Standpunt Moorlag (PvdA): Fokverbod voor vechthonden

Standpunt Moorlag (PvdA): Fokverbod voor vechthonden

Nieuws: Standpunt Moorlag (PvdA): Fokverbod voor vechthonden

Van Dam van Economische Zaken neemt een reeks maatregelen om bijtincidenten met agressieve honden te voorkomen. Moorlag gaat een stap verder.

Op onze website staan inmiddels al diverse artikelen over de nieuwe maatregelen die genomen worden om bijtincidenten tegen te gaan. In ons artikel 'Lijst van agressieve honden' welke gaat over de publicatie van Hondenbeet aan de kaak gesteld staan de hoog risico rassen vermeld. Welke maatregelen genomen worden om bijtincidenten tegen te gaan valt te lezen in, one-strike-out .

Fokken verbieden
De maatregelen waar van Dam over spreekt gaan onder andere over een aanlijn-plicht, verplichte cursus en het dragen van een muilkorf bij de hond. William Moorlag van de Partij van de Arbeid gaat echter een stuk verder. Als het aan hem ligt komt er een fokverbod.

Kassa
De uitzending van Kassa van 3 februari jl, waarin Tweede Kamerlid zijn standpunt kenbaar maakte, heeft nogal wat teweeg gebracht onder de hondenliefhebbers.
Volgende week vergadert de Tweede Kamer over het hondenbeleid om het aantal bijtincidenten omlaag te brengen. In het programma Kassa zegt Tweede Kamerlid William Moorlag te gaan pleiten voor een fokverbod voor zogenaamde hoog-risico honden. “Honden die gevaarlijk zijn in hun gedrag of kenmerken, moet je verbieden. Op termijn moeten we dit type honden niet meer in onze samenleving hebben,” aldus William Moorlag in Kassa."

Nederland loopt achter
In landen als Engeland en Spanje zijn de regels voor het hebben van de 'hoog-risico' honden veel strenger. Wil je in Spanje een dergelijke hond hebben, dan heb je een vergunning nodig. En in Engeland zijn onder andere de Argentijnse dog en de Pitbull verboden om te houden (en dus ook fokken).

Elk bijtincident in er één te veel en als we dan kijken naar het aantal bijtincidenten door honden, 150.000 per jaar, dan moeten die cijfers in onze ogen echt omlaag. Maar moet je daarvoor bepaalde rassen 'uit laten sterven?'. Creëer je met deze maatregelen juist niet het grotere probleem dat deze rassen 'via de zwarte markt' aangeboden gaan worden en er dus helemaal geen controle meer over is?

Het fragment kun je hier terugzien