De Manchester Terriër: klein levendig en vriendelijk

Alles wat je wilt weten over de Manchester Terriër

Over de Manchester Terriër

De Manchester Terriër stamt af van een Engelse black and tan terriër die gebruikt werd om ongedierte te verdelgen. Vroeger waren ze erg populair voor het doden van ratten, en er werden zelfs wedstrijden georganiseerd om te zien wie de meeste ratten kon doden! Toen de wedstrijden verboden werden, nam de populariteit van het ras af. In 1924 kreeg de Manchester Terriër zijn naam en het ras werd genoemd naar de stad Manchester, waar het ras veel voorkwam en waar de hygiënische omstandigheden slecht waren, waardoor er veel ongedierte was. De Manchester Terriër werd gebruikt om fabrieken vrij van ongedierte te houden, maar toen rattengif werd gebruikt, werd zijn rol hierin overbodig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het ras bijna helemaal verdwenen, maar door honden uit de Verenigde Staten en kruisingen met de Engelse Toy Terriër is het ras weer opgebouwd. Tegenwoordig is de Manchester Terriër vooral een huishond en niet zo vaak meer te zien.

De Manchester Terriër is een kleine, levendige en vriendelijke hond. Hij is intelligent, speels en nieuwsgierig en is geboren om te racen en te jagen. De Manchester Terriër is sociaal en heeft het liefst de aandacht van zijn eigenaar. Hij is een trouwe metgezel en is gek op wandelingen en speelmomenten. Een opvoeding die gericht is op positieve versterking en consistentie is belangrijk voor deze energieke hond.

Wat kost een Manchester Terriër

De kosten voor een Manchester Terriër kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Manchester Terriër ergens tussen de € 500 en de € 1.250 zal liggen.

Karakter van een Manchester Terriër

De Manchester Terrier is een leuke, slimme, waakzame en gehoorzame hond met een eigenzinnig karakter. Het is een ideale huishond omdat hij loyaal is aan zijn eigenaar en familie. Een consequente opvoeding is wel nodig en hij houdt van wandelingen en spelletjes. Deze actieve en sportieve hond doet het graag goed bij flyball, agility, frisbee, doggy-dance en meer. Maar hij vindt het ook lekker om 's avonds op de bank bij zijn baas te zitten. Hij is ook een goede vriend van kinderen en is veelzijdig en prettig in de buurt. Naar vreemden toe kan hij wat gereserveerd zijn. Hij is een uitstekende waakhond en mist niets met zijn grote blaf.

Temperament van een Manchester Terriër

De Manchester Terriër is een buitengewoon loyale en een toegewijde vriend. Ze tonen de ware aard van een Terriër en kunnen onafhankelijk zijn. De Manchester Terriër is een echte kindervriend en een zeer veelzijdige en prettige hond om in de buurt te hebben. Naar vreemden kunnen ze wat gereserveerd zijn. Manchester Terriërs gedijen op menselijk gezelschap en zijn zeer veeleisend in aandacht vragen.

Leuke wetenswaardigheid:

Grappig genoeg hebben veel Manchester Terriërs de neiging om zichzelf in een kleedje te rollen. Dit komt waarschijnlijk doordat ze maar een enkele vacht hebben en het snel koud krijgen. Mogelijk heeft het ook te maken met hun verleden als holenjagers, waarbij ze gewend waren om in het donker te slapen en te nestelen. Sommige honden zullen zichzelf gewoon in een kleedje rollen, terwijl anderen hun baasje vragen om het kleedje omhoog te houden zodat ze eronder kunnen kruipen. Het is een eigenaardigheid waar veel eigenaren van deze charmante hondjes mee bekend zijn.

Verzorging van een Manchester Terriër

De Manchester Terrier is een makkelijke hond om te verzorgen. Hij heeft niet veel nodig om in goede conditie te blijven. Regelmatig wandelen en spelen houdt hem fit. Qua voeding is hij niet veeleisend. Zijn korte vacht heeft niet veel verzorging nodig, een zachte of rubberen borstel of een vochtige doek zijn voldoende om hem mooi te houden. Door zijn vachtstructuur is hij ook geschikt voor mensen met astma of hooikoorts. Vergeet niet om regelmatig zijn oren en tanden schoon te maken en zijn nagels te knippen als ze te lang worden.

De Manchester Terrier heeft een slank, elegant en atletisch uiterlijk. Hun kop is lang en smal, met mooie donkere ogen die een beetje vurig zijn. Hun oren zijn klein en driehoekig, en worden hoog op het hoofd gedragen. Het unieke kenmerk van de Manchester Terrier zijn de zwarte potloodstrepen op hun tenen, een duimafdruk op hun middenhand en de kissing spots boven hun ogen. Ze hebben altijd een zwarte vacht met tan-kleurige accenten en een enkele, korte vacht. De reuen zijn over het algemeen iets groter dan de teven, met een gemiddelde schofthoogte van 40-41 cm voor de reu en 38 cm voor de teef. De Manchester Terrier is een lichte hond, met een gemiddeld gewicht van 7-10 kilo. Hun levensverwachting is 12 jaar of meer.

De Manchester Terriër is gevoelig voor ziekte van von Willebrand. Dit ras houdt van lekker warm weer maar kan ook tegen een koude klimaat. Hij is echter geen liefhebber van regen.

Vacht van een Manchester Terriër

De Manchester Terriër heeft een korte, dichte, glanzende en gladde vacht. De kleur van de vacht is gitzwart met mahoniehouten tan aftekeningen. Dit ras verhaard gemiddeld

Trainen en opvoeden van een Manchester Terriër

De Manchester Terriër heeft een consequente, maar vooral ook positieve training nodig. Het is belangrijk om van jongs af aan te beginnen met de training om ongewenst gedrag te voorkomen. Ze kunnen soms eigenwijs zijn en daarom is het belangrijk om de training leuk en uitdagend te houden. Beloning gebaseerde training werkt het beste voor dit ras. Het is belangrijk om de Manchester Terriër voldoende mentale en fysieke stimulatie te geven. Door ze te laten werken voor hun eten of door spelletjes met ze te spelen kun je ze mentaal uitdagen. Regelmatig trainen zorgt ervoor dat de Manchester Terriër gehoorzaam en goed opgevoed is.

Activiteit en bewegen van een Manchester Terriër

De Manchester Terrier is een veelzijdige en sportieve hond die van activiteit houdt. Oorspronkelijk werd de Manchester ingezet als ongediertebestrijder, maar tegenwoordig is het een actieve huishond die graag bezig is met hondensporten zoals behendigheid, Flyball, Frisbee of Praktijkspeuren. Gehoorzaamheidstraining kan misschien wat meer energie van de eigenaar vergen, maar als het leuk wordt gehouden zal de Manchester het geweldig vinden. Het belangrijkste is dat hij samen met zijn baasje activiteiten kan ondernemen. Zwemmen of apporteertraining zijn misschien niet zo geschikt voor de Manchester Terrier, maar lange wandelingen zijn ze dol op en mogen zeker niet worden overgeslagen. In het land van oorsprong worden ze soms nog steeds ingezet op boerderijen om ongedierte te bestrijden omdat andere bestrijdingsmiddelen zoals gif ook gevaarlijk kunnen zijn voor andere dieren.

Kenmerken van een Manchester Terriër

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 40-41 cm. Teef: 38-41 cm
  • Gewicht: Reu: 7-10 kg. Teef: 7-10 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Manchester Terriër

De Manchester Terriër is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Manchester Terriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Juhrek, Manchester Terrier, suczka 4 lata (na 2023 rok), modified, CC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test