Rasbeschrijving van de Laekense Herdershond

De Laekense Herdershond komt van oorsprong uit België en dit ras werd ontwikkeld voor het hoeden en bewaken van schapen. De Laekense is een van de vier rassen van de Belgische Herders en wordt beschouwd als de zeldzaamste van de vier.

Karakter

De Laekense Herdershond is een middelgroot ras, is vierkant gebouwd en heeft een verwaarloosd uiterlijk. Ze zijn stevig, winterhard, behendig en atletisch. Hun meest onderscheidend kenmerk is hun ruwe en pezig vacht.

Temperament

De Laekense Herdershond wordt niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters. Dit ras is zeer trouw, waakzaam en beschermend en ze gedijen op menselijk gezelschap. De Laekense Herdershond kan zich hechten aan een bepaald familielid. Ze doen het goed met kinderen met wie ze zijn opgegroeid maar worden niet aanbevolen om te houden in woningen met niet-honden huisdieren. Zij zullen het goed doen bij honden met wie ze zijn opgegroeid. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden en zullen hun familie bewaken en beschermen, net als hun eigendom en grondgebied.

Verzorging

Dagelijks kammen van de vacht is van essentieel belang om klitten te voorkomen. Professionele trimmen moet tweemaal per jaar worden gedaan. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk. De Laekense Herdershond is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals oogproblemen, huid allergieën, heupdysplasie en elleboogdysplasie.

Vacht

De Laekense Herdershond heeft een ruwe, ruige, wollige en waterbestendige vacht. Het hoofd en de snuit zijn omzoomd en er zitten dichte, borstelige haren op de staart.

Trainen en opvoeden

De Laekense Herdershond vereist vroegtijdige, intensieve en permanente socialisatie, gehoorzaamheid en is veeleisend en dominant. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met stevigheid, eerlijkheid, geduld, consistentie en beloning

Activiteit en bewegen

Laekense Herdershonden vereisen een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze worden niet aanbevolen voor de stad of appartement. De Laekense Herdershond doet het het beste in een landelijke omgeving waar ze mogen werken en voldoende ruimte hebben om veilig rond te lopen. Ze blinken uit in schapendrijven, zoek-en reddingsacties, tracking en politie werk.
Bron foto: anonymous, Belgian Laekenois 600, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu: 62 cm, Teef: 58 cm
Gewicht: 27,5 kg - 28,5 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Marian Vos

geplaatst op 24 januari 2016 | 16:57

Bij de rasbeschrijving van de Laekense herder worden verkeerde maten weergegeven in uw beschrijving. De correcte maat volgens de FCI rasstandaard voor de teef is 58 cm en voor de reu 62 cm. Een afwijking van 2 cm naar beneden en 4 cm naar boven, is toegestaan. De Laekense herder is de ruwharige variant van de Belgische herder; de andere variëteiten zijn de Groenendaler en Tervuerense herder, beide langharig en de Mechelse herder, kortharig.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test