Karstherder of Kraski Ovcar

Rasbeschrijving van de Karstherder of Kraski Ovcar

De Karstherder ook wel de Kraski Ovcar is voor een berghond relatief klein, maar desondanks is het een forse grote hond. Aangenomen wordt dat Karstherder nauw verwant is met een aantal andere in Zuidoost en Oost-Europa inheemse berghonden. van oorsprong werd dit ras gebruikt voor het beschermen van het vee en vandaag de dag wordt hij vaak gebruikt als waakhond. In Slovenië wordt deze rashond nog gebruikt als politiehond en bij de defensie.

Karakter van een Karstherder of Kraski Ovcar

Net zoals alle andere berghonden is dit ras rustig, terughoudend richting vreemden, alert en zelfstandig. Ondanks zijn zelfstandigheid is hij zeer toegewijd aan het gezin en zijn ze dol op kinderen. Hij is zich goed bewust van zijn taak, verdedigt zijn terrein (gebied). Daarom is het niet raadzaam een bezoek zonder begeleiding in dit gebied te doen. Alleen wanneer de Kraski aan het bezoek is voorgesteld en de hond deze heeft geaccepteerd, kan de bezoeker vrij bewegen op het terrein.

Temperament van een Karstherder of Kraski Ovcar

De taak die de Kraski opgedragen krijgt neemt hij zeer serieus. Onverwacht bezoek kan problemen geven. Raadzaam is om alleen bezoekers op het terrein toe te laten onder begeleiding. Pas als de Karstherder het bezoek heeft geaccepteerd kan deze persoon vrij over het terrein lopen. Een goede afzetting is dus aanbevolen. Als de hond van pup af aan goed gesocialiseerd is, dan zal dit alles een stuk makkelijker gaan.

Verzorging van een Karstherder of Kraski Ovcar

Het is een relatief gezond ras die binnen de rasvereniging gecontroleerd wordt op het voorkomen van heupdysplasie, elleboogdysplasie en distichiasis.

Vacht van een Karstherder of Kraski Ovcar

De verzorging van de vacht valt op zich mee. Borstelen en kammen moet genoeg zijn. Wassen moet alleen worden gedaan als het echt noodzakelijk is.

Trainen en opvoeden van een Karstherder of Kraski Ovcar

De Kraski Ovcar zal niet zomaar volgzaam gehoorzamen. Als dit ras ergens het nut niet van inziet, dan zal hij de taak niet uitvoeren. Denk hierbij aan een spelletje apporteren. Wees van pup af aan eerlijk, consistent en zorg voor genoeg socialisatie. Als de Karstherder vanaf jonge leeftijd genoeg contact met mensen, dan zal dit problemen in de omgang voorkomen. Argwaan zal er altijd blijven bij deze hond, maar hij zal dan braaf blijven. Indien de opvoeding en training niet eerlijk of hardhandig verloopt, dan zal deze hond zich tegen de baas keren. Laat hem in zijn waarde en je krijgt er een zelfverzekerde hond voor terug, die trots is en zeer gesteld is op zijn familie.

Activiteit en bewegen van een Karstherder of Kraski Ovcar

De rashond heeft veel beweging nodig. Ideaal zou zijn als hij een grote tuin of erf tot zijn beschikking heeft waar hij lekker kan struinen en zijn taak kan uitvoeren, namelijk waken. Dit is iets wat hij het liefste doet.

Kenmerken van een Karstherder of Kraski Ovcar

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: -
Schofthoogte: Reu 57- 63 cm, Teef 54 - 60 cm
Gewicht: Reu 30 - 42 kg, Teef 25 - 37 kg
Grootte:
6
Beweging:
5
Waakhond:
7
Onderhoud:
3
Sociaal:
4

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test