Kan een dier een aardbeving voorspellen

Kan een dier een aardbeving voorspellen

Nieuws: Kan een dier een aardbeving voorspellen

Om aardbevingen te voorspellen gebruikt Noord Korea honden. De staatstelevisie vraagt de bevolking om hun huisdier goed in de gaten te houden

Of dieren inderdaad in staat zijn aardbevingen te voorspellen, daar zijn de wetenschappers verdeeld over. National Geographic publiceerde in 2004 een rapport over de Tsunami die zuidoost Azië trof. In dat rapport wordt gesteld dat vlak voor de ramp zich voltrok, de flamingo’s en de olifanten massaal hoog gelegen gebieden opzochten en honden liever in huis bleven. Er zijn levende wezens die gevoelig lijken te zijn voor elektromagnetische signalen met een lage frequentie.

Het magazine van National Geographic:”'De overtuiging dat wilde en tamme dieren over een zesde zintuig beschikken - en dus op voorhand weten wanneer de aarde gaat beven - bestaat al jaren'.

Jim Berkland, een bekende geoloog, gebruikt gegevens over weggelopen huisdieren voor het voorspellen van aardbevingen. Berkland claimt dat de desoriëntatie van zeedieren (denk aan de massale vissterfte eerder deze maand in Redondo Beach vlakbij Los Angeles) te maken heeft met het fenomeen dat vlak voor een aardbeving optreedt, namelijk een gewijzigd aardmagnetisme. Berkland zegt er van overtuigd te zijn dat ook de landdieren deze gewijzigd aardmagnetisme opmerken en dat de dieren hierdoor gedesoriënteerd raken.

Voor wat betreft de aardbevingen heeft Berkland het bij 75% van zijn voorspellingen juist. De aardbeving die San Fransisco in 1989 trof werd door hem vier dagen van te voren voorspelt. De week van 19-026 maart wordt voor de Amerikaanse westkust kritiek aldus Berkland.