De Noorse Lundehund: één van 's werelds zeldzaamste honden

Alles wat je wilt weten over de Noorse Lundehund

Over de Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund wordt beschouwd als een van 's werelds zeldzaamste honden. Het is een lid van de Spitz honden en de Noorse Lundehund is ontstaan in Noorwegen als jagers op Papegaaiduikers. Tijdens de jaren 1800 werden Papegaaiduikers beschermde soorten en viel dit ras uit de gratie. Na de Tweede Wereldoorlog waren ze bijna uitgestorven en wisten slechts vijf honden te overleven. Vandaag de dag wordt dit ras langzaam weer tot leven gebracht en erkend. Er zijn momenteel naar schatting ongeveer 1500 Lundehunden in de hele wereld en ze zijn zeer moeilijk te krijgen.

Wat kost een Noorse Lundehund

De kosten voor een Noorse Lundehund kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Noorse Lundehund ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund is een opmerkelijke ras, ze bezitten vele unieke kenmerken: Zes tenen aan elke voet, de mogelijkheid om hun kop naar achteren te buigen over hun schouders, ze zijn in staat om hun oren dicht te doen om deze te beschermen tegen water en vuil. En als laatste de mobiliteit om zowel de voor- als achterpoten helemaal naar de zijkanten uit te rekken. Door al deze ongewone vermogens is dit ras in staat om te jagen op kliffen en oneffen terrein.

Temperament van een Noorse Lundehund

Noorse Lundehunden zijn levendig, vriendelijk en speels. Het is een primitief ras en de Noorse Lundehund is beschermend tegenover hun familie en huis. Ze zijn alert, waakzaam, achterdochtig en blaffen snel bij ieder nieuw beeld en geluid. Ze doen het goed met kinderen en honden bij wie ze zijn opgegroeid. Vervelen is funest voor dit ras. Ze zijn vrolijk, aanhankelijk en zijn een uitstekende metgezel, maar de Noorse Lundehund wordt niet aanbevolen voor de eerste keer hondenbezitters.

Verzorging van een Noorse Lundehund

Wekelijks borstelen om losse en dode haren te verwijderen wordt aanbevolen. Speciale aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de rui. Hun vacht is zelfreinigend en wassen moet alleen gebeuren indien nodig.

De Noorse Lundehund is over het algemeen een gezond hondenras. Er zijn geen gevallen bekend van heup- of elleboogdysplasie en er worden geen oogziekten gemeld. Echter heeft ongeveer één op de tien Noorse Lundehunden last van ernstige spijsverteringsproblemen, voornamelijk de aandoening Intestinale Lymphangiecstasie (IL), ook wel bekend als het lundehundsyndroom.

Intestinale Lymphangiecstasie (IL) is een aandoening waarbij er abnormale uitstulpingen ontstaan in de wanden van de dunne darm. Hierdoor ontstaan er lekkages van lymfevocht in de darmen, wat leidt tot chronische diarree, gewichtsverlies en een slechte opname van voedingsstoffen. Het is een erfelijke aandoening die voornamelijk voorkomt bij de Noorse Lundehund.

Dit kan resulteren in hoge dierenarts rekeningen.

Vacht van een Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund heeft een dichte, ruwe dekvacht en een zachte ondervacht. De kleur van de vacht varieert van roodbruin tot bruingeel met min of meer zwarte haarpunten. Ook zijn zwart of grijs toegestaan, altijd in combinatie met witte aftekeningen of een witte vacht met donkere aftekeningen. Dit ras verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

Trainen en opvoeden van een Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund is een intelligent en onafhankelijk ras dat een consequente en geduldige training nodig heeft. Ze zijn eigenwijs en hebben de neiging om hun eigen weg te gaan als ze zich vervelen of niet voldoende gestimuleerd worden. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met socialisatie en gehoorzaamheidstraining om ongewenst gedrag en angst te voorkomen. Positieve bekrachtiging en beloning zijn effectieve methoden om deze honden te trainen. Een variatie van activiteiten en uitdagingen, zoals speuren en behendigheid, kan helpen om hun nieuwsgierige geest te bevredigen en hen fysiek en mentaal gestimuleerd te houden. Dit ras is uiterst moeilijk om zindelijk te krijgen.

Activiteit en bewegen van een Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund heeft veel beweging nodig en moet regelmatig worden uitgelaten om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en ongewenst gedrag gaat vertonen. Hoewel het een klein ras is, heeft het veel energie en uithoudingsvermogen en is het zeer geschikt voor activiteiten zoals lange wandelingen, wandelen in de bergen en hondensporten zoals behendigheid en flyball. 

Kenmerken van een Noorse Lundehund

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 33-38 cm. Teef: 30-36 cm
  • Gewicht: Reu: 6-9 kg. Teef: 6-9 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Bron foto: Andrva, Lundehund 2008, CC BY-SA 3.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test