Stroomhalsband gebruiken wordt verboden

Stroomhalsband gebruiken wordt verboden

Nieuws: Stroomhalsband gebruiken wordt verboden

Volgend jaar komt er eindelijk maar toch een verbod op het gebruik van stroomhalsbanden bij honden. Minister Carola Schouten (Landbouw) grijpt in.

De minister legt het gebruik van deze 'opvoedingshalsbanden' aan banden nu uit onderzoek blijkt dat viervoeters ernstig lijden onder de stroomstoten.In eerste instantie wilde minister met strengere maatregelen komen, maar nu uit wetenschappelijk onderzoek naar voren is gekomen dat een stroomhalsband behoorlijk leed veroorzaakt komt er een totaal verbod

Gedragsproblemen oplossen
Het komt maar al te vaak voor dat hondeneigenaren tegen gedragsproblemen aan lopen met hun hond en dat men op zoek gaat naar een oplossing. Problemen kunnen onder andere zijn het weglopen, agressief gedrag, onbenaderbare honden en ongewenst hondengedrag. Als eigenaar ga je dan op zoek naar oplossingen. Al snel komen ze uit op de zogenaamde 'e-collars' of stroombanden.

Hoe werken ze precies?
Op deze halsband zit een kaste met twee ijzeren pinnen die tegen de hals van de hond komen. Mocht de hond iets doen wat ongewenst is, dan hoef je als eigenaar alleen maar op een knopje op de bijgeleverde afstandsbediening te drukken en de hond krijgt een stroomstoot. Je kunt de zwaarte van de stroomstoot eenvoudig instellen op de afstandsbediening.

De stroomband wordt zo gemaakt dat hij op verschillende maten van intensiteit, elektrische schokken/stroomstoten kan toedienen bij de hond. Indien de halsband aangezet wordt, laad een van de contactpunten zich met energie/stroom en dit neemt de snelste weg naar ontlading, het lichaam van de hond. Het effect van schokken op het lichaam van de hond is afhankelijk van de intensiteit van de stroom (hoe sterk staat deze ingesteld), de lichaamsbouw van de hond, of de huid droog of nat is, hoe dik is de vacht van de hond en van de hoeveelheid elektrische lading die al binnen het lichaam van de hond aanwezig is op dat moment. Veel factoren die dus van invloed zijn hoe zwaar of licht de hond de schok ervaart.

Wat zijn de risico's bij het gebruik?

  1. Brandwonden
  2. Traumatische ervaring
  3. Angst creëren
  4. Agressieve reacties opwekken
  5. Leervermogen aantasten
  6. Chronische stress bij de hond
  7. Hulpeloos gevoel bij de hond


Ook de overheid gebruikt ze
De stroomhalsbanden worden nu nog bij de overheid gebruik. Bij defensie en bij de politie worden ze gebruikt om speurhonden te trainen. Inmiddels is de defensie er mee gestopt. De politie gaat nog even door bij een beperkte groep honden, maar ook zullen ze bij de politie helemaal afstappen van de stroomhalsband.

Bron foto: TheHidden, Diensthund, size, CC BY-SA 3.0