je geliefde viervoeter. Mensen die dit soort honden hebben, zullen een diploma moeten halen, en de honden moeten de eerste drie jaar jaarlijks gecontroleerd moeten worden op hun gedrag, Fokken mag ook alleen via de erkende rasverenigingen. Dat is volgens mij de enige optie om dit probleem op te lossen.

Lana

geplaatst op 22 augustus 2019 | 21:19

Er zijn zoveel leuke hondenrassen, waarom kies je dan geen ander ras? Het valt toch op dat in bepaalde buurten echt alleen maar risicohonden rondlopen, waar is de bouvier, de dalmatier, de collie, de keeshond gebleven?

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto