Rasbeschrijving van de Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund wordt beschouwd als een van 's werelds zeldzaamste honden. Het is een lid van de Spitz honden en de Noorse Lundehund is ontstaan in Noorwegen als jagers op Papegaaiduikers. Tijdens de jaren 1800 werden Papegaaiduikers beschermde soorten en viel dit ras uit de gratie. Na de Tweede Wereldoorlog waren ze bijna uitgestorven en wisten slechts vijf honden te overleven. Vandaag de dag wordt dit ras langzaam weer tot leven gebracht en erkend. Er zijn momenteel naar schatting ongeveer 1500 Lundehunden in de hele wereld en ze zijn zeer moeilijk te krijgen.

Karakter van een Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund is een opmerkelijke ras, ze bezitten vele unieke kenmerken: Zes tenen aan elke voet, de mogelijkheid om hun kop naar achteren te buigen over hun schouders, ze zijn in staat om hun oren dicht te doen om deze te beschermen tegen water en vuil. En als laatste de mobiliteit om zowel de voor- als achterpoten helemaal naar de zijkanten uit te rekken. Door al deze ongewone vermogens is dit ras in staat om te jagen op kliffen en oneffen terrein.

Temperament van een Noorse Lundehund

Noorse Lundehunden zijn levendig, vriendelijk en speels. Het is een primitief ras en de Noorse Lundehund is beschermend tegenover hun familie en huis. Ze zijn alert, waakzaam, achterdochtig en blaffen snel bij ieder nieuw beeld en geluid. Ze doen het goed met kinderen en honden bij wie ze zijn opgegroeid. Vervelen is funest voor dit ras. Ze zijn vrolijk, aanhankelijk en zijn een uitstekende metgezel, maar de Noorse Lundehund wordt niet aanbevolen voor de eerste keer hondenbezitters.

Verzorging van een Noorse Lundehund

Wekelijks borstelen om losse en dode haren te verwijderen wordt aanbevolen. Speciale aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de rui. Hun vacht is zelfreinigend en wassen moet alleen gebeuren indien nodig. De Noorse Lundehund kan zeer ernstige gezondheidsproblemen hebben met de spijsvertering. Dit kan resulteren in hoge dierenarts rekeningen.

Vacht van een Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund heeft een dubbele vacht. De buitenste vacht is kort, dicht en ruig en meer overvloedig rond de hals, de staart en de achterkant van de dijen. De ondervacht is dik en zacht. Dit ras verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

Trainen en opvoeden van een Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund is koppig, eigenzinnig en manipulatief en vroege socialisatie en basis gehoorzaamheid wordt aanbevolen. Dit ras is uiterst moeilijk om zindelijk te krijgen. Opvoeding moet gegeven worden met de stevigheid, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund wordt niet aanbevolen voor in een appartement. De Noorse Lundehund vereist een grote veilig omheinde tuin of landelijke omgeving waar ze kunnen rennen en spelen.
Bron foto: Andrva, Lundehund 2008, CC BY-SA 3.0

Kenmerken van een Noorse Lundehund

Rasgroep: Spitsen en oertypes
Leeftijd: 12 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: ca 7,5 kg
Grootte:
2
Beweging:
4
Waakhond:
7
Onderhoud:
3
Sociaal:
7

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test