Rasbeschrijving van de Schnauzer

Van oorsprong kom hij uit Duitsland, de Standaard Schnauzer is de oudste van de drie Schnauzer rassen. Als een arbeidersklassehond werd dit ras gebruikt als een huisdier en waakhond. Hun boerderij taken waren schapendrijven, het doden van ongedierte en het beschermen van vee. Dit ras werd ook gebruikt om op de kinderen te passen en hen veilig te houden. Vandaag de dag is de Standaard Schnauzer is een zeer vereerde waakhond en metgezel, hoewel ze vrij moeilijk te verkrijgen zijn

Karakter van een Schnauzer

Ze zijn robuust en middelgroot en dit ras wordt vaak aangeduid als "de hond met het menselijk brein". De Schnauzer is slim, boeiend en stevig en beschikt ook over gratie en elegantie. Ze hebben een koninklijke en aristocratische uitstraling en zijn zeer veelzijdig als een huisdier en zijn harde werkers.

Temperament van een Schnauzer

De Standaard Schnauzer heeft sterk ontwikkelde zintuigen en is uiterst intelligent. Ze zijn zeer loyaal, toegewijd en betrouwbaar. Ze zijn aanhankelijk en speels en dit ras heeft een charmante persoonlijkheid. Ze zijn over het algemeen niet betrouwbaar met andere huisdieren en hebben de neiging om agressief worden bij andere honden. Dit ras gedijt op menselijk gezelschap en kan niet goed tegen lang alleen zijn. Ze zijn afstandelijk en gereserveerd tegenover vreemden en zeer beschermend over hun familie en grondgebied waardoor ze een uitstekende waakhond zijn. De Standaard Schnauzer wordt niet aanbevolen voor de beginnende of sedentaire hondenbezitter.

Verzorging van een Schnauzer

De Standaard Schnauzer moeten dagelijks geborsteld en gekamd worden om de vacht vrij te houden van klitten. Het haar rond de ogen en oren moeten worden getrimd. Professioneel knippen dient tweemaal per jaar te gebeuren. Het is belangrijk om de snorharen schoon te maken na de maaltijd. De Standaard Schnauzer is over het algemeen gezond, maar kan aanleiding hebben tot kleine oogproblemen en heupdysplasie.

Vacht van een Schnauzer

De Standaard Schnauzer heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is dik, taai en hard en de ondervacht is zacht en dicht. De vacht is langer boven de ogen en op de snuit. Het haar op de benen is langer dan de vacht. De kleur van de vacht is ofwel zuiver zwart of peper en zout. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden van een Schnauzer

Ze zijn veeleisend en eigenzinnig en dit ras vereist een stevige en dominante eigenaar. Zij hebben behoefte aan intensieve en extensieve vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining. De Standaard Schnauzer reageert het beste op eerlijkheid, consequent zijn en geduld. Ze blinken uit in zoek-en reddingsacties, behendigheid, concurrerende gehoorzaamheid, en militaire werk. Ze worden ook met succes gebruikt als therapie honden.

Activiteit en bewegen van een Schnauzer

De Standaard Schnauzer is zeer energiek en vereist intensieve dagelijkse oefening. Ze gedijen op speelsessies, vrijlopen in een veilige omgeving en lange, stevige wandelingen.

Kenmerken van een Schnauzer

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 12 - 14 jaar
Schofthoogte: Reu en Teef: 45 - 50 cm.
Gewicht: 14,5-15,5 kg
Grootte:
3
Beweging:
3
Waakhond:
5
Onderhoud:
4
Sociaal:
2
De volgende ziektes zijn bekend bij de Schnauzer Atopie   Hypothyro├»die   Cataract   Oogontsteking   Heupdysplasie   Megaoesofagus  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.
Fairdog, het toekomstige platform voor eerlijke hondenhandel
De wereld van de hondenhandel en de hondenfokkerij is groot en gecompliceerd. Via Fairdog kun je in de toekomst het kaf van het koren scheiden

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test