Schnauzer

Alles wat je wilt weten over de Schnauzer

De Schnauzer: een ras met een charmante persoonlijkheid

Over de Schnauzer

Van oorsprong kom hij uit Duitsland, de Standaard Schnauzer is de oudste van de drie Schnauzer rassen. Als een arbeidersklassehond werd dit ras gebruikt als een huisdier en waakhond. Hun boerderij taken waren schapendrijven, het doden van ongedierte en het beschermen van vee. Dit ras werd ook gebruikt om op de kinderen te passen en hen veilig te houden. Vandaag de dag is de Standaard Schnauzer is een zeer vereerde waakhond en metgezel, hoewel ze vrij moeilijk te verkrijgen zijn

Wat kost een Schnauzer

De kosten voor een Schnauzer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Schnauzer ergens tussen de € 900 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Schnauzer

Ze zijn robuust en middelgroot en dit ras wordt vaak aangeduid als "de hond met het menselijk brein". De Schnauzer is slim, boeiend en stevig en beschikt ook over gratie en elegantie. Ze hebben een koninklijke en aristocratische uitstraling en zijn zeer veelzijdig als een huisdier en zijn harde werkers.

Temperament van een Schnauzer

De Standaard Schnauzer heeft sterk ontwikkelde zintuigen en is uiterst intelligent. Ze zijn zeer loyaal, toegewijd en betrouwbaar. Ze zijn aanhankelijk en speels en dit ras heeft een charmante persoonlijkheid. Ze zijn over het algemeen niet betrouwbaar met andere huisdieren en hebben de neiging om agressief worden bij andere honden. Dit ras gedijt op menselijk gezelschap en kan niet goed tegen lang alleen zijn. Ze zijn afstandelijk en gereserveerd tegenover vreemden en zeer beschermend over hun familie en grondgebied waardoor ze een uitstekende waakhond zijn. De Standaard Schnauzer wordt niet aanbevolen voor de beginnende of sedentaire hondenbezitter.

Verzorging van een Schnauzer

De Standaard Schnauzer moeten dagelijks geborsteld en gekamd worden om de vacht vrij te houden van klitten. Het haar rond de ogen en oren moeten worden getrimd. Professioneel knippen dient tweemaal per jaar te gebeuren. Het is belangrijk om de snorharen schoon te maken na de maaltijd. De Standaard Schnauzer is over het algemeen gezond, maar kan aanleiding hebben tot kleine oogproblemen en heupdysplasie.

Vacht van een Schnauzer

De Standaard Schnauzer heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is dik, taai en hard en de ondervacht is zacht en dicht. De vacht is langer boven de ogen en op de snuit. Het haar op de benen is langer dan de vacht. De kleur van de vacht is ofwel zuiver zwart of peper en zout. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden van een Schnauzer

Ze zijn veeleisend en eigenzinnig en dit ras vereist een stevige en dominante eigenaar. Zij hebben behoefte aan intensieve en extensieve vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining. De Standaard Schnauzer reageert het beste op eerlijkheid, consequent zijn en geduld. Ze blinken uit in zoek-en reddingsacties, behendigheid, concurrerende gehoorzaamheid, en militaire werk. Ze worden ook met succes gebruikt als therapie honden.

Activiteit en bewegen van een Schnauzer

De Standaard Schnauzer is zeer energiek en vereist intensieve dagelijkse oefening. Ze gedijen op speelsessies, vrijlopen in een veilige omgeving en lange, stevige wandelingen.

Kenmerken van een Schnauzer

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd:12 - 14 jaar
  • Schofthoogte: Reu en Teef: 45 - 50 cm.
  • Gewicht: 14,5-15,5 kg
Grootte:
3
Beweging:
3
Waakhond:
5
Onderhoud:
4
Sociaal:
2

Ziektes bij een Schnauzer

De Schnauzer is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Schnauzer is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test