Op zoek naar een hypo-allergene hond?

Nieuws: Op zoek naar een hypo-allergene hond?

Is een familielid allergisch voor honden en ben je daarom op zoek naar een anti-allergische hond? Een hond die minder haar en huidschilfers verliest?

Dr. Christine Cole Johnson, hoofd van het onderzoeksteam aan het Henry Ford Hospital heeft geruime tijd onderzoek gedaan om te beoordelen of de zogenaamde hypoallergene honden ook echt een lager 'allergeen gehalte' hebben. Dit bleek niet het geval.

Johnson verklaarde dat er geen wetenschappelijke basis gevonden was voor de stelling dat hypoallergene honden minder allergenen zouden produceren:
“Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat blootstelling aan honden in een zeer vroeg tot vroeg stadium bescherming biedt: het lichaam kan dan bescherming opbouwen tegen de ontwikkeling van een allergie voor honden. Maar de gedachte dat bepaalde rassen of vachttypes minder allergie zouden oproepen bij mensen die al een hondenallergie hebben ontwikkeld is niet bevestigd in ons onderzoek” aldus Johnson.

Stofmonsters
Het team van onderzoekers verzamelde een maand nadat er in de desbetreffende woningen een baby werd geboren stofmonsters uit in totaal 173 woningen. Deze woningen betrof huishoudens met één hond. Deze monster werden genomen in de slaapkamer van de baby uit tapijten en vloeren. De monsters werden onderzocht op de aanwezigheid van het hondenallergeen Can. F 1.

De honden die in deze 173 huishoudens deel uit maken van het gezin betrof 60 verschillende rashonden, waarvan er 11 bekend staan als de zogenaamde hypoallergene rassen.

Schema's
Voor dit onderzoek werden vier schema's gemaakt. Deze schema's werden gebaseerd op claims van fokkers over het al dan niet hypo-allergeen zijn van honden.

 • Schema A
  Dit schema vergeleek de raszuivere hypoallergene honden met raszuivere niet-hypoallergene honden.
 • Schema B
  Dit schema vergeleek raszuivere honden en kruisingen met tenminste één hypoallergene ouder met raszuivere niet-hypoallergene honden
 • Schema C
  Dit schema vergeleek raszuivere honden en kruisingen met tenminste één hypoallergene ouder met raszuivere honden en kruisingen zonder hypoallergene component
 • Schema D
  Dit schema vergeleek rashonden die door de Amerikaanse Kennelclub als hypoallergeen worden aangemerkt met alle overige honden
Hypo-allergeen of niet?
Er konden geen verschillen worden gevonden in de aanwezige allergenen. Het onderzoeksteam heeft aangegeven dat er beperkingen waren in dit onderzoek vanwege het feit dat er niet gekeken is naar specifieke rassen én omdat de tijd die honden al dan niet hadden doorgebracht in de slaapkamer van de baby niet was meegenomen.

Desalniettemin is één conclusie zo klaar als een klontje: Ouders moeten niet vertrouwen op de kwalificatie “hypoallergeen”, bij welke rashond dan ook.

Het beste is om van het begin af aan een hond in huis te hebben. Er kan dan bescherming worden opgebouwd en is er minder kans op het ontwikkelen van een allergie. Wat wel uit dit onderzoek is gebleken dat de hond niet bij de baby op de kamer hoeft te slapen. Als hij maar wel in huis wordt gehouden.
Bronnen:
Science Daily, NCBI

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Labradoodle

Voor onze Rakker zijn we op zoek naar een nieuw baasje. Hij is een sociale, speelse en ondernemende

Flatcoated retriever 9 maand, teefje (stamboom)

In overleg met haar fokker is besloten dat wij mogen uitkijken naar een nieuw baasje. Zij is een ech