Laekense Herdershond

De Laekense Herdershond: alles wat je wilt weten over dit ras.

Rasbeschrijving van de Laekense Herdershond

De Laekense Herdershond komt van oorsprong uit België en dit ras werd ontwikkeld voor het hoeden en bewaken van schapen. De Laekense is een van de vier rassen van de Belgische Herders en wordt beschouwd als de zeldzaamste van de vier.

Karakter van een Laekense Herdershond

De Laekense Herdershond is een middelgroot ras, is vierkant gebouwd en heeft een verwaarloosd uiterlijk. Ze zijn stevig, winterhard, behendig en atletisch. Hun meest onderscheidend kenmerk is hun ruwe en pezig vacht.

Temperament van een Laekense Herdershond

De Laekense Herdershond wordt niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters. Dit ras is zeer trouw, waakzaam en beschermend en ze gedijen op menselijk gezelschap. De Laekense Herdershond kan zich hechten aan een bepaald familielid. Ze doen het goed met kinderen met wie ze zijn opgegroeid maar worden niet aanbevolen om te houden in woningen met niet-honden huisdieren. Zij zullen het goed doen bij honden met wie ze zijn opgegroeid. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden en zullen hun familie bewaken en beschermen, net als hun eigendom en grondgebied.

Verzorging van een Laekense Herdershond

Dagelijks kammen van de vacht is van essentieel belang om klitten te voorkomen. Professionele trimmen moet tweemaal per jaar worden gedaan. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk. De Laekense Herdershond is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals oogproblemen, huid allergieën, heupdysplasie en elleboogdysplasie.

Vacht van een Laekense Herdershond

De Laekense Herdershond heeft een ruwe, ruige, wollige en waterbestendige vacht. Het hoofd en de snuit zijn omzoomd en er zitten dichte, borstelige haren op de staart.

Trainen en opvoeden van een Laekense Herdershond

De Laekense Herdershond vereist vroegtijdige, intensieve en permanente socialisatie, gehoorzaamheid en is veeleisend en dominant. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met stevigheid, eerlijkheid, geduld, consistentie en beloning

Activiteit en bewegen van een Laekense Herdershond

Laekense Herdershonden vereisen een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze worden niet aanbevolen voor de stad of appartement. De Laekense Herdershond doet het het beste in een landelijke omgeving waar ze mogen werken en voldoende ruimte hebben om veilig rond te lopen. Ze blinken uit in schapendrijven, zoek-en reddingsacties, tracking en politie werk.
Bron foto: anonymous, Belgian Laekenois 600, CC BY-SA 3.0

Kenmerken van een Laekense Herdershond

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd:12 - 13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 62 cm, Teef: 58 cm
  • Gewicht: 27,5 kg - 28,5 kg
Grootte:
4
Beweging:
7
Waakhond:
7
Onderhoud:
7
Sociaal:
5

Welke ziektes komen voor bij een Laekense Herdershond

Van een Laekense Herdershond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test