De Bolognezer: een klein intelligente toegewijde vriend

Alles wat je wilt weten over de Bolognezer

Over de Bolognezer

De Bolognezer behoort tot de familie van de Bichon-honden en is nauw verwant aan andere bichon-rassen, zoals de Havanezer en de Bichon Frise. Alle drie de rassen zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en delen vergelijkbare kenmerken, zoals hun kleine formaat, witte vacht en levendige persoonlijkheid. .

De Bolognezer, ook wel bekend als de Bolognese, is een klein gezelschapshondenras met een lange geschiedenis. Het ras stamt af van de Maltezer en is afkomstig uit de Italiaanse stad Bologna. Van oorsprong werd de Bolognezer gefokt als gezelschapshond voor de aristocratie en hogere klassen. Door zijn kleine formaat en charmante uitstraling was hij de perfecte metgezel voor in huis.

Wat kost een Bolognezer

De kosten voor een Bolognezer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Bolognezer ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Bolognezer

De Bolognezer heeft een zachtaardig, vriendelijk en speels karakter. Ze zijn sociaal, intelligent en gevoelig, waardoor ze goed zijn in het aanvoelen van de stemmingen van hun baasjes en familieleden. Bolognezers houden ervan om te spelen en te knuffelen, maar kunnen soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden. Ze hebben ook de neiging om een sterke band te ontwikkelen met hun baasje en vinden het heerlijk om bij hen in de buurt te zijn. Al met al is het een hond met een aangenaam karakter en ze hebben een levendige expressie.

Temperament van een Bolognezer

De Bolognezer past het beste in een huishouden met oudere en zorgzame kinderen en kan goed overweg met andere huisdieren. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en kunnen daarom last hebben van verlatingsangst. Bij onvoldoende socialisatie en training kunnen ze terughoudend en wantrouwig zijn tegenover vreemden. Dankzij hun scherpe zicht en uitstekend gehoor zijn ze zeer geschikt als waakhond.

Verzorging van een Bolognezer

Dagelijks borstelen van de Bolognezer is vereist om matten te voorkomen. Maandelijkse verzorging wordt aanbevolen. Vanwege de zeldzaamheid van dit ras en beperkte menselijke tussenkomst heeft de Bolognezer geen gezondheidsproblemen. Echter, net als bij alle hondenrassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals patella luxatie, oogproblemen, allergieën en tandproblemen.

Vacht van een Bolognezer

Dit ras heeft geen ondervacht en verhaard bijna niet.

De Bolognezer heeft een lange, zijdeachtige vacht die in wit kan zijn of wit met enkele champagnekleurige tinten. Het haar groeit continu door en moet daarom regelmatig worden bijgeknipt en geborsteld om klitten te voorkomen. De vacht kan in verschillende stijlen worden getrimd, waaronder de puppy cut, teddy bear cut en de show cut. Het is belangrijk om regelmatig de ogen, oren en poten van de hond schoon te maken om ophoping van vuil en infecties te voorkomen.

De termen "puppy cut", "teddy bear cut" en "show cut" worden gebruikt om verschillende stijlen van vachtverzorging te beschrijven bij honden.

De puppy cut verwijst naar een korte, gelijkmatige vacht over het hele lichaam van de hond. Het kan worden gebruikt om jongere honden een meer schattige uitstraling te geven en om de verzorging van de vacht te vergemakkelijken.

De teddy bear cut is vergelijkbaar met de puppy cut, maar met langere haren op het gezicht en soms ook op de poten en staart. Het doel is om de hond een pluizige, teddybeer-achtige uitstraling te geven.

De show cut is een specifieke stijl van vachtverzorging die wordt gebruikt voor honden die aan shows meedoen. Het is vaak een uitgebreide en nauwkeurige stijl, waarbij de vacht van de hond op een bepaalde manier wordt geknipt en getrimd om het rasstandaard te benadrukken en de hond er op zijn best uit te laten zien.

Trainen en opvoeden van een Bolognezer

Het trainen van een Bolognezer vereist geduld en consistentie, omdat ze soms koppig kunnen zijn. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de training, waarbij positieve versterking en beloningssystemen worden gebruikt om hun aandacht en interesse te behouden. Bolognezers reageren goed op zachte trainingstechnieken en variatie in trainingsoefeningen om verveling te voorkomen. Het socialiseren van de Bolognezer met andere honden, mensen en situaties is ook belangrijk om hun zelfvertrouwen te vergroten en hen te helpen zich comfortabel te voelen in verschillende omgevingen.

De Bolognezer is een snelle leerling maar kan moeite hebben met zindelijk worden. 

Activiteit en bewegen van een Bolognezer

De Bolognezer zal het goed doen in een appartement op voorwaarde dat ze tijd en aandacht krijgen en niet voor een langere tijd alleen gelaten worden. Dit ras gedijt op gezelschap en profiteert van een dagelijkse wandeling of spelen in een kleine tuin.

Kenmerken van een Bolognezer

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-27 cm. Teef: 25-27 cm
  • Gewicht: Reu: 2-4 kg. Teef: 2-4 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test