Soft Coated Wheaten Terrier

Rasbeschrijving van de Soft Coated Wheaten Terrier

Van oorsprong komt dit ras uit Ierland en werd door de boeren aldaar voor elke klus gebruikt, zoals bijvoorbeeld voor het uitroeien van ongedierte, als waakhond, voor het hoeden van het vee, als jager op land en in water en om indringers af te schrikken. Rond 1932 was dit ras bijna uitgestorven maar liefhebber Patrick Blake blies dit ras nieuw leven in. De Soft Coated Wheaten Terrier is zeer intelligent en zeer veelzijdig.

Karakter van een Soft Coated Wheaten Terrier

De Soft Coated Wheaten Terrier is middelgroot, compact, wendbaar en krachtig. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn zeer vrolijkheid. Dit ras is stabieler dan de meeste andere terriƫrs.

Temperament van een Soft Coated Wheaten Terrier

De Wheaten bezit gratie en trots, is evenwichtig en vriendelijk, zelfverzekerd, makkelijk en diep toegewijd aan hun familie. Ze kunnen goed opschieten met oudere kinderen en met honden bij wie ze zijn opgegroeid. Dit ras is niet geschikt om samen te wonen met katten of andere kleine huisdieren. De Soft Coated Wheaten Terrier wordt niet aanbevolen voor beginnende hondenbezitters. Dit ras zelden blaft, maar door hun omvang en loyaliteit zijn ze een uitstekende hond voor persoonlijke bescherming. Ze zijn zeer gevoelig en weerspiegelen de stemmingen van mensen om hen heen.

Verzorging van een Soft Coated Wheaten Terrier

Dit ras heeft veel verzorging nodig, dagelijks borstelen moet gedaan worden om klitten te voorkomen. Professioneel trimmen moet 4 - 6 keer per jaar plaats vinden. Het is belangrijk om regelmatig de ogen en oren schoon te maken. De Soft Coated Wheaten Terrier is gevoelig voor vlooienallergie. Ze doen het niet goed in warme klimaten.

Vacht van een Soft Coated Wheaten Terrier

De vacht van de Soft Coated Wheaten Terrier is de meest onderscheidende eigenschap van dit ras. Het is half lang, overvloedig, zacht, zijdeachtig en licht golvend. Hoewel ze geen ondervacht hebben groeit hun vacht continu en dit zorgt voor een goede isolatie. Puppies worden zwart geboren, maar in de loop van de tijd verkleurt de vacht. Dit ras verhaard nauwelijks.

Trainen en opvoeden van een Soft Coated Wheaten Terrier

De Soft Coated Wheaten Terrier is meestal onafhankelijk en koppig en vereist een dominante eigenaar. Ze leren echter heel snel en staan te popelen om te behagen. Vroege socialisatie en elementaire gehoorzaamheid is aan te bevelen. Door hun gevoelige aard zullen ze niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Ze doen het best met geduld, lof, consistentie en stevigheid. De Soft Coated Wheaten Terrier blinkt uit in behendigheid en fly-ball competitie en wordt met groot succes gebruikt als een therapie hond.

Activiteit en bewegen van een Soft Coated Wheaten Terrier

De Soft Coated Wheaten Terrier is atletisch en energiek en doet graag me aan familie activiteiten zoals wandelen en speelsessies. Een veilig omheinde tuin waar ze kunnen ravotten en rennen is ideaal. Zij zullen het goed doen in een appartement of flat op voorwaarde dat ze voldoende beweging en een gepaste hoeveelheid aandacht en stimulatie krijgen.

Kenmerken van een Soft Coated Wheaten Terrier

Rasgroep: Terriers
Leeftijd: 12 - 15 jaar
Schofthoogte: Reu 47 cm, Teef 45 cm
Gewicht: Reu 16 - 20 kg, Teef 14 - 16 kg
Grootte:
3
Beweging:
3
Waakhond:
4
Onderhoud:
4
Sociaal:
4
De volgende ziektes zijn bekend bij de Soft Coated Wheaten Terrier Vlooien  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test