De Portugese Podengo: blije, vrolijke en goedmoedige hond

Alles wat je wilt weten over de Portugese Podengo

Over de Portugese Podengo

Er zijn drie formaten van de Portugese Podengo: klein ook wel Pequeno, middelgroot, ook wel Medio en groot, ook wel Grande. Het kleine formaat varieert van 20-30 cm in hoogte en weegt ongeveer 4-5 kg. Het middelgrote formaat varieert van 40-54 cm in hoogte en weegt tussen 16-20 kg. Het grote formaat varieert van 54-70 cm in hoogte en weegt ongeveer 20-30 kg.

De Portugese Podengo is een oude jachthond die oorspronkelijk afkomstig is uit Portugal en wordt beschouwd als een van de oudste jachthondenrassen van het land. Het ras werd gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen, en werd voornamelijk gefokt in de regio's Alentejo en Algarve.

De Portugese Podengo heeft een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, waarbij het ras werd gebruikt door de Feniciërs en later door de Romeinen. Na de Middeleeuwen werd de Portugese Podengo populair bij de Portugese adel en werd hij vaak gehouden door koningen en prinsen.

De Portugese Podengo heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot verschillende variëteiten, waaronder de kortharige, langharige en ruwharige versies. Het ras heeft een uniek uiterlijk, met een slank en lenig lichaam en lange, puntige oren.

Wat kost een Portugese Podengo

De kosten voor een Portugese Podengo kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Portugese Podengo ergens tussen de € 600 en de € 1.000 zal liggen.

Karakter van een Portugese Podengo

De Portugese Podengo's zijn evenwichtige honden die bekend staan om hun vriendelijke, vrolijke, nieuwsgierige, intelligente, gevoelige, alerte en actieve karakter. Ze zijn zowel onafhankelijk (buiten) als aanhankelijk (binnen), ondernemend en rustig, eigenwijs en gehoorzaam. Als ze iets de moeite waard vinden, hebben ze een groot probleemoplossend vermogen. Hierdoor kun je nogal een voor verrassingen komen te staan! Mocht je denken dat ze een deur niet open kunnen krijgen, dan heb je het mis! En lekkere dingen op het aanrecht weten ze zonder problemen te vinden en bij te komen.

De meeste Podengo's Portugese zijn tolerant met andere honden, zowel binnen als buiten. Echter, het Portugese machogedrag kan bij reuen nog wel eens duidelijk naar voren komen. Ook hebben Podengo's geen problemen met kinderen en andere dieren. In huis vinden ze over het algemeen alles best, mits ze goed zijn gesocialiseerd bij de fokker. Katten, loslopende cavia's en konijntjes die bij het gezin horen, worden vriendelijk begroet.

Temperament van een Portugese Podengo

Het temperament van de Podengo Português is uniek en eigenzinnig. Ze zijn intelligent, nieuwsgierig en alert, en hebben een goed probleemoplossend vermogen. Het is belangrijk om te weten dat een Podengo Português nooit iets zal doen zonder dat ze zelf het nut er van inzien. Dit kan soms eigenwijsheid en onafhankelijkheid met zich meebrengen, maar ook zorgt het ervoor dat ze hun eigenaren goed kunnen begrijpen en aanvoelen.

De Portugese Podengo staat bekend om zijn uitstekende waakinstinct en zal zeker zijn familie waarschuwen door middel van blaffen als hij iets verdachts opmerkt.

Verzorging van een Portugese Podengo

De Portugese Podengo is over het algemeen een gezond ras zonder bekende erfelijke gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om hun oren schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. Regelmatige verzorging van de vacht is ook belangrijk, afhankelijk van het type vacht dat de hond heeft. Hun dieet moet worden afgestemd op hun leeftijd, grootte, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel. De Portugese Podengo is zeer gezond vanwege de beperkte interventie door fokkers.

Vacht van een Portugese Podengo

De Portugese Podengo heeft drie verschillende vachttypen: gladhaar (korthaar), draadhaar (ruwhaar) en langhaar. De gladharige variëteit heeft een korte, strakke en glanzende vacht, terwijl de draadharige en langharige variëteiten respectievelijk een ruwere, stugge vacht en een langere, zijdeachtige vacht hebben.

De Podengo Português komt voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, geel, rood, wit, brindle, gestroomd en vlekkerig. In sommige gevallen kan de vacht ook een combinatie van kleuren hebben. De kleur van de vacht kan variëren.

Trainen en opvoeden van een Portugese Podengo

De Portugese Podengo is een slimme en onafhankelijke hond die van nature graag wil leren. Ze reageren het best op positieve versterking en hebben behoefte aan consistentie en duidelijke grenzen. Ze zijn van nature zelfverzekerd en kunnen daarom soms eigenwijs zijn, wat vraagt om geduldige maar consequente training. Vroegtijdige socialisatie en training is belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen. Het is belangrijk om een Podengo zowel mentaal als fysiek te stimuleren met uitdagende activiteiten en voldoende beweging. Het is ook belangrijk om ze te laten wennen aan verschillende situaties en mensen om overmatige verlegenheid of agressie te voorkomen. 

Activiteit en bewegen van een Portugese Podengo

Podengo's zijn zeer energieke en actieve honden. Ze hebben dagelijks flinke beweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven. Dit kan worden bereikt door middel van wandelingen, rennen, spelen en het beoefenen van hondensporten zoals agility. Ze zijn ook goed in het volgen van geursporen en kunnen genieten van neuswerkactiviteiten zoals speuren.

De Portugese Podengo heeft een uitstekend springvermogen en kan zeer hoog springen. Dit komt doordat het ras van oorsprong werd gefokt voor de jacht, waarbij ze over rotsen en heuvels moesten springen om hun prooi te vangen. Hou hier rekening mee voor wat betreft de omheining van de tuin. Ze blinken uit in behendigheid, fly-ball, de jacht en tracking.

Kenmerken van een Portugese Podengo

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 20-70 cm. Teef: 20-70 cm
  • Gewicht: Reu: 4-30 kg. Teef: 4-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

ImageSource: APPMGC, Evitarocks, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test