Rasbeschrijving van de Schotse Collie

De Collie staat bekend om zijn langgerekte snuit en kleuring. Dit ras is erg intelligent en werkt graag aangezien hij een schapendrijver is. Hij is geweldig met kinderen van alle leeftijden, mits de hond goed getraind en goed gesocialiseerd is.

Karakter

Dit zachte ras maakt hem een heerlijk metgezel. De Collie heeft een gehoorzaam karakter, is eigenzinnig en zacht en is geclassificeerd als een van de makkelijkste rassen om te trainen. Dit ras is zeer zelfverzekerd, lief, zachtaardig en betrouwbaar.

Temperament

De Collie heeft een zeer gelijkmatig en welgemanierd temperament. Deze hond wordt regelmatig gezien in huizen met andere dieren en kinderen, omdat ze zeer zacht en passief zijn. Ze zijn bereid om te leren en zeer loyaal en deze hond zal u zeker veel liefde bieden.

Verzorging

De korte en stugge vacht vereist regelmatig borstelen. Kortharige variëteit moeten dagelijkse geborsteld worden om overtollig haar te verwijderen. De Collie verliest veel haar gedurende de seizoenen .

Vacht

Dit ras komt zowel in ruwe en gladde variëteiten. Beide hebben dezelfde kleur. Het meest gezien in tri-kleur (zwart, wit en bruin).

Trainen en opvoeden

Dit zeer intelligent ras is makkelijk te trainen. Deze eigenzinnige hond heeft een zachte hand nodig om verlegenheid en weigering te vermijden. Doordat dit ras is opgeleid voor schapendrijven heeft het een sterke wil om te werken voor zijn eigenaar.

Activiteit en bewegen

Dit grote ras reageert het beste met een middelgrote tuin. Zal het goed doen in het appartement als ze maar voldoende beweging krijgen. Het is niet aan te bevelen dat deze hond met warm weer lang buiten gelaten wordt.

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 14 -16 jaar
Schofthoogte: Reu 50-60 cm, Teef 50-55cm
Gewicht: Reu 23 -29 kg, Teef 27 -34 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Loes

geplaatst op 3 maart 2021 | 11:30

@Max: Dat zou zeker opgevallen zijn. Heb je zelf wel eens gedacht aan het feit wat het eigenlijk betekent dat men een hond fokt, dat je niet moet kruizen in dezelfde nesten etc.? Dit heeft te maken met chromosomen, elke hond heeft een chromosomenpaar, waarvan je er 1 krijgt van mama en 1 krijgt van papa. Als dit toevallig dezelfde chromosomen zijn, wordt de kans groter op genetische afwijkingen. Voorouders kunnen alleen dezelfde chromosomen hebben (je noemt dit IBD: Identical By Descent) als voorouders uit dezelfde familie komen. Naarmate men langer fokt, wordt de kans dus groter dat er chromosomen op die manier worden doorgegeven. Dit betekent meer afwijkingen etc.. Ik probeer te zeggen: je denkt te kort door de bocht. Er zijn meer variabelen aanwezig dan alleen het voedsel bijvoorveeld.

max

geplaatst op 22 januari 2021 | 17:22

Is het al eens opgevallen dat honden vroeger veel ouder en gezonder waren dan nu? Wat men zijn hond aan voedsel wil geven maakt iedereen zelf uit, maar denk eens aan het gegeven dat een hond uit zichzelf nimmer mais, tarwe, rogge en andere granen zou eten. En kijk dan maar eens op de samenstelling van brokken. Honden kunnen een voedselallergie krijgen en dan komt de dierenarts in beeld + rekeningen voor medicijnen. Bespaar jezelf en je hond veel ongemak en geef je hond goede verantwoorde voeding. Tips hierover zijn te over op Internet te vinden. Met bijna veertig jaar collie ervaring weet ik waar ik het over heb.

Henry Schoemaker

geplaatst op 1 juni 2020 | 17:18

Hallo Anne mijn Desley eet bijna geen brokken, voer hem frohlinde wordst daar zit een komplete voeding in voor de hond en werkt bv tegen allergieen bij de hond. Er zijn 3 verschillende soorten. Hoogstens 1x per week een paar brokken merk rinti met veel vlees aandeel. Kook af en toe ook voor Desley aardappels groente gepureerd en wat vlees klein erin verwerken.. Veel succses met je hondje.. Lg Henry

Anne De Beer

geplaatst op 25 mei 2020 | 14:18

Hallo wij hebben een schotse collie van 2 jaar. Ze heeft nu sinds kort veel uitslag aan haar oog. Een allergie of wat zou het kunnen zijn. Ik gaf haar altijd Royal Cannin en ben nu overgestapt naar Royal Cannin speciaal voor collie's en heeft dit nog. We proberen haar ook weg te houden vd kattebrokken want dat heeft ze enorm graag. Brood geven we haar ook niet meer want hiervan kreeg ze opgezwollen kale knokels aan haar poten. Heeft iemand hier ervaring mee ? Alvast bedankt.

Nelleke de Jonge

geplaatst op 24 oktober 2015 | 03:13

Mijn collie reu Max, wordt als het meezit 14 jaar. Hij is zeer gevoelig voor harde geluiden Denk dan aan b.v fluiten, meezingen met muziek of handenklappen. Dan blaff bij met je mee. Niet altijd leuk als je een feestje wil organiseren. Dan is het voor hem of haar om een rustige Omgeving te creëren. Denk dan aan een andere kamer of brede gang of extra schuur. De collie Houd van rust en zekerheid. Is gevoelig voor wisselende soorten voer. Droogvoer is het best. Hij Houd van veel uitgaan. Hij kan niet tegen onweer. Dan kruipt hij het liefst in een hoekje of hij rent de Trap op naar een veilig heenkomen. Kinderen kan hij wel mee overweg. Alleen wel onder toezicht. Denk dan ook aan die harde geluiden die ik eerder benoemde. Je moet voor deze soort hond, echt tijd hebben En maken. En ook zijn laatste nukken accepteren. Want die heeft hij ook dan. Succes en veel plezier met Deze aangename huisgenoot. Want een huisdier kan je hem niet noemen uiteraard.

Herman

geplaatst op 13 september 2015 | 12:31

Ik heb een schotse collie teef 11 jaar oud, helaas gaat het wat minder met haar, ze verliest nogal eens droppels vocht, het gebeurt alleen s,nachts , als ik s,morgens de huiskamer in kom dan ligt er overal druppels of natte plekken vocht, niet altijd komt waarschijnlijk uit haar bek. Het is geen urine of water uit haar bak. Wie heeft dit ook al eens ervaren,en wat kan ik er aan doen.

Elleke

geplaatst op 13 maart 2015 | 21:46

Wij hebben twee Schotse Collies gehad. De eerste was een sablekleurige. Zij is 12 jaar geworden. De tweede was een bluemerle kleurige. Zij is 15 jaar geworden. Beide honden waren zeer gezond. Ze waren allebei nooit ziek. Ook geen maag/darmproblemen. Ze waren sierlijk, lief, vrolijk, speels, maar in huis rustig. Collies zijn makkelijk op te voeden. Ze houden van harmonie, dus niet van schreeuwen of stress. Daar zijn ze gevoelig voor. Het valt reuze mee met de haren in huis. Het is een hondenras wat goed past in een gezin met kinderen.

Pirotte roy

geplaatst op 14 februari 2015 | 08:16

10 jaar geleden hadden wij een collie beestje moeten laten inslapen toen het 16 jaar was het arme dier geraakte niet meer recht ook al deed ze alle moeite om toch nog te komen knuffelen. Zij heeft ooit het leven van mijn dochter gered door haar tegen de muur te drukken toen er een auto langs reed ben haar er altijd dankbaar voor geweest. Sommige verhalen die ik hier lees doen me terug aan haar denken en zie nog steeds het beeld van haar laatste dag dit doet nog verschrikkelijk pijn. Zijn na vele jaren terug op zoek naar een collie jammer genoeg zijn ze moeilijk te vinden

jack

geplaatst op 11 februari 2015 | 15:54

Yenthe is bij mij komen wonen toen zij vier was. Een super hond ! Toen ik ziek was en naar het ziekenhuis moest at zij niet meer. gelukkig heeft zij mij spoedig beter gemaakt. En wij zij onafscheidelijk van elkaar.

henk harms

geplaatst op 8 februari 2015 | 22:09

Wij hadden een Schotse collie tot onze spijt hebben die moeten in laten slapen ze was 12 jaar en 9 maanden geworden heb er wel veel verdriet van maar heb er wel vrede mee ze had een vergrote gal met tumoren er in zal haar missen rust zacht lieve jennis

Jansen

geplaatst op 3 februari 2015 | 13:15

Hallo Ik heb ook een schotse collie die nu 11 jaar is En die krijgt nu ook last van artrose medicijnen gekregen dus hoop dat het beter gaat Hij loopt heel moeilijk en poepen doet ook zeer bij hem omdat ie natuurlijk die druk moet zetten Buiten gaat ie plassen en poepen maar dan wil ie niet meer verder en ga ik terug met hem

jack

geplaatst op 6 februari 2014 | 15:49

Dit is mijn derde schotse collie. geweldig ras met hoog knuffel gehalte. trouw en zeer sociaal. Moet wel veel uitgelaten worden omdat deez bruisen van energie. is ook waaks.

annika

geplaatst op 20 december 2013 | 09:41

Ik heb 10 jaar lang een schotse collie gehad en het was echt een droom hond. Goed gehoorzaam, ontzettend lief met de kinderen..zelfs met de jongste die geboren werd toen hij 5 was. Hij accepteerde echt alles van hun. Andere dieren was hij ook echt super lief voor.. Ik kon de cavia tussen zijn voor poten zetten en de vogels van mijn ouders boven op zijn hoofd...vond ie prachtig. Ik heb hem helaas een paar maanden geleden moeten laten inslapen vanwege zijn ouderdom. Hij had artrose en kreeg er zoveel pijn aan, ondanks de pijnstillers, dat hij bijna niet meer kon lopen. Dus ik heb hem uit zijn lijden verlost, maar het voelt voor mij echt alsof ik mijn allerbeste vriend ben verloren. Ik heb nu op dit moment nog geen andere hond omdat het me nog steeds zeer doet dat hij er niet meer is, maar als er weer een andere hond komt dan zeker weer een schotse collie!!

Sandra

geplaatst op 23 april 2013 | 13:28

Onze Schotse Collie was een echt ridderlijke hond. Heel zachtaardig maar alert en moedig wanneer het nodig was. Heel betrouwbaar en lief met kleine kinderen en ook heel gehoorzaam. Ze kunnen niet goed tegen veranderingen. Mee op vakantie of naar de stad vond hij nooit echt leuk. De maag van de de Collie is ook heel gevoelig. Snoepje van tafel.... meteen diarree. Heel gevoelig en nooit opdringerig. Een familielid om nooit te vergeten wanneer hij is overleden. Andere dieren in huis worden van hem beschermd en geliefd. Iedere kat ging bij hem liggen.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test