Standpunt Moorlag (PvdA): Fokverbod voor vechthonden

Nieuws: Standpunt Moorlag (PvdA): Fokverbod voor vechthonden

Van Dam van Economische Zaken neemt een reeks maatregelen om bijtincidenten met agressieve honden te voorkomen. Moorlag gaat een stap verder.
Op onze website staan inmiddels al diverse artikelen over de nieuwe maatregelen die genomen worden om bijtincidenten tegen te gaan. In ons artikel 'Lijst van agressieve honden' welke gaat over de publicatie van Hondenbeet aan de kaak gesteld staan de hoog risico rassen vermeld. Welke maatregelen genomen worden om bijtincidenten tegen te gaan valt te lezen in, one-strike-out .

Fokken verbieden
De maatregelen waar van Dam over spreekt gaan onder andere over een aanlijn-plicht, verplichte cursus en het dragen van een muilkorf bij de hond. William Moorlag van de Partij van de Arbeid gaat echter een stuk verder. Als het aan hem ligt komt er een fokverbod.

Kassa
De uitzending van Kassa van 3 februari jl, waarin Tweede Kamerlid zijn standpunt kenbaar maakte, heeft nogal wat teweeg gebracht onder de hondenliefhebbers.
Volgende week vergadert de Tweede Kamer over het hondenbeleid om het aantal bijtincidenten omlaag te brengen. In het programma Kassa zegt Tweede Kamerlid William Moorlag te gaan pleiten voor een fokverbod voor zogenaamde hoog-risico honden. “Honden die gevaarlijk zijn in hun gedrag of kenmerken, moet je verbieden. Op termijn moeten we dit type honden niet meer in onze samenleving hebben,” aldus William Moorlag in Kassa."

Nederland loopt achter
In landen als Engeland en Spanje zijn de regels voor het hebben van de 'hoog-risico' honden veel strenger. Wil je in Spanje een dergelijke hond hebben, dan heb je een vergunning nodig. En in Engeland zijn onder andere de Argentijnse dog en de Pitbull verboden om te houden (en dus ook fokken).

Elk bijtincident in er één te veel en als we dan kijken naar het aantal bijtincidenten door honden, 150.000 per jaar, dan moeten die cijfers in onze ogen echt omlaag. Maar moet je daarvoor bepaalde rassen 'uit laten sterven?'. Creëer je met deze maatregelen juist niet het grotere probleem dat deze rassen 'via de zwarte markt' aangeboden gaan worden en er dus helemaal geen controle meer over is?

Het fragment kun je hier terugzien

Ingrid

geplaatst op 4 september 2018 | 23:55

De nagel op de kop Willem Broekema. Ik pleit bij ons in België al jaren voor een verplichte cursus mét examen (waar ze in moeten slagen) voor al wie een hond wil houden. Maar de politiek blijft stokkedoof. Bepaalde rassen verbieden gaat er enkel en alleen voor zorgen dat die mislukte macho's zich op andere rassen gaan toeleggen.

Willem Broekema

geplaatst op 30 maart 2018 | 17:43

Beter idee: verplichte cursus voor alle Nederlanders over het gedrag en de taal van de hond en hoe deze goed op te voeden ( de baas, dus). Ik zie genoeg hondenbezitters die hun hond niet begrijpen en zelf ongewenst gedrag uitlokken. Ik ken enkele lieve “vechthonden” die wèl goed opgevoed worden, maar helaas veen andere hondjes die veel agressiever zijn (lees: ongepast en ongecorrigeerd gedrag vertonen) waarbij de baas zelf de aanleiding geeft. Fokverbod? Onzin!

jos van Daal

geplaatst op 14 februari 2018 | 11:51

zelf ben ik voor een tijdelijk fokverbod op bepaalde honden. (de opvang zitten er vol mee) het fokken van deze honden zou daarna onder strikte regelgeving en alleen door goede erkende fokkers mogen worden gedaan. Stoppen met deze hondenrassen uit het buitenland te importeren zodat men geen ongecontroleerde bloedlijnen meer in Nederland krijgt van agressieve honden. De baasjes met hond moeten ieder 1 a 2 jaar op cursus want in mijn ogen ligt daar het grote probleem. De dieren bescherming zou dan tegen een wettelijk vastgestelde vergoeding deze taak op zich moeten nemen. Baasjes die hier niet aan voldoen een wettelijk verbod geven op het houden van deze honden. belangrijk is de controle hierop. en informatie delen met België. politiek geen worden (over de rug van de honden) maar daden

Claudia

geplaatst op 11 februari 2018 | 03:54

Die Moorlag wie kent hem niet?de man die gehandicapte werknemers op een nog lager loontje zette(zelf heeft de man 2ton per jaar)om de mensen dit even te laten vergeten ,snel even met het vingertje wijzen (de PVDA schijnt daar overigens erg goed in te zijn)en met vliegende vaart een hondenhaterslijstje opstellen Misselijk makend ventje van een misselijkmakend Partijtje

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto