Rasbeschrijving van de Schnauzer

Van oorsprong kom hij uit Duitsland, de Standaard Schnauzer is de oudste van de drie Schnauzer rassen. Als een arbeidersklassehond werd dit ras gebruikt als een huisdier en waakhond. Hun boerderij taken waren schapendrijven, het doden van ongedierte en het beschermen van vee. Dit ras werd ook gebruikt om op de kinderen te passen en hen veilig te houden. Vandaag de dag is de Standaard Schnauzer is een zeer vereerde waakhond en metgezel, hoewel ze vrij moeilijk te verkrijgen zijn

Karakter

Ze zijn robuust en middelgroot en dit ras wordt vaak aangeduid als "de hond met het menselijk brein". De Schnauzer is slim, boeiend en stevig en beschikt ook over gratie en elegantie. Ze hebben een koninklijke en aristocratische uitstraling en zijn zeer veelzijdig als een huisdier en zijn harde werkers.

Temperament

De Standaard Schnauzer heeft sterk ontwikkelde zintuigen en is uiterst intelligent. Ze zijn zeer loyaal, toegewijd en betrouwbaar. Ze zijn aanhankelijk en speels en dit ras heeft een charmante persoonlijkheid. Ze zijn over het algemeen niet betrouwbaar met andere huisdieren en hebben de neiging om agressief worden bij andere honden. Dit ras gedijt op menselijk gezelschap en kan niet goed tegen lang alleen zijn. Ze zijn afstandelijk en gereserveerd tegenover vreemden en zeer beschermend over hun familie en grondgebied waardoor ze een uitstekende waakhond zijn. De Standaard Schnauzer wordt niet aanbevolen voor de beginnende of sedentaire hondenbezitter.

Verzorging

De Standaard Schnauzer moeten dagelijks geborsteld en gekamd worden om de vacht vrij te houden van klitten. Het haar rond de ogen en oren moeten worden getrimd. Professioneel knippen dient tweemaal per jaar te gebeuren. Het is belangrijk om de snorharen schoon te maken na de maaltijd. De Standaard Schnauzer is over het algemeen gezond, maar kan aanleiding hebben tot kleine oogproblemen en heupdysplasie.

Vacht

De Standaard Schnauzer heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is dik, taai en hard en de ondervacht is zacht en dicht. De vacht is langer boven de ogen en op de snuit. Het haar op de benen is langer dan de vacht. De kleur van de vacht is ofwel zuiver zwart of peper en zout. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden

Ze zijn veeleisend en eigenzinnig en dit ras vereist een stevige en dominante eigenaar. Zij hebben behoefte aan intensieve en extensieve vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining. De Standaard Schnauzer reageert het beste op eerlijkheid, consequent zijn en geduld. Ze blinken uit in zoek-en reddingsacties, behendigheid, concurrerende gehoorzaamheid, en militaire werk. Ze worden ook met succes gebruikt als therapie honden.

Activiteit en bewegen

De Standaard Schnauzer is zeer energiek en vereist intensieve dagelijkse oefening. Ze gedijen op speelsessies, vrijlopen in een veilige omgeving en lange, stevige wandelingen.

Kenmerken

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 12 - 14 jaar
Schofthoogte: Reu en Teef: 45 - 50 cm.
Gewicht: 14,5-15,5 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Christine

geplaatst op 12 augustus 2020 | 15:00

Na Mikas zijn wij 9 maanden zonder hond geweest. Tot wij een telefoontje kregen van de fokker. Hij wou zijn reu Gandalf van 3 jaar plaatsen omdat hij door zijn andere reuen gedomineerd werd. En hij dacht daarbij aan ons. Wij hebben Gandalf met veel liefde in ons gezin opgenomen. Toen de fokker na 3 maanden bij ons kwam voor Gandalf zijn trimbeurt keek hij met grote ogen. Van een teruggetrokken hond met staart tussen de poten was hij veranderd in een vrolijke, uitbundige hond die met zijn staart fier omhoog constant stond te kwispelen. Ondertussen is deze schat al bijna 10 jaar onze lieve hond. Hij heeft wel een groot jachtinstinct, wat maakt dat hij alleen aangelijnd mee op wandel mag gaan. In de tuin egels opsporen en meebrengen doet hij ook heel graag. Hij is onze liefste schat.

Christine

geplaatst op 12 augustus 2020 | 14:34

Onze 1ste schnauzer Mikas was een schat van een hond. Heel aanhankelijk, intelligent, speels, trouw en waakzaam. Aanvankelijk hadden wij hem samen met Santo, zijn broertje, aangekocht. Dit is echter slecht uitgedraaid en na +/-2 jaar hebben wij, met heel veel verdriet in ons hart, noodgedwongen een nieuwe thuis voor hem moeten zoeken. Santo was ook een hele lieve en aanhankelijke hond, vooral naar mij toe. Maar vanaf de puberteit begon hij mij meer en meer voor zich alleen op te eisen en de laatste maanden met soms hevige vechtpartijen tussen hen twee die hij altijd uitlokte. De keuze om Santo te plaatsen was omdat we schrik hadden dat hij later, bij eventuele kleinkinderen, op dezelfde dominante manier zou reageren. Nadien bloeide Mikas helemaal open. Hij is 13 en 1/2 jaar geworden.

rogier

geplaatst op 5 januari 2018 | 11:59

wij hebben sinds drie jaar een dwergschnauzer zeer slim leuk met de kat maar kan op straat en in de auto blaffen als een grote dit zal hij doen om ons te beschermen hij heeft de neiging om grote honden plat te leggen boxers jachthonden maar bij een loslopende Afrikaanse leeuwenhond blijft hij wijs stil schapendrijven gaat hem ook goed af dus al met al temperament en hij heeft mij nog nooit gebeten en kinderen zijn hem alles het is alleen net zelf een kind want hij houd alles in de gaten en blaft erna als het hem niet aanstaat en plagen vinden ze ook leuk of stommetje spelen echte grappenmakers ik zeg maar zo 1 schnautzer telt voor drie qua gezelschap en plezier hoewel mijn hond niet eens raszuiver is mix met een york grappig hondje

Benoit

geplaatst op 5 december 2017 | 13:11

Hebben ondertussen 6 jaar onze dwergschnauzer (zwart-wit), voorheen hadden we er ook een. Mijn zus heeft sinds enkele jaren ook een dwergschnauzer (peper-zout) en kan er geen slecht woord over kwijt. Makkelijk hond om op te voeden, maar vergeet dit ook niet te doen. Enkele typische kenmerken - Goed met kinderen - Vriendelijk - Nieuwsgierig - Blaft regelmatig (ook al is dit bij alle drie toch net iets meer of minder) - Luistert goed (ook weer bij alle drie verschillend natuurlijk, maar als ik fluit weten ze het wel) - Speels (maar niet te speels) - Vriendschap - Niet graag te lang alleen (valt me toch op dat 2/3 niet graag alleen is voor een lange tijd) - Verliest geen haar ( + punt ) - Vakantie bij buren/ouders/familie vinden ze leuk * elke hond heeft zijn trekjes ;)

Daisy

geplaatst op 27 december 2016 | 23:09

Wij hebben nu 7 jaar een dwerg schnauzer, teefje, peper en zout en willen haar voor geen goud missen. Lekker eigenwijs maar zo ontzettend slim. Je moet wel sterk in je schoenen staan want ze nemen snel een loopje met je. Verder voor de kinderen een echte vriend en wij hebben totaal geen problemen met haar en andere honden. Ze gedraagt zich onderdanig en is heel enthousiast en vrolijk naar andere honden toe. Bij een mannetje moet je wel wat meer oppassen want deze kunnen zich eerder als een macho gedragen en daar is niet iedere hond van gecharmeerd. Van huis uit heb ik nu 3 mannetjes dwerg schnauzers meegemaakt maar alledrie even lief maar wel verschillend van karakter. Een vrouwtje is wel eerder knorrig dan de mannetjes. Mannetjes zijn wat zachter van karakter maar met andere honden kan het wat lastiger zijn. Het zal helpen als je het mannetje op tijd laat helpen. Wij zouden nooit geen andere hond nemen dan een dwerg schnauzer....zo leuk zijn ze!

Fam. Peeters

geplaatst op 23 november 2016 | 14:23

Hallo, wij willen graag een Schnauzer aankopen. Wij zijn een gezin met een dochter van bijna 18 jaar is. Nu hebben wij via goede vrienden gehoord dat deze honden vrij agressief uit de hoek kunnen komen. Ze zouden namelijk bijten/aanvallen. Nu had ik toch graag geweten of iemand dit al heeft meegemaakt? Heb er nochthans alles over gelezen. Wij hebben vroeger boxers gehad dus ik weet wel wat over honden.

Gonnie

geplaatst op 30 maart 2013 | 10:13

schitterend ras. Pittig, eigenwijs, maar voor het gezin is hij fantastisch. Mijn Schnautzer kan allen niet overweg met grote honden. Wellicht dat iemand tips heeft?

Gerard Bontjer

geplaatst op 29 maart 2013 | 16:18

Heb zelf een zwarte standaard schauzer'een fantastische hond ,intiligent,trouw erg lief voor gezin ,speels en vooral erg waakzaam en sterk,heeft stevige leiding nodig ,duidelijke grenzen maar boven alles een echte vriend.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test