Het Leeuwhondje: tweemaal in het Guinness Book

Alles wat je wilt weten over de Leeuwhondje - Lowchen

Over de Leeuwhondje - Lowchen

Het Leeuwhondje, ook wel bekend als de Löwchen, is één van de Bichons, en heeft Frans-Belgische roots. Het was al een bekend gezelschapshondje sinds de vroege Middeleeuwen, zoals afgebeeld op oude schilderijen en gravures. Echter raakte het ras in de loop der tijd in vergetelheid. Gelukkig werd in de jaren vijftig van de 20e eeuw het initiatief genomen om het ras weer op te bouwen, met name in Brussel. Sindsdien is het ras weer in opkomst, maar het blijft wel een relatief zeldzaam ras.

Het Leeuwhondje staat bekend om zijn unieke uiterlijk, met zijn lange, gekrulde vacht die hem een leeuwachtige uitstraling geeft. Vroeger werd de vacht kort geknipt, behalve een plukje haar aan de staart, de voeten en rond de borstkas, om het Leeuwhondje eruit te laten zien als een leeuw. Het Leeuwhondje werd vaak gebruikt als gezelschapshond, maar het had ook andere taken, zoals het vangen van ratten en muizen op boerderijen.

Het Leeuwhondje is twee keer verschenen in het Guinness Book of World Records - een keer als duurste hond ter wereld en een keer als zeldzaamste hond ter wereld!

Wat kost een Leeuwhondje - Lowchen

De kosten voor een Leeuwhondje - Lowchen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Leeuwhondje - Lowchen ergens tussen de € 1.200 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Leeuwhondje - Lowchen

Het Leeuwhondje staat bekend om zijn charmante en levendige persoonlijkheid. Ze zijn speels, leergierig en zeer aanhankelijk. Daarnaast zijn ze ook bijzonder verdraagzaam, ook met kinderen en andere huisdieren. Hoewel ze waaks zijn, zijn het geen blaffers en zijn ze gereserveerd tegenover onbekenden. Het zijn fantastische gezelschapshondjes die graag bij hun eigenaar zijn en genieten van gezelschap en aandacht.

Temperament van een Leeuwhondje - Lowchen

Het Leeuwhondje is zeer intelligent, aanhankelijk en gezellig. Dit ras is trouw, toegewijd en enthousiast om te behagen, zijn onbevreesd en vindingrijk. Ze bezitten een zachte en gevoelige aard en hechten zich stevig aan hun familie. Dit ras is goed met kinderen, andere honden en andere huisdieren. Het Leeuwhondje ziet er kwetsbaar uit qua uiterlijk, maar is eigenlijk robuust en taai. Zij kunnen arrogantie of een wilskrachtige houding uitstralen. Dit ras is zijn zeer beschermend tegenover hun familie en zal blaffen om te waarschuwen voor gevaar of bezoekers. Een Leeuwhondje is vrolijk en speels, maar niet hyperactief of gespannen.

Verzorging van een Leeuwhondje - Lowchen

De klassieke uitstraling van de Lowchen vereist elke vier tot zes weken een professionele verzorging. De vacht moet dagelijks gekamd worden om klitten en matten te voorkomen. Wassen moet elke week gebeuren. Het is belangrijk dat zonnebrandcrème worden toegepast op het geschoren gebied. De Lowchen's zijn over het algemeen gezond, hoewel zij vatbaar zijn voor oogirritaties veroorzaakt door haar en huidirritaties op de geschoren gebieden.

Voor het fokken van Leeuwhondjes stellen rasverenigingen verplichte gezondheidsonderzoeken voor de ouderdieren. Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek. Bij Patella Luxatie wordt er gekeken naar de knieschijf om te controleren of deze op zijn plaats blijft zitten. Bij het ECVO-oogonderzoek wordt de gezondheid van de ogen van de hond beoordeeld om te voorkomen dat oogproblemen worden doorgegeven aan de nakomelingen. Op deze manier proberen rasverenigingen ervoor te zorgen dat de Leeuwhondjes zo gezond mogelijk blijven en genetische problemen worden voorkomen.

Vacht van een Leeuwhondje - Lowchen

De Lowchen heeft een zachte vacht en zijdeachtig textuur. Het is typisch bijgesneden om op een leeuw te lijken. Hun achterhand wordt geschoren tot op de huid en een plukje haar wordt achtergelaten op het einde van de staart. De haren op de oren blijven lang. Als de vacht wordt getrimd is de vacht lang en golvend, nooit krullend. De vachtkleur zijn in verschillende combinaties. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden van een Leeuwhondje - Lowchen

Het Leeuwhondje is een slim en leergierig hondje dat graag samenwerkt met zijn baasje. Ze zijn gevoelig voor positieve bekrachtiging en hebben een zachte aanpak nodig tijdens de training. Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn bij het trainen van een Leeuwhondje.

Socialisatie is ook erg belangrijk voor dit ras, aangezien ze enigszins gereserveerd kunnen zijn tegenover vreemden. Het is goed om ze van jongs af aan kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en situaties, zodat ze leren wat normaal gedrag is en hoe ze hiermee om moeten gaan.

Omdat ze van nature aanhankelijk zijn, kunnen Leeuwhondjes last hebben van verlatingsangst. Het is belangrijk om ze van jongs af aan te leren dat het oké is om alleen te zijn en om dit geleidelijk op te bouwen.

Korte trainingssessies, van ongeveer 10 tot 15 minuten, zijn het meest effectief voor dit ras. Het is ook belangrijk om ze voldoende lichaamsbeweging te geven en ze bezig te houden met speelgoed en puzzels, zodat ze mentaal gestimuleerd blijven.

Activiteit en bewegen van een Leeuwhondje - Lowchen

Het Leeuwhondje is dol op lange wandelingen, dus als je een hond hebt die veel beweging nodig heeft, is dit de perfecte match voor jou. Ze kunnen zowel in een appartement als in een huis worden gehouden, zolang ze maar genoeg speelruimte hebben en genoeg beweging krijgen. Het hebben van een omheinde tuin is leuk, maar het is niet nodig voor dit ras.

Kenmerken van een Leeuwhondje - Lowchen

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-30 cm. Teef: 25-30 cm
  • Gewicht: Reu: 4-8 kg. Teef: 4-8 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Leeuwhondje - Lowchen

De Leeuwhondje - Lowchen is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Leeuwhondje - Lowchen is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Jappitoo, LowchenFemale, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test