Astma bij de kat bij de kat

Astma bij de kat

Astma bij de kat bij de kat

Wanneer uw kat een aanhoudende hoest heeft kan uw kat astma hebben. Astma is de meest voorkomende oorzaak van hoest bij katten. Vaak zijn de symptomen relatief mild en heeft de kat er weinig last van, maar astma kan ook een ernstige aanval met ademnood veroorzaken. Hoest kan in sommige gevallen ook door longworm veroorzaakt worden. Dit is zeer eenvoudig te verhelpen met Stronghold®.

Wat is astma? Astma wordt veroorzaakt door een ontsteking (irritatie) van de luchtwegen zonder een infectieuze oorzaak. De luchtwegen bij een kat met astma zijn hyperreactief en reageren op prikkels waarop normale longen niet zouden reageren. Deze prikkels kunnen bijvoorbeeld sigarettenrook zijn, pollen of huisstofmijt. Als reactie zwelt de wand van de luchtweg op, wordt er veel vocht geproduceerd en knijpen de luchtwegen samen. Hierdoor ontstaat er een vernauwing of verstopping van de luchtwegen wat zich uit als een astma aanval waarbij de kat moeite heeft om genoeg lucht binnen te krijgen

Symptomen van astma bij de kat bij de kat

De meeste katten met astma vertonen symptomen als een droge hoest en hebben een bemoeilijkte ademhaling. Sommige katten hebben langere periodes waarbij ze enkel mild hoesten. Een aantal katten krijgen een acute astma aanval met plotse hoestbuien en een piepende ademhaling en ademnood.

Bij uitademen hebben astmatische katten vooral problemen omdat de al vernauwde luchtwegen dan verder ineenvallen. Vaak ademen de astmatische katten dan via hun mond.

Diganose van astma bij de kat bij de kat

Aan de hand van de geschiedenis van de kat en de symptomen zal de dierenarts astma als waarschijnlijkheidsdiagnose stellen. Dit kan dan bevestigd worden door uitgebreider onderzoek, waarbij ook andere oorzaken kunnen worden uitgesloten. De dierenarts zal uw kat goed lichamelijk onderzoeken waarbij vooral het luisteren naar de longen belangrijk is.

Tussen de aanvallen door kan dit onderzoek echter normaal zijn. Verder is een röntgenfoto van belang omdat hiermee longschade kan worden aangetoond die typisch is voor astma.

Bij een lichte vorm van astma kan de röntgenfoto echter ook normaal zijn. Verdere diagnostiek kan bestaan uit het verzamelen van slijm uit de luchtwegen of het uitvoeren van een bronchoscopie (dit is met een buisvormige camera de luchtwegen in) om te controleren hoe de luchtwegen er van binnen uit zien. Het nadeel van een bronchoscopie is dat de kat hiervoor onder narcose moet en dat de luchtwegen van een kat zeer smal zijn waardoor het moeilijk is om diep in de longen te komen.

Behandeling van astma bij de kat bij de kat

Het is belangrijk om de prikkels die lijden tot een astma-aanval bij uw kat te vermijden. U kunt hierbij denken aan sigarettenrook, stoffige kattenbakkorrels en drijfgassen (wc-verfrisser/deo). Dit blijkt in de praktijk erg moeilijk te zijn. Ook speelt overgewicht een grote rol bij astma en dus is afvallen hierbij van belang.

De eerste stap in de therapie bij astma is de ontsteking verminderen door het geven van ontstekingsremmers (corticosteroïden tabletten of dexamethasone-drank).

De tweede stap is het geven van een middel om de longen weer open te zetten zodat de ademhaling makkelijker wordt (theophyline). In bepaalde gevallen kan er door verminderde afweer een bacteriële infectie ontstaan. Het zal dan nodig zijn om ook antibiotica te geven.

Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van astma bij katten is het gebruik van inhalatie behandeling waarbij de medicatie niet via tabletten maar via de inademingslucht van de kat wordt gegeven. Dit gebeurt met een masker op het gezicht van de kat. Dit vereist wel enige training maar de meeste katten laten dit wel toe. De voordelen van deze manier van toediening van medicijnen is ten eerste dat het medicijn direct in de luchtwegen terecht komt waar het effectiever is terwijl er een veel kleinere dosis in de rest van het lichaam belandt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van medicijnen die via de mond worden toegediend.

Astma is een ziekte die niet genezen kan worden en met verloop van tijd in ernst toe kan nemen. De meeste astmatische katten hebben een levenslange begeleiding nodig en een geregelde (of continue) behandeling. Met een goede begeleiding en de juiste behandeling zullen de meeste katten met astma een goed leven hebben.

Prognose van astma bij de kat bij de kat

Astma is een ziekte die niet genezen kan worden en dus is een levenslange therapie hierbij vaak nodig. Bij katten met milde symptomen zoals af en toe een milde hoest wordt geen behandeling ingesteld. Wanneer het een ernstiger vorm van astma betreft is er medicatie nodig. De kat zal medicijnen krijgen om de astma-aanvallen te onderdrukken.

Bij zeer ernstige benauwdheid zal de kat in een zuurstofkooi geplaatst worden.

Preventie van astma bij de kat bij de kat

Het is niet bekend wat je kunt doen om Astma bij de kat bij de kat te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook